Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Αισιοδοξία με «αστερίσκους»
Ανάπτυξη βλέπει για το 2023 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, δίχως να λείπουν ωστόσο οι «αστερίσκοι».
Ανάπτυξη βλέπει για το 2023 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στα πλαίσια της έκθεσης Α’ τριμήνου, με τον ρυθμό να διαμορφώνεται στο 2,2% στο 2024, δίχως να λείπουν ωστόσο οι «αστερίσκοι» ως προς τις «επιπλοκές» του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, στο βασικό σενάριο της έκθεσης, αναμένεται ανάπτυξη 2,2% για το 2023 και για το 2024, ενώ στο «θετικό», αυτό της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η ανάπτυξη 2,3% φέτος μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 2,7% στο επόμενο έτος.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία η εικόνα της χώρας στην έκθεση Α’ τριμήνου εμφανίζεται αρκετά καλή. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου παρουσίασε αισθητή βελτίωση κατά 3 περίπου δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι στα 5,6 δισ. από 8,6 δισ., ωστόσο παραμένει υψηλότερο από το 2021, στα 4,9 δισ.
Επιπλέον, η δημοσιονομική εικόνα του α’ τετραμήνου του έτους είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, κατά σχεδόν από 2,5 δισ. ευρώ, κατά κύριο λόγο από την υπέρβαση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με τα περσινά επίπεδα και τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού.
Ωστόσο, το καμπανάκι χτυπά για τον πυρήνα του πληθωρισμού ο οποίος εμφανίζεται, σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, να επιμένει, καθώς ανέρχεται στο 8,1% από 4,8% πέρυσι, φέρνοντας «πιο κοντά» νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Με τον πληθωρισμό κατά νου ως καταλύτη για τις εξελίξεις, το Γραφείο υπογραμμίζει τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας του ΔΝΤ σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2022 οφείλεται κατά 45% στα υψηλότερα επιχειρηματικά κέρδη, κατά 40% στις τιμές εισαγωγών και κατά μόλις 25% στην αύξηση των μισθών, ενώ η φορολογία είχε αρνητική επίδραση, ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως greedflation ή πληθωρισμός «απληστίας» και θέτει νέα διλήμματα για την αντιμετώπισή του.
Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση έρχεται στην επιφάνεια στον απόηχο της πρόβλεψης-«βόμβα» της βρετανικής εταιρίας οικονομικών ερευνών Capital Economics, σύμφωνα με την οποία οι τιμές των τροφίμων στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού.