Φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη
Αυξήστε την παραγωγή σιτηρών λέει ο Γάλλος υπ. Γεωργίας
Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την παραγωγή σιτηρών για να «αποφύγει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση» στην περίπτωση διακοπής των προμηθειών της από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζουλιέν Ντενορμαντί.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εισαγωγών σιταριού, είπε ο Γάλλος υπουργός σημειώνοντας πως ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου πολλές χώρες εξαρτώνται απολύτως από τις εξαγωγές σίτου από τη Ρωσία ή την Ουκρανία.
«Η Ευρώπη έχει μερικές από τις πιο εύφορες εκτάσεις στον κόσμο και συνεπώς πρέπει να έχει την ικανότητα να παράγει περισσότερα για να μπορεί να υποστηρίξει άλλες χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τη σύγκρουση, αλλά που βλέπουν ότι επηρεάζεται η δυνατότητα πρόσβασής τους σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στην αφρικανική ήπειρο και ειδικότερα στη Βόρεια Αφρική», εξήγησε.
Η ΕΕ θα ανακοινώσει σχέδιο κοινής έκδοσης ομολόγων για τη χρηματοδότηση ενεργειακών και αμυντικών δαπανών
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας σχέδιο για την κοινή έκδοση ομολόγων, το οποίο θα είναι πιθανόν πολύ μεγάλης κλίμακας, για τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών των χωρών – μελών, καθώς η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους με γνώση της προετοιμασίας που γίνεται, η πρόταση μπορεί να παρουσιαστεί μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 10-11 Μαρτίου.
Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες σχετικά με την πώληση των ομολόγων και το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν με αυτά, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα ζητήματα που δημιουργεί η κρίση αυτή», δήλωσε ο Επίτροπος για την Οικονομία της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν κατευθύνσεις για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο κορυφής.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο σχέδιο θα εμπλακεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδίδει τα ομόλογα και στη συνέχεια θα διαθέτει τα έσοδα στις χώρες – μέλη με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση δαπανών στους συγκεκριμένους τομείς.
Σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, μία επιλογή είναι η διάρθρωση του σχεδίου να είναι αντίστοιχη με αυτή του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης μετά την πανδημία.