Εορτολόγιο: Σήμερα Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023 γιορτάζουν
Αγίου Λεύκιου, Αγίου Μύρωνος μάρτυρος, Αγίου Στράτωνος
Γιορτάζουν τα ονόματα: Λευκοθέα, Λεύκιος, Θύρσος, Καλλίνικος (γιορτάζουν και 14 Δεκεμβρίου) Μύρων, Μύρωνας, Μύρα, Μίρκα (γιορτάζουν και 8 Αυγούστου) Στράτος, Στράτων, Στράτης, Στράτα, Στρατούλα
Οι Άγιοι:
Άγιος Μύρων
Ο Άγιος Μύρων ήταν ένας εύπορος άνδρας που ζούσε στην Αχαΐα όταν Αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Δέκιος (249-251 μ.Χ.), που έμεινε στην ιστορία για τους διωγμούς του κατά των Χριστιανών.
Ο Άγιος Μύρων καταγόταν από την περιοχή της Κορίνθου στην Πελοπόννησο, από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία έγινε ιερέας. Στην περιοχή που ζούσε, στρατιωτικός διοικητής των Ρωμαίων (Ανθύπατος) ήταν ένας φανατικός εχθρός των Χριστιανών, ο Αντίπατρος, ο οποίος εισέβαλε σε εκκλησία (ναό) κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας των Χριστουγέννων, με σκοπό να τους συλλάβει τους πιστούς και να τους θανατώσει. Ο Άγιος Μύρων που ιερουργούσε δεν πτοήθηκε από την παρουσία της ρωμαϊκής φρουράς και εξύβρισε τον Αντίπατρο αποκαλώντας τον «λύκον άρπαγα». Ο Αντίπατρος τον συνέλαβε, τον οδήγησε στη φυλακή και τον κρέμασε ψηλά από τα χέρια, ενώ οι Ρωμαίοι στρατιώτες τον εξύβριζαν. Στη φυλακή ο άγιος Μύρων υπέστη βασανιστήρια και κατόπιν εστάλη στην πόλη Κύζικο στην Μυσία της Μικρασίας, όπου ο εκεί Ανθύπατος τον θανάτωσε με αποκεφαλισμό. Η μνήμη του εορτάζεται στις 17 Αυγούστου και είναι πολιούχος των Αντικυθήρων.
Άγιοι Θύρσος, Λεύκιος και Καλλίνικος (ή Κορωνάτος)
Μάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται δύο φορές το έτος, δηλαδή στις 14 Δεκεμβρίου και στις 17 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Θύρσος και Λεύκιος. Ο Θύρσος, ο Λεύκιος και ο Καλλίνικος (ή Κορωνάτος) έζησαν τον 3ο αιώνα. Κατάγονταν από τη Βιθυνία και κατοικούσαν στην Καισάρεια. Ήταν γόνοι επιφανών οικογενειών και διήγαν ευσεβή και ταπεινό βίο. Μαρτύρησαν, όταν ο αυτοκράτορας Δέκιος κήρυξε σκληρό διωγμό κατά των χριστιανών. Χωρίς να φοβηθεί τις απειλές των ειδωλολατρών, ο Λεύκιος παρουσιάστηκε οικειοθελώς στον έπαρχο Κουμβρίκιο, στον οποίο και ομολόγησε την πίστη του. Δεν δίστασε να ελέγξει τον έπαρχο, που προσπαθούσε με κάθε μέσο να περιορίσει τη διάδοση του χριστιανισμού. Ο Κουμβρίκιος εξοργίστηκε και διέταξε το βασανισμό του Λεύκιου. Αφού υπέστη φρικτά βασανιστήρια, ο Λεύκιος πέθανε με αποκεφαλισμό. Η γενναία στάση του αγίου οδήγησε μπροστά στον ηγεμόνα και τον Θύρσο, ο οποίος ομολόγησε με θάρρος την πίστη του. Για την ομολογία του αυτή υπέστη φοβερά βασανιστήρια, γεγονός που οδήγησε στον χριστιανισμό και τον ειδωλολάτρη ιερέα Καλλίνικο. Οι δύο άνδρες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Ο Καλλίνικος αποκεφαλίστηκε, ενώ ο Θύρσος πριονίστηκε από τους δήμιούς του.
Άγιοι Στράτων, Φίλιππος, Ευτυχιανός και Κυπριανός
Οι Άγιοι αυτοί ήταν κάτοικοι της Νικομήδειας και καθημερινά πήγαιναν στο αμφιθέατρο και συστηματικά δίδασκαν και κατηχούσαν ειδωλολάτρες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πολλοί ειδωλολάτρες να πιστέψουν στον Χριστό και το αμφιθέατρο σχεδόν άδειασε από θεατές άπρεπων θεαμάτων. Ο άρχοντας της Νικομήδειας παρατήρησε την αραίωση των θεατών, έμαθε την αιτία και διέταξε την άμεση σύλληψη των τεσσάρων Αγίων. Αυτοί δεν δίστασαν και μπροστά του να ομολογήσουν τον Χριστό και τα έργα που επιτελούσαν για την αγάπη Του. Εξοργισμένος ο άρχοντας διέταξε και τους βασάνισαν σκληρά. Κατόπιν τους έριξαν ζωντανούς στη φωτιά και έτσι ένδοξα έλαβαν όλοι το στεφάνι του μαρτυρίου.