Η Αστυνομία απέκλεισε το κτίριο της διοίκησης του ΟΑΕΔ υπό τον φόβο επεισοδίων
Οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν την είσοδο στους εργαζόμενους
Αποκλεισμένο από την Αστυνομία βρίσκεται από το πρωί το κεντρικό κτίριο του ΟΑΕΔ, όπου στεγάζεται η Διοίκηση, στον Άλιμο.
Αιτία είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που είχαν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι, αλλά και η ενημέρωση όπου επρόκειτο να προβεί το Σωματείο τους, σε σχέση με το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Ουσιαστικά, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί από τα ξημερώματα, απαγόρευσαν την είσοδο στους εργαζόμενους, οι οποίοι αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν την συγκέντρωσή τους, έξω από την είσοδο του κτιρίου.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν το γεγονός και υπογράμμισαν ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αποκλεισμός του κτιρίου της Διοίκησης.
Δείτε το απόσπασμα από το Open.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις χθες, υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, τον διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη και αντιπροσωπεία των εργαζομένων, για να συζητηθεί το «επίμαχο» νομοσχέδιο που μόλις σήμερα, βγήκε από την διαδικασία της διαβούλευσης.
Η συνάντηση απέβη άκαρπη και η Ομοσπονδία αποφάσισε να ενημερώσει τους υπόλοιπους εργαζομένους για τις επόμενες δράσεις που προγραμματίζονται.
Δεν είχε προαναγγελθεί ούτε κάποια στάση εργασίας, αλλά ούτε και κάποια άλλη μορφή κινητοποίησης (πχ αποκλεισμός κτιρίου).
Όμως, οι αστυνομικές δυνάμεις έκριναν σκόπιμο να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο και για αυτό και κάλυψαν περιμετρικά όλους τους χώρους του κτιρίου της Διοίκησης.
Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ, μετά και την τελευταία εξέλιξη, φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση τους εργαζόμενους, με την διοίκηση και το υπουργείο Εργασίας.
Διαβάστε επίσης: Οι «άνεργοι – ρετιρέ», οι «αρνητές εργασίας» και τα εισοδηματικά κριτήρια
Τα βασικά πεδία διαφωνίας, εστιάζονται στις ποινές που θα έχουν εφεξής οι άνεργοι, που θα φτάνουν έως και την απώλεια του επιδόματος ανεργίας, εάν δεν αποδέχονται τις προτάσεις των εργασιακών συμβούλων του Οργανισμού, για εύρεση απασχόλησης ή για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης.
Επίσης, εκφράζεται διαφωνία για το γεγονός ότι δεν αυξάνεται το επίδομα ανεργίας (400 ευρώ), αλλά ούτε και το πλήθος των ανέργων που το λαμβάνουν.
Οι εργαζόμενοι ασκούν κριτική στο υπουργείο Εργασίας και για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο περιορίζει την κοινωνική εκπροσώπηση στο ΔΣ του Οργανισμού.
Καταργεί την παρουσία των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων και στη θέση τους τοποθετεί διορισμένα κυβερνητικά στελέχη.
Επιπλέον, καταργεί τις αντιπροεδρείες των κοινωνικών εταίρων και στη θέση τους, διορίζει τρεις υποδιοικητές, δημιουργώντας κυβερνητική πλειοψηφία.