Fast track απονομή συντάξεων με μεγάλο ρίσκο
Αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μετά το Πάσχα
Μεγάλο ρίσκο κρύβουν οι διαδικασίες εξπρές, που προτίθεται να υιοθετήσει το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, ώστε να απονέμονται ταχύτερα οι συντάξεις και να πάψει να υπάρχει το στοκ με τις δεκάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμες αιτήσεις.
Οι ρυθμίσεις που προανήγγειλε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Κωστής Χατζηδάκης, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μετά το Πάσχα.
Έως τότε θα εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι που θα εξηγούν σαφέστερα τη διαδικασία.
Από τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει προκύπτουν δύο δεδομένα για συντάξεις – εξπρές και για συντάξεις εμπιστοσύνης. Αυτά είναι:
- Σύνταξη εξπρές: Αφορά τις μη ληξιπρόθεσμες αιτήσεις. Ο ΕΦΚΑ, θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει τη σύνταξη σε τρεις μήνες, μέσω της άντλησης στοιχείων από το ηλεκτρονικό σύστημα ΑΤΛΑΣ. Το πρόβλημα όμως που αναμένεται να προκύψει είναι ότι το εν λόγω σύστημα δεν έχει το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται, σε σχέση με τον ασφαλιστικό βίο των εργαζομένων – υποψήφιων συνταξιούχων. Άρα υπάρχει ο κίνδυνος να εκδοθούν λάθος συντάξεις.
- Σύνταξη εμπιστοσύνης: Αφορά τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις: Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα λαμβάνουν υπόψη τους, όλα τα στοιχεία που θα τους χορηγούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι, δηλαδή οι ασφαλισμένοι, ακόμα και αν δεν έχουν διενεργήσει τον απαιτούμενο επανέλεγχο. Στην περίπτωση αυτή, θα ζητείται από τους ασφαλισμένους να υποβάλλουν σχετική αίτηση με την οποία θα αποδέχονται τον κίνδυνο λάθους. Αν λοιπόν μελλοντικά μετά από κάποιους μήνες, ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος και διαπιστωθεί ότι έχει γίνει λάθος, τότε θα αναζητούνται πίσω τα ποσά που δόθηκαν στους συνταξιούχους, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι διττός: Αφενός μεν να καθιερωθεί μια διαδικασία ταχείας έκδοσης συντάξεων, αφετέρου δε, να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έως τον Ιούνιο, καθώς η Αθήνα έχει αναλάβει σχετική δέσμευση προς τους θεσμούς.
Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις τον Μάρτιο, έφθασαν τις 75.000, με την οφειλή του κράτους προς τους δικαιούχους να εκτιμάται στα 300 εκατομμύρια €.
Παράλληλα, οι αρμόδιοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, οι οποίες υπολογίζονται στις 120.000.