Εργοδοτικά «κολπάκια»: Πώς αποφεύγουν τις αναστολές συμβάσεων για να απολύσουν εργαζόμενους
Το «κόλπο» εντοπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ
Πάλι βρήκαν τη… λύση οι «μπαταχτσήδες» εργοδότες για να ξεμπερδεύουν με τα εμπόδια που βάζουν οι αναστολές συμβάσεων. Όπως είναι γνωστό όσες επιχειρήσεις έκαναν χρήση του εν λόγω μέτρου, μπορεί να γλίτωσαν εν μέσω πανδημίας και lockdown, με την καταβολή της μισθοδοσίας, αλλά τώρα έχουν «φορτωθεί» με την υποχρέωση να μην απολύουν εργαζόμενους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Θέλοντας λοιπόν να… ξεπεράσουν αυτό τον σκόπελο, σκαρφίστηκαν ορισμένοι, τη λύση. Εξαναγκάζουν εργαζόμενους σε παραίτηση, τους οδηγούν σε άλλες, παρένθετες εταιρίες, που δεν έχουν τη δέσμευση της απαγόρευσης απολύσεων, τους επαναπροσλαμβάνουν και μετά από μερικές μέρες τους διώχνουν οριστικά! Έτσι, ξεπερνούν το «εμπόδιο» της απαγόρευσης απολύσεων για ορισμένους μήνες μετά τη λήξη του καθεστώτος της αναστολής σύμβασης.
Πρόκειται για «κόλπο» που εντοπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, αφού διαπίστωσαν τον προηγούμενο μήνα σωρεία υποβολών δικαιολογητικών για ένταξη στην επιδότηση ανεργίας, εργαζομένων που λίγες μέρες νωρίτερα είχαν παραιτηθεί από άλλη επιχείρηση!
Ο Οργανισμός προετοιμάζει την αντεπίθεσή του, καθώς οι επιχειρήσεις που έχουν μπλεχτεί σε τέτοιες παράνομες ενέργειες κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και με αποκλεισμό, από μελλοντικά προγράμματα απασχόλησης.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 30-40% των νέων επιδομάτων ανεργίας που εκδόθηκαν τον τελευταίο μήνα, υπάγονται σε αυτή την περίπτωση. Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις μαζικής υποβολής παραιτήσεων, επαναπροσλήψεων από άλλες επιχειρήσεις και τελικά απολύσεων, σε συγκεκριμένες πόλεις της επαρχίας. Το γεγονός αυτό όμως έγινε αντιληπτό από έμπειρους υπαλλήλους του Οργανισμού, με χρόνια προϋπηρεσίας στα τμήματα ασφάλισης.
Το βασικό επιχείρημα των εργοδοτών προς τους εργαζόμενούς τους, που επιλέγουν αυτή την οδό, είναι ότι σε δύο με τρεις μήνες που θα λήξει η απαγόρευση των απολύσεων, λόγω αναστολής σύμβασης, δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους κρατήσουν στην επιχείρησή τους. Συνεπώς, λόγω κρίσης, έτσι και αλλιώς θα τους απολύσουν. Τους δίνουν λοιπόν την ευκαιρία, δια αυτής της οδού, ίσως και με κάποιο… bonus, λόγω οικειοθελούς αποχώρησης, να βρεθούν πιο γρήγορα στην «προστασία» του επιδόματος ανεργίας.
Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν από τώρα την επόμενη επαγγελματική τους στέγη. Επίσης, αποδεχόμενοι την εργοδοτική πρόταση, διατηρούν οι εργαζόμενοι καλή σχέση με τον επιχειρηματία, για τυχόν μελλοντική επαναπρόσληψη, όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευοίωνες.
Είναι προφανές ότι σε όλη αυτή την επιχειρηματολογία, ο εργαζόμενος βρίσκεται στη δυσχερή θέση να αποδεχτεί την πρόταση της «άλλης πλευράς». Άλλωστε είναι γνωστό ότι η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου είναι ετεροβαρής, συνεπώς η πίεση που ασκείται, συνήθως αποδίδει…