Γιάννης Στουρνάρας: "Stop" στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
Όσα δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, για το "φλέγον" ζήτημα
“Stop” έβαλε στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Τι είπε τόσο για το φλέγον ζήτημα που επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς και για την οικονομία της χώρας.
Γιάννης Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει περιθώριο για 13ο και 14ο μισθό»
Μιλώντας στο Συνέδριο Η Ελλάδα μετά VIII που συνδιοργανώνουν ο Κύκλος Ιδεών και το Delphi Economic Forum, με θέμα «Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς», ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Το ίδιο ισχύει και για τις συντάξεις.
Συγκεκριμένα, τόνισε: «Δεν νομίζω να υπάρχει περιθώριο για 13ο και 14ο μισθό κατά την άποψή μας. Εδώ είναι συντάξεις και τα λοιπά, αυτά αθροίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια κατά την ταπεινή μας άποψη στην Τράπεζα της Ελλάδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.
Έπειτα, ο ίδιο στη συνέχεια έδωσε έμφαση στην αύξηση των επενδύσεων προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό κοινό της ελληνικής οικονομίας.
Όπως ανέφερε μάλιστα τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από την Ε.Ε. Από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τα διαθρωτικά ταμεία θα έρθουν περίπου 50 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης επεσήμανε ότι «δεν πάμε άσχημα στην απορρόφηση». Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Γιάννης Στουρνάρας: Αναθεωρείται προς τα κάτω η ανάπτυξη της οικονομίας – Τι προβλέπεται για τα επιτόκια
Σε αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2025 προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ΤτΕ χαμήλωσε τον πήχη για την άνοδο του ΑΕΠ εφέτος στο 2,3% από το 2,5%.
Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, η αναθεώρηση αυτή ήταν επιβεβλημένη. Αυτό αποφασίστηκε μετά την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Για την ελληνική οικονομία, ο διοικητής της ΤτΕ συνέστησε στον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκο Πιερρακάκη, να συνεχίσει την πολιτική της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Χάρη σε αυτήν, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα. Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε κατά της μείωσης του ΦΠΑ, προκειμένου να μην ενισχυθεί περαιτέρω η κατανάλωση.
Ο ίδιος πρόκρινε τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν να αξιοποιηθούν για τη μείωση των φορών και άλλων επιβαρύνσεων (εισφορές κοινωνικής ασφάλισης). Αυτές οι επιβαρύνσεις πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τι είπε για τα επιτόκια
Ο κ. Στουρνάρας δεν απέκλεισε η ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25%. Αυτό μπορεί να συμβεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου τον Απρίλιο.
Επανέλαβε δε, την πρόβλεψη του για δύο συνολικά μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του έτους. Υπογραμμίζοντας ότι το βασικό επιτόκιο της θα έχει υποχωρήσει στο 2% έως το τέλος του 2025 από 2,5% που είναι σήμερα.
Όπως ανέφερε οι «αγορές προεξοφλούν πλέον δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων το 2025. Πριν από λίγο καιρό θεωρούσαν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει συνολικά σε τρείς μειώσεις των επιτοκίων».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Επίδομα γέννας: Ποιοι δήμοι δίνουν από 1.000 έως 2.500€ εφάπαξ
- Διαγωνισμός Γραμματέων – ΕΣΔΙ: Μόνιμες θέσεις σε 43 πόλεις
- ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ (17/3): 1.159 προσλήψεις στα νοσοκομεία
- ΑΣΕΠ: Προσλήψεις παντού με μία προκήρυξη (147 περιοχές)
- Επίδομα 409€: Πώς θα το πάρετε με μία αίτηση! (ΔΥΠΑ)
- ΑΣΕΠ 8Κ/2024: Τα 3 λάθη που βγάζουν off τις αιτήσεις