ΕΡΕΥΝΑ: Συνδέονται τα κινητά με τον καρκίνο εγκεφάλου;
Τι αποκαλύπτει η έκθεση του ΠΟΥ
Πόσες και πόσες μελέτες έχουν βγει για να δώσουν επιτέλους μια απάντηση στο πιο κρίσιμο ερώτημα που έχει να κάνει με την ακτινοβολία, το 5G ή την συνεχή χρήση τηλεφώνου με τον καρκίνο εγκεφάλου.
Με επικεφαλής την Αυστραλιανή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (Arpansa), η συστηματική ανασκόπηση εξέτασε περισσότερες από 5.000 μελέτες από τις οποίες εντοπίστηκαν οι πιο αυστηρές επιστημονικά και αποκλείστηκαν οι αδύναμες μελέτες.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει ο Guardian, η τελική ανάλυση περιελάμβανε 63 μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1994 και 2022, καθιστώντας την «την πιο ολοκληρωμένη ανασκόπηση μέχρι σήμερα», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της κριτικής, αναπληρωτής καθηγητής Κεν Καριπίδης.
«Καταλήξαμε ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν σχέση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων καρκίνων κεφαλής και τραχήλου».
Η ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη επικεντρώθηκε στους καρκίνους του κεντρικού νευρικού συστήματος (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, των μηνίγγων, της υπόφυσης και του αυτιού), στους όγκους των σιελογόνων αδένων και στους όγκους του εγκεφάλου.
Η ανασκόπηση δεν βρήκε συνολική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου, καμία συσχέτιση με την παρατεταμένη χρήση (εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους για 10 χρόνια ή περισσότερο) και καμία συσχέτιση με την ποσότητα χρήσης κινητού τηλεφώνου (τον αριθμό των κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν ή τον χρόνο στο τηλέφωνο).
«Παρόλο που η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει εκτοξευθεί, τα ποσοστά όγκων στον εγκέφαλο παρέμειναν σταθερά»
«Είμαι πολύ σίγουρος για το συμπέρασμά μας. Και αυτό που μας κάνει αρκετά σίγουρους είναι… παρόλο που η χρήση κινητών τηλεφώνων έχει εκτοξευθεί, τα ποσοστά όγκων στον εγκέφαλο παρέμειναν σταθερά», δήλωσε ο Καριπίδης, βοηθός διευθυντής αξιολόγησης επιπτώσεων στην υγεία της Arpansa.
Τα κινητά τηλέφωνα – όπως οτιδήποτε χρησιμοποιεί ασύρματη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων φορητών υπολογιστών, εκπομπών ραδιοφώνου και τηλεόρασης και πύργους κινητής τηλεφωνίας – εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, γνωστή και ως ραδιοκύματα.
Ο Καρυπίδης, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες, είπε ότι οι άνθρωποι ακούνε τη λέξη ακτινοβολία και υποθέτουν ότι είναι παρόμοια με την πυρηνική ακτινοβολία.
«Και επειδή χρησιμοποιούμε ένα κινητό τηλέφωνο κοντά στο κεφάλι όταν κάνουμε κλήσεις, υπάρχει μεγάλη ανησυχία», είπε ο Καρυπίδης.
«Η ακτινοβολία είναι βασικά ενέργεια που ταξιδεύει από το ένα σημείο στο άλλο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι, για παράδειγμα η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο», είπε. «Είμαστε πάντα εκτεθειμένοι σε ραδιοκύματα χαμηλού επιπέδου στο καθημερινό περιβάλλον».
Αν και η έκθεση από κινητά τηλέφωνα είναι ακόμα χαμηλή, είναι πολύ υψηλότερη από την έκθεση από οποιαδήποτε άλλη πηγή ασύρματης τεχνολογίας, καθώς τα τηλέφωνα χρησιμοποιούνται κοντά στο κεφάλι, είπε ο Καρυπίδης.
Η συσχέτιση μεταξύ κινητών τηλεφώνων και καρκίνου προέκυψε από πρώιμες μελέτες όπου οι ερευνητές διερεύνησαν διαφορές μεταξύ μιας ομάδας ατόμων με όγκους στον εγκέφαλο και μιας ξεχωριστής ομάδας χωρίς καρκίνους, ρωτώντας και τους δύο για το ιστορικό έκθεσής τους.
