Εργόσημο: Ποιοι το δικαιούνται
Γράφει στο workenter.gr ο νομικός και στέλεχος του ΕΦΚΑ Κώστας Λαγός
Ειδική ασφαλιστική αντιμετώπιση έχουν ειδικές μορφές περιστασιακής απασχόλησης. Πρόκειται για απασχόληση που η ασφάλισή της γίνεται με την διαδικασία του εργοόσημου και η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στον αρχικό νόμο Ν. 3863/2010 (ΦΕΚ 115/τ. Α /15-07-2010) όπως αυτός τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με τον Ν .3996/2011 και τον Ν. 4144/2013.
Συγκεκριμένα οι κατηγορίες εργαζομένων οι οποίες υπάγονται στην ασφάλιση με την διαδικασία του εργόσημου είναι:
- όσοι προσφέρουν υπηρεσίες οικογενειακής φροντίδας (οικιακοί βοηθοί)
- οι απασχολούμενοι σε κηπουρικές εργασίες
- όσοι απασχολούνται με την φύλαξη παιδιών
- όσοι παρέχουν φροντίδα και περιποίηση ηλικιωμένων ατόμων, κατάκοιτων ατόμων και ατόμων με κινητικά προβλήματα και άτομα με ειδικές ανάγκες.
- όσοι απασχολούνται σε μικρό–επισκευαστικές εργασίες οι οποίες δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες
- όσοι παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα
- όσοι απασχολούνται σε υπηρεσίες αισθητικής φροντίδας όπως κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος
- όσοι απασχολούνται σε υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής των κοινοχρήστων χώρων πολυκατοικίας που αμείβεται με την ώρα η την ημέρα και δεν παρέχει τις υπηρεσίες του ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας η ως μέλος εταιρείας.
- οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων.
- όσοι απασχολούνται στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος για λογαριασμό μιας η περισσότερων εταιρειών κα τα οίκον η σε άλλοις χώρους καθώς και οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε καταστήματα τροφίμων, και πολυκαταστήματα.
- όσοι απασχολούνται στην μουσική κάλυψη ιδιωτικών εκδηλώσεων κα συνεστιάσεων που αμείβονται με την ώρα η την ημέρα και δεν απασχολούνται ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας η μέλη εταιρείας.
- προσωπικό συνοδείας για την στήριξη των ατόμων με αναπηρία τα οποία συμμετέχουν σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ΑΜΕΑ της περίπτωσης γ της παρ.6 του άρθρου 19 του Ν.2646/1998.
- οι διαιτητές αγώνων, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας αγώνων αθλημάτων επαγγελματικής κατηγορίας στους οποίους συμμετέχουν Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες ενώ εξαιρούνται ρητά οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές καθώς και οι παρατηρητές διαιτησίας για αγώνες αθλημάτων ερασιτεχνικής κατηγορίας.
- όσοι απασχολούνται ως κομπάρσοι σε τηλεοπτικές εκπομπές η παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών η διαφημίσεων που αμείβονται με την ώρα η την ημέρα σε τακτά η μη χρονικά διαστήματα.
Διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης του εργόσημου.
Για την έκδοση του εργόσημου, υπόχρεος είναι αποκλειστικά ο εργοδότης, ο οποίος απευθύνεται στις τράπεζες με το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του και δηλώνει το είδος της παρεχόμενης εργασίας καταθέτοντας το ποσό του εργόσημου το οποίο αντιστοιχεί στην αμοιβή του εργαζόμενου συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.
Σημειωτέον ότι οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 25% επί της αναγραφομένης τιμής του εργόσημου και εμπεριέχονται στην αναγραφόμενη τιμή του εργόσημου.
Κατά την διαδικασία έκδοσης του εργόσημου, το ένα στέλεχος κρατείται και φυλάσσεται από τον εργοδότη ως αποδεικτικό πληρωμής, ενώ το δεύτερο αποδίδεται στον εργαζόμενο ως αποδεικτικό απασχόλησης και ως μέσο εξαργύρωσης.
Ο εργαζόμενος προκειμένου να εξαργυρώσει το εργόσημο προσέρχεται στην τράπεζα μέσα σε τέσσερεις (4) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του εργόσημου, προσκομίζοντας Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας η Διαβατήριο, καθώς και επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο ΑΜΚΑ τους και το ΑΦΜ του.
(*) Ο κ. Κωνσταντίνος Λαγός είναι νομικός και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΦΚΑ.