Fast track συντάξεις: Δίμηνος ο αρχικός έλεγχος
Τι είναι η «πρόσκληση σε ακρόαση»
Fast track έλεγχος των αιτήσεων συνταξιοδότησης στο δίμηνο από την ημέρα που υποβάλλονται και όχι στο τρίμηνο, προβλέπει διάταξη που ενσωματώθηκε στον πρόσφατο νόμο για τον ΟΑΕΔ.
Ο λόγος είναι ότι θα υποβάλλεται στον αιτών η λεγόμενη «πρόσκληση σε ακρόαση» και θα δίνεται το περιθώριο του ενός μήνα για να ανταποκριθεί σε αυτή.
Το χρονικό διάστημα της αναμονής ώστε να πραγματοποιηθεί η «ακρόαση», θα ενεργοποιείται μετά την πάροδο του πρώτου διμήνου.
Άρα, η επιτάχυνση των διαδικασιών θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.
Η «πρόσκληση σε ακρόαση» θεωρείται μια πάγια διαδικασία που ακολουθείται λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης (εγκριτική ή απορριπτική).
Συνήθως ζητούνται τα όποια δικαιολογητικά λείπουν από την αίτηση και δίνεται το ανωτέρω περιθώριο, ώστε να υποβληθούν.
Υπενθυμίζεται ότι, η δίμηνη είναι και η προθεσμία εξόφλησης του συνόλου ή μέρους της οφειλής του ασφαλισμένου. Η διαδικασία θα εκκινεί αφού εκδίδεται αποδεικτικό κατάθεσης της αίτησης, από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ.
Δικαίωμα αξιοποίησης της εν λόγω διαδικασίας, ώστε να εκδοθεί πιο γρήγορα η σύνταξή τους, έχουν και όσοι ασφαλισμένοι έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ακόμα και αν υπερβαίνουν το ανώτατο όριο.
Για αγρότες το όριο χρέους από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών είναι 6.000 ευρώ, ενώ ανέρχεται στα 20.000 ευρώ για μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος εξοφλήσει, έστω και το υπερβαίνων ποσό εντός της προθεσμίας των δύο μηνών, τότε θα μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία απονομής της σύνταξής του. Σε αντίθετη περίπτωση, η αίτηση για χορήγηση σύνταξης, θα απορρίπτεται.
Το υπόλοιπο της οφειλής που θα υφίσταται ακόμα, θα παρακρατείται κάθε μήνα από την σύνταξη που θα εκδοθεί.
Στην ειδική περίπτωση, που ο ασφαλισμένος έχει κάποιας μορφής αναπηρία, τότε το αίτημα που θα υποβάλλει θα ελέγχεται, αφού πρώτα κατατεθεί και η απαραίτητη βεβαίωση από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Εκεί θα επικυρώνεται το ποσοστό αναπηρίας.
Ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης πάντως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω μέτρου, της fast track διαδικασίας, με δεδομένα τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ και τα οποία γίνονται ακόμα πιο εμφανή στα τμήματα απονομής των συντάξεων.
Επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών, προφανώς θα συνδράμει ώστε να μειωθεί το στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις.
Όμως, εκτιμάται ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι ταχύτερες απονομές να οδηγήσουν στο μέλλον σε δραματικές ανατροπές, που θα έχουν δυσμενές αποτέλεσμα για τους ίδιους τους συνταξιούχους.
Αν δηλαδή ο απαραίτητος έλεγχος που θα γίνει, οδηγήσει στο αποτέλεσμα ότι δεν θα έπρεπε να χορηγηθεί το ποσό σύνταξης που δόθηκε ή ακόμα χειρότερα ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τότε θα αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.