Τα αποτελέσματα από αυτό το είδος σχεδιασμού μελέτης τείνουν να είναι προκατειλημμένα, επειδή ενώ η ομάδα χωρίς τον όγκο παρέχει καλές πληροφορίες, η ομάδα με τον όγκο τείνει να αναφέρει υπερβολικά την έκθεσή της, είπε ο Καρυπίδης.
Τι συμβαίνει με την ταξινόμηση των κινητών τηλεφώνων ως καρκινογόνα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο
Με βάση ορισμένες από αυτές τις πρώιμες μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει πιθανή συσχέτιση με τον καρκίνο του εγκεφάλου από τη χρήση κινητού τηλεφώνου ενάντια στο κεφάλι για πολλές ώρες, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του ΠΟΥ χαρακτήρισε πεδία ραδιοσυχνοτήτων όπως αυτά από κινητά τηλέφωνα, ως πιθανό κίνδυνο καρκίνου.
Ο Καρυπίδης είπε ότι αν και πολλά μέλη του κοινού ανησυχούσαν λόγω της ταξινόμησης της IARC, «αυτή η ταξινόμηση δεν σημαίνει και τόσα πολλά». Ο IARC έχει διαφορετικές ταξινομήσεις κινδύνου καρκίνου, με ουσίες που μπορούν να ταξινομηθούν ως «σίγουρα» καρκινογόνες (όπως το κάπνισμα) ή ως «πιθανές» καρκινογόνες ουσίες.
Καθορίζοντας τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων ως πιθανές καρκινογόνες ουσίες το 2011, ο ΠΟΥ τα έθεσε στο ίδιο επίπεδο με εκατοντάδες άλλους παράγοντες για τους οποίους είναι αβέβαιες οι ενδείξεις βλάβης, όπως η αλόη βέρα, τα λαχανικά τουρσί και η εργασία σε στεγνοκαθαριστήριο.
Ωστόσο, εκείνη την εποχή ορισμένοι γιατροί υψηλού προφίλ, όπως ο Αυστραλός νευροχειρουργός Charlie Teo, έθεσαν δημόσια την εικόνα της απόφασης του IARC σχετικά με τα κινητά τηλέφωνα και τον καρκίνο.
Ο Καριπίδης είπε ότι μια άλλη συστηματική ανασκόπηση που ανατέθηκε από τον ΠΟΥ, η οποία εξέτασε την ανδρική γονιμότητα και τα ραδιοκύματα, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ των τηλεφώνων και της πτώσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση που ανατέθηκε από τον ΠΟΥ και εξέτασε τη γυναικεία γονιμότητα βρήκε συσχέτιση σε ορισμένα σενάρια όπως το βάρος γέννησης, «ωστόσο, αυτή η συσχέτιση συνέβη όταν η έκθεση σε ραδιοκύματα ήταν πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας», είπε ο Καρυπίδης.
Ο im Driscoll, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και πρόεδρος της επιτροπής επαγγελματικών και περιβαλλοντικών καρκίνων του Αυστραλιανού Αντικαρκινικού Συμβουλίου, είπε ότι η μεθοδολογία της συστηματικής ανασκόπησης ήταν ισχυρή και οι ερευνητές θα πρέπει να θεωρούνται ανεξάρτητοι.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι από αυτή τη μελέτη… αλλά αξίζει τον κόπο να θυμόμαστε ότι δεν είναι βέβαια πέραν πάσης αμφιβολίας, αλλά το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων είναι σίγουρα ότι τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να θεωρούνται ασφαλή στη χρήση όσον αφορά τυχόν ανησυχίες σχετικά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου», πρόσθεσε.
Ο Καρυπίδης και οι συνεργάτες του εργάζονται τώρα στο δεύτερο μέρος της μελέτης, το οποίο θα εξετάσει τους καρκίνους που σχετίζονται λιγότερο συχνά με τα κινητά τηλέφωνα, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και του λεμφώματος non-Hodgkin.
Ο Καρυπίδης είπε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ καρκίνου και κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να σταματήσουν, αλλά τόνισε ότι καθώς η τεχνολογία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα.
Διαβάστε επίσης: