Έρευνα ΣΕΒ: Σταθερότητα στην αγορά εργασίας και αυξήσεις μισθών για το 2025
Προβληματισμός για μεταρρυθμίσεις και παραγωγικότητα


Θετικό κλίμα στην αγορά εργασίας καταγράφει η νέα έρευνα «Business Pulse – Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», που παρουσίασαν ο ΣΕΒ και η MRB, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι 9 στις 10 επιχειρήσεις σχεδιάζουν να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το προσωπικό τους το 2025, ενώ περισσότερες από τις μισές προγραμματίζουν αυξήσεις στους μισθούς.
Παρά την αισιοδοξία, οι ανησυχίες για το μέλλον των επιχειρήσεων αυξάνονται, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων σε μεταρρυθμίσεις, της παγκόσμιας αβεβαιότητας και της κλιματικής κρίσης.
Η παραγωγικότητα στο επίκεντρο των συζητήσεων
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι η χαμηλή αγοραστική δύναμη των εργαζομένων δεν οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά στη χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα είναι μόλις 38 ευρώ ανά ώρα εργασίας, όταν στη Γερμανία είναι 80 και στη Δανία 151 ευρώ», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας, οι αυξήσεις μισθών δεν είναι βιώσιμες.
Τρεις μεγάλες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις
Οι βασικές δυσκολίες που εντοπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι:
- Καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων (π.χ. στη Δικαιοσύνη και καταπολέμηση φοροδιαφυγής)
- Ρευστό διεθνές περιβάλλον, με αυξανόμενη αστάθεια
- Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στην αγροτική παραγωγή
Ποιοι είναι οι πιο ευάλωτοι παίκτες στην αγορά
Η έρευνα αναδεικνύει ως πιο ευάλωτο επιχειρηματικό μέγεθος τις μεσαίες επιχειρήσεις (50–99 εργαζόμενοι). Οι μεγάλες εταιρείες (100+ εργαζόμενοι) εμφανίζονται πιο ανθεκτικές και αισιόδοξες, ενώ οι μικρές και πολύ μικρές διατηρούν κάποια ευελιξία.
Δείτε επίσης: Ρεκόρ πλειστηριασμών: 20.000 ακίνητα και 2,35 δισ. ευρώ στην αγορά
Οι μεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές λόγω περιορισμένων πόρων και δομών. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και καλλιέργεια σχετικής επιχειρηματικής κουλτούρας.
Εμπόδια και φορολογικές προτάσεις
Τα κυριότερα εμπόδια για την επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, είναι:
- Φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές
- Υψηλό ενεργειακό κόστος
- Γραφειοκρατία και αργή απονομή δικαιοσύνης
- Αθέμιτος ανταγωνισμός
- Έλλειψη κατάλληλου προσωπικού
Ο κ. Θεοδωρόπουλος κατέθεσε επίσης προτάσεις για αλλαγές στον νέο αναπτυξιακό νόμο, ζητώντας:
- Κατάργηση της προϋπόθεσης δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, λόγω αυτοματισμών και χαμηλής ανεργίας
- Επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων
- Διατήρηση της αξιολόγησης από ιδιώτες και όχι το κράτος
Τέλος, πρότεινε μείωση της προκαταβολής φόρου, καθώς –όπως ανέφερε– πλήττει τις επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ταχύτερα.