Η Ουκρανία προ της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης
Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων
Την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, λόγω των φόβων επικείμενης ρωσικής εισβολής, ζήτησε σήμερα το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σύμφωνα με δήλωση του γραμματέα του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Εθνικής Άμυνας, Ολεκσίι Ντανίλοφ: «το ουκρανικό κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει την απόφαση αυτή εντός 48 ωρών»
Ο Ντανίλοφ διευκρίνισε ότι η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» θα επιβληθεί σε όλο το έδαφος της Ουκρανίας και πέραν των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ισχύει από το 2014.
Ο κορυφαίος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας τόνισε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει 30 ημέρες και μπορεί να παραταθεί για άλλες 30.
Είμαστε έτοιμοι για όλα
Με την υιοθέτηση της απόφασης από την ουκρανική Βουλή, οι Αρχές της χώρας θα μπορούν «να ενισχύσουν την προστασία» της Δημόσιας Τάξης και στρατηγικών υποδομών, «να περιορίσουν την κυκλοφορία μέσων μεταφορών» και να εντείνουν την επαλήθευση οχημάτων και αναγνωριστικών εγγράφων πολιτών.
Πρόκειται για «μέτρα πρόληψης για τη διαφύλαξη της ηρεμίας στη χώρα, για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία», πρόσθεσε, ο Ντανίλοφ βεβαιώνοντας ότι «αυτό δεν θα έχει ριζικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των Ουκρανών».
«Είμαστε έτοιμοι για όλα», δήλωσε ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Εθνικής Άμυνας.
«Οφείλουμε να αντιδράσουμε σε αυτό που συμβαίνει αυτές τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες στη Ρωσία», κατέληξε ο Ντανίλοφ.
Ένας Ουκρανός στρατιώτης νεκρός και έξι τραυματίες
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη έξι τραυματίστηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες από τους βομβαρδισμούς των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς παρατηρείται μεγάλος αριθμός παραβιάσεων της εκεχειρίας.
Ουκρανία: Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών
Η Ουκρανία άρχισε σήμερα να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.
Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες, την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους, επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.
Η άρνηση εφέδρων να παρουσιαστούν κατά την επιστράτευση χωρίς εύλογο λόγο θα τιμωρείται με «διοικητικές και ποινικές κυρώσεις», διευκρίνισαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το Κίεβο κάλεσε, επίσης, σήμερα τους πολίτες του να εγκαταλείψουν το συντομότερο τη Ρωσία, σε ένα πλαίσιο «εντατικοποίησης των επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», εξηγεί σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σχεδόν τρία εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικές εκτιμήσεις.
Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να βρούμε «διπλωματικές λύσεις» με τη Δύση
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.
«Ωστόσο, τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».
Παράλληλα, δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υπερηχητικούς πυραύλους τους οποίους έχει παρουσιάσει ως «ανίκητους», καθώς είναι ικανοί να παρακάμπτουν οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.
Επίσης, έχει δεχθεί κατηγορίες επανειλημμένα ότι έχει εξαπολύσει ευρείες κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον αντιπάλων της.
Ο Σολτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής εισβολής «ευρείας κλίμακας» στην Ουκρανία
«Αν ο καθένας στην Ευρώπη αρχίσει να ξεφυλλίζει τα βιβλία Ιστορίας και να ψάχνει πού βρίσκονταν παλιά τα σύνορα, τότε έχουμε μπροστά μας πολύ ταραχώδη περίοδο», προειδοποίησε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, θα επέφερε νέες κυρώσεις από τη Δύση.
«Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε θέση να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις, εάν συμβεί αυτό, το οποίο, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης στρατιωτών, δεν μπορεί να αποκλειστεί: να πραγματοποιήσει δηλαδή η Ρωσία μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv.