Εβδομάδα...Βουλής: Πρεμιέρα με ορκωμοσία των βουλευτών - 8 Ιουλίου η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Εβδομάδα… Βουλής προμηνύεται η πρώτη, τρέχουσα του Ιουλίου, καθώς για σήμερα (Δευτέρα, 3/7) στις 11 είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία των 300 βουλευτών της νέας σύνθεσης του νομοθετικού σώματος, όπως αυτό προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί την πρώτη μιας σειράς συνεδριάσεων που θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με την ψηφοφορία επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι ιδιαιτερότητες της νέας Βουλής
Η σύνθεση που θα προκύψει από τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, αφού παρουσιάζει μια σειρά από ιδιαιτερότητες:
- Η πρώτη έγκειται στο γεγονός της εξασθενημένης -με κοινοβουλευτικούς όρους- αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει μόλις 47 βουλευτές, εξέλιξη που καθιστά αδύνατη τόσο την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση όσο και την σύσταση εξεταστικής επιτροπής (η πρόταση δυσπιστίας απαιτεί κατ’ ελάχιστον 50 βουλευτές, η δε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής απαιτεί τουλάχιστον 120 βουλευτές).
- Η δεύτερη αφορά την έντονη -αν και πολυδιασπασμένη- παρουσία όλων των τάσεων της Ακροδεξιάς στα κοινοβουλευτικά έδρανα (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη). Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλο έχει προηγούμενη παρουσία στο Κοινοβούλιο, ενώ η υπερσυντηρητική «Νίκη» και οι εκλεκτοί του καταδικασμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη «Σπαρτιάτες» είναι πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα.
- Η τρίτη έχει να κάνει με την επιστροφή στη Βουλή μιας πρώην προέδρου της Βουλής από θέση αρχηγού κόμματος. Έτσι, η παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην Προέδρου της Βουλής, η οποία στη θητεία της είχε φέρει τον Κανονισμό λειτουργίας του Σώματος στα απώτατα όριά του, εγείρει ανησυχίες ως προς τον τρόπο που θα ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει ο Κανονισμός λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς της.
Η διαδικασία
Σε λιγότερο από μια ώρα, και παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της περασμένης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης (ο οποίος αναμένεται να προταθεί εκ νέου για αυτή τη θέση από τη Νέα Δημοκρατία) θα συγκαλέσει το Σώμα, θα αναγνώσει την Ημερήσια Διάταξη και θα καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής τα 300 ονόματα των νέων μελών της.
Στη συνέχεια, θα ανακοινώσει στο Σώμα τις έδρες που έχουν τελικά επιλέξει οι πολιτικοί αρχηγοί (οι οποίοι κατέβαιναν σε τρεις εκλογικές περιφέρειες αλλά όπως είναι προφανές, επιλέγουν τη μια εκ των τριών).
Στο προεδρείο της Βουλής μαζί με τον κ. Κακλαμάνη θα ανέλθουν και οι τέσσερις προσωρινοί Γραμματείς του Κοινοβουλίου, που είναι οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές των δυο μεγαλύτερων κομμάτων.
Ο νεότερος από αυτούς θα κληθεί από τον κ. Κακλαμάνη να βγει έξω από την αίθουσα και να συνοδεύσει στο εσωτερικό της Ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος θα τελέσει τον αγιασμό για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και να «ορκίσει» όσους βουλευτές επιθυμούν να δώσουν θρησκευτικό όρκο
Ακολούθως ο νεότερος από τους προσωρινούς Γραμματείς θα συνοδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδείας του έξω από την αίθουσα της Ολομέλειας, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης θα καλέσει τους μουσουλμάνους βουλευτές να δώσουν όρκο στο Κοράνι και τους υπόλοιπους να δώσουν πολιτικό όρκο, κηρύσσοντας στη συνέχεια το πέρας της συνεδρίασης.
Αύριο, Τρίτη, η νέα Βουλή θα κληθεί να εκλέξει τον νέο της Πρόεδρο ο οποίος θα είναι και πάλι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, κατόπιν σχετικής πρότασης από τη Νέα Δημοκρατία. Στη συνέχεια, θα εκλεγούν οι αντιπρόεδροι του Σώματος, με την πρώτη «κόντρα» να είναι πολύ πιθανή, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει υπόγεια συνεννόηση μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων να μην επιτρέψουν την εκλογή στο προεδρείο, βουλευτού από τους ακροδεξιούς «Σπαρτιάτες».
Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