Λίγες μέρες απέμειναν για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η διαδικασία.
Η υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης θα πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ενώ τα ποσά της ενίσχυσης θα κυμανθούν από 500 ευρώ έως και 50.000 ευρώ ανά περίπτωση.
Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 που μπορούν να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος στη διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι οι εξής επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά:
- Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.
- Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Ιανουαρίου 2021, όσες είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα.
Μη επιλέξιμες είναι και επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων, αλλά και επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.
Κριτήριο είναι οι επιχειρήσεις της προηγούμενης να μην ήταν προβληματικές να μην υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» τα κατωτέρω στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και τον Ιανουάριο 2021:
- Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ διακριτά για κάθε μήνα.
- Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν: τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019 και το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.
Οι εκταμιεύσεις των ενισχύσεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις αναμένονται αρχές Μαρτίου.
Τι αλλάζει στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
Σημαντικές τροποποιήσεις έρχονται για την επιστρεπτέα 7, καθώς ήδη το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα πιο στοχευμένο πρόγραμμα, στο οποίο θα εντάσσονται συγκεκριμένοι πληττόμενοι κλάδοι.
Όπως έχει γίνει γνωστό, θα δοθεί εκ νέου έμφαση στην ρευστότητα της εστίασης αλλά και επιχειρήσεων που παρέμεναν κλειστές εντός Φεβρουαρίου.
Στον 7ο κύκλο αναμένεται να υιοθετηθούν εκ νέου αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή το Φεβρουάριο. Ακόμη και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% του ποσού δεν θα επιστραφεί, ενώ η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.
Για τους δικαιούχους θα ληφθεί υπόψη η μείωση του τζίρου του α΄ τριμήνου, ξεπερνώντας ουσιαστικά το ένα έτος από τότε που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας. Αυτό οδηγεί αυτόματα και σε αλλαγές σε παραμέτρους οι οποίες θα καθορίζουν και τους δικαιούχους όπως το ποσοστό μείωσης του τζίρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η σύγκριση δεν θα γίνεται με βάση τα στοιχεία του 2020 αλλά του 2019. Τελευταίος μήνας πριν αλλάξει το έτος βάσης θα είναι ο Φεβρουάριος καθώς από το Μάρτιο του 2020 και μετά τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης: