Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουν τα ονόματα: Χαριτίνη, Μεθοδία, Μαμέλχθα, Ερμογένης, Ευδόκιμος
Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024.
Σύμφωνα με το Εορτολόγιο, Σάββατο 5 Οκτωβρίου, είναι της Αγίας Χαριτίνης μάρτυρος, της Οσίας Μεθοδίας της Κιμώλου, του Αγίου Ερμογένη.
Γιορτάζουν τα ονόματα: Χαριτίνη, Χαριτίνα, Χαρίτη, Τίνα, Χαρά, Μεθοδία, Μαμέλχθα, Ερμογένης, Ευδόκιμος.
Οι Άγιοι:
Αγία Χαριτίνη
Ὅπερ δι’ εὐχῆς εἶχε, σαρκὸς τὴν λύσιν, Ἰδοὺ δι’ εὐχῆς λαμβάνει Χαριτίνη.
Πέμπτην Χαριτίνη εἰσέδραμεν ἄστυ Θεοῖο.
Η Αγία Χαριτίνη άθλησε επί Διοκλητιανού (284 – 305 μ.Χ.). Υπήρξε δούλη του συγκλητικού Κλαυδιανού (ή Κλαύδιου). Το 304 μ.Χ. κάποιοι την κατήγγειλαν στο Δομετιανό ως Χριστιανή κι εκείνος την κάλεσε σε ανάκριση παρουσία και του κυρίου της. Όταν η Αγία ομολόγησε μετά παρρησίας την πίστη της στον Χριστό, υπεβλήθη σε φρικωδέστατα μαρτύρια. Της ξύρισαν το κεφάλι αλλά δια θαύματος, αμέσως το κεφάλι της ξαναγέμισε μαλλιά. Έπειτα βάζουν το κεφάλι της σε κάρβουνα αναμμένα και χύνουν από πάνω ξύδι. Κατόπιν καίνε τα πλευρά της με αναμμένες λαμπάδες, και με μια πέτρα στο λαιμό τη ρίχνουν στη θάλασσα. Αλλά και πάλι ο Θεός την έσωσε. Τότε διατάχθηκε να πάει σε πορνείο. Η Χαριτίνη, όμως, προσευχήθηκε, και η αγνή ψυχή της παραδόθηκε πλέον στο ζωοδότη Θεό.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η Αγία Χαριτίνη έχει το ίδιο δίστιχο με την Αγία Χαριτίνη που εορτάζει στις 4 Σεπτεμβρίου.
Ἀπολυτίκιον Ἦχος γ’
Θεία χάριτι, κραταιωθεῖσα, κράτος ἤσχυνας, τῆς δυσσεβείας, Χαριτίνη ὑπὲρ φύσιν ἀθλήσασα ὅθεν χαρίτων πηγὴν ἀδαπάνητον, ὡς γλυκασμὸν ἀναβλύζεις τοὶς κράζουσι. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.
Οσία Μεθοδία της Κιμώλου
Η Οσία Μεθοδία της Κιμώλου γεννήθηκε στο νησί Κίμωλος των Κυκλάδων, στις 10 Νοεμβρίου 1865 μ.Χ., από γονείς ευσεβείς. Ο πατέρας της ονομαζόταν Ιάκωβος Σάρδης και η μητέρα της Μαρία. Είχαν τρεις γιους και πέντε θυγατέρες, από τις όποιες η δεύτερη ήταν η Ειρήνη η μετέπειτα Μεθοδία. Η Άγια από μικρή είχε κλίση προς τα θεία και πάντα σύχναζε στην Εκκλησία. Όταν ήλθε σε κατάλληλη ηλικία, για να μη λυπήσει τους γονείς της, παντρεύτηκε έναν ναυτικό στο επάγγελμα. Αν και παντρεμένη, ο ζήλος της προς την εκκλησία παρέμεινε αμείωτος. Κάποτε όμως ο άντρας της, σε κάποιο του ταξίδι, ναυάγησε κοντά στη Μικρά Ασία και δυστυχώς δεν ξαναγύρισε στην Κίμωλο. Τότε η Ειρήνη έγινε μοναχή στο ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Κίμωλο, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Σύρου τον Μεθόδιο μετονομασθείσα αντί Ειρήνης, Μεθοδία. Η χαρά της ήταν μεγάλη και ακολούθησε τα ευαγγελικά προστάγματα του Κυρίου με όλη της την ψυχή. Οι ασκητικοί της αγώνες ήταν μεγάλοι και αποτελούσε ζωντανό παράδειγμα για όλους. Η φήμη της μεγάλης της αρετής διαδόθηκε παντού και πλήθος γυναικών πήγαιναν να την συναντήσουν, προκειμένου να βρουν πνευματικό καταφύγιο και λιμάνι από τις τρικυμίες της ζωής. Ο λόγος της Αγίας ήταν δροσιά και ίαμα στις ταλαιπωρημένες ψυχές. Επίσης η Μεθοδία, εκτός των άλλων χαρισμάτων, αξιώθηκε από τον Θεό και το χάρισμα να κάνει θαύματα. Έτσι άγια αφού έζησε σ’ όλη της τη ζωή, απεβίωσε ειρηνικά την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1908 σε ηλικία 43 ετών.
Άγιος Ερμογένης ο Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός
Ο Άγιος Ερμογένης αγνοείται από τους Συναξαριστές. Είναι γνωστός όμως στην Κύπρο σαν τοπικός Άγιος. Ο Άγιος Ερμογέννης ήταν επίσκοπος της Σάμου και τα ιερά του λείψανα έφτασαν με θαυματουργικό τρόπο, μέσω της θάλασσας στην Κύπρο. Δυστυχώς δεν έχουμε λεπτομέρειες για τον βίο του Αγίου.
Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’
Τοῦ Φοίνικος ὁ κλάδος, καὶ Σαμίων τὸ στήριγμα, φύλαξ καὶ φρουρὸς τῶν Κυπρίων, Ἐρμόγενες Πατὴρ ἠμῶν ἀναδειχθεῖς τὴν Θάλασσαν διῆλθες ὥσπερ ζῶν, καὶ ταύτης τρικυμίας χαλινῶν, θαυμασίως λάρνακά σου Ἐπισκοπῇ τὴ πόλει κατεστήριξας, δόξα τῷ οὕτως εὐδοκήσαντι Θεῶ, δόξα τῷ σὲ ὁδηγήσαντι. Δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ πάσιν ἰάματα.
Αγία Μαμέλχθα
«Ὁμοῦ λελουμένην με Χριστὲ προσδέχου, (Μαμέλχθα φησὶ) καὶ λίθοις βεβλημένην».
Η Αγία Μαμέλχθα, Περσίδα στην καταγωγή, ήταν στην αρχή φανατική ειδωλολάτρισσα και μάλιστα ιέρεια στο ναό της Άρτεμης, και αντιμαχόταν σφοδρά την αδελφή της, που όμως ήταν χριστιανή. Όταν κάποτε (344 μ.Χ.) είδε στο όνειρο της Άγγελον Κυρίου να της δείχνει και να της διδάσκει τα μυστήρια των Χριστιανών, ξύπνησε τρομαγμένη, και αφού διηγήθηκε στην αδελφή της το όνειρο αυτό, έγινε χριστιανή. Οι ειδωλολάτρες, μόλις πληροφορήθηκαν το γεγονός, εξεμάνησαν. Το να ελκύσουν οι χριστιανοί μια ιέρεια δική τους, φάνηκε σ’ αυτούς σαν προσβολή αβάσταχτη, σαν όνειδος, που δεν μπορούσαν με τίποτα να το ανεχθούν. Έτσι λυσσασμένος ειδωλολατρικός όχλος, όρμησε και άρπαξε τη Μαμέλχθα μέσα από το σπίτι της, την έριξε με τη βία σ’ ένα βαθύ λάκκο, όπου και τη σκότωσε με σφοδρό και ανελέητο λιθοβολισμό. Κατόπιν αυτού του συμβάντος, ευσεβείς χριστιανοί, παρέλαβαν το λείψανό της και το έθαψαν με μεγάλη ευλάβεια και τιμή.
Λίγο αργότερα, γκρεμίστηκε ο ειδωλολατρικός ναός της Άρτεμης και στην θέση του ανεγέρθηκε ναός αφιερωμένος στην Αγία Μαμέλχθα.
Όσιος Ευδόκιμος ο Βατοπεδινός ο νεοφανής
Ο Όσιος αυτός έζησε και πολιτεύθηκε ευδοκίμως στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Το πραγματικό όνομα του Αγίου (μοναχικό ή βαπτιστικό) δεν είναι γνωστό, διότι το όνομα Ευδόκιμος του δόθηκε μετά την εύρεση του Ιερού λειψάνου του. Δεν είναι επίσης γνωστό ούτε ποια εποχή έζησε, ούτε ποια ήταν η πατρίδα του, ούτε άλλα στοιχεία για τους ασκητικούς του αγώνες. Η μόνη αίτια από την οποία γνωστοποιήθηκε η όσια ζωή του, είναι η εύρεση και η ανακομιδή του Ιερού λειψάνου, στο παλιό κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Όταν βρέθηκε το Ιερό λείψανο του, ευωδίαζε θεία ευωδιά και η ανακομιδή του έγινε στις 5 Οκτωβρίου 1840 μ.Χ. (Σχετικά με το γεγονός αυτό, υπάρχει χειρόγραφο του Μελετίου, Ιεροδιακόνου Βατοπεδινού).
Τέλος, σύμφωνα με μερικές άλλες πηγές, το Ιερό λείψανο που βρέθηκε ανήκει στον Όσιο Σάββα τον Βατοπεδινό (βλέπε 15 Ιουνίου).
Άγιος Ιωάννης επίσκοπος Ευχαΐτων «ο Μαυρόπους»
Κανένας από τους Συναξαριστές δεν τον αναφέρει πουθενά. Η μνήμη του υπάρχει μόνο στον Παλατινό Κώδικα υπ’ αριθ. 138 φ. 2146, όπου και η Ακολουθία του που συντάχθηκε από τον ανεψιό του Θεόδωρο τον Κοιτωνίτη και βασιλικού νοταρίου. Ο Ιωάννης αυτός έζησε τον 11ο αιώνα μ.Χ., έγινε έξοχος ποιητής και συγγραφέας γλαφυρότατος. Απεβίωσε ειρηνικά, αφού έζησε πάνω από 100 χρόνια.
Σύναξη των Ιεραρχών της Μόσχας
Ο κοινός εορτασμός των Αγίων Πέτρου (βλ. 21 Δεκεμβρίου & 24 Αυγούστου), Αλέξιου (βλ. 12 Φεβρουαρίου & 20 Μαΐου) και Ιωνά (βλ. 31 Μαρτίου, 27 Μαΐου & 15 Ιουνίου) των θαυματουργών, Μητροπολιτών πάσης Ρωσίας καθιερώθηκε από τον Πατριάρχη Ιώβ στις 5 Οκτωβρίου 1596 μ.Χ.
Το 1875 μ.Χ., ο Άγιος Ιννοκέντιος, Μητροπολίτης Μόσχας (βλ. 31 Μαρτίου & 6 Οκτωβρίου) πρόσθεσε τον Άγιο Φίλιππο Μητροπολίτη Μόσχας (βλ. 9 Ιανουαρίου & 3 Ιουλίου) ενώ το 1913 μ.Χ. προστέθηκε ο Άγιος Ερμογένης Μητροπολίτης Μόσχας (βλ. 17 Φεβρουαρίου & 12 Μαΐου).
Το 2005 μ.Χ. προστέθηκε ο Άγιος Ιννοκέντιος (βλέπε 31 Μαρτίου και 6 Οκτωβρίου), ο Άγιος Μακάριος Μητροπολίτης Μόσχας (βλέπε 30 Δεκεμβρίου), ο Άγιος Ιώβ Μητροπολίτης Μόσχας (βλέπε 5 Απριλίου & 19 Ιουνίου), ο Άγιος Τύχων Μητροπολίτης Μόσχας (βλέπε 7 Απριλίου & 9 Οκτωβρίου), ο Άγιος Φιλάρετος Μητροπολίτης Μόσχας (βλέπε 19 Νοεμβρίου), ο Άγιος Πέτρος Μητροπολίτης Μόσχας (βλέπε 27 Σεπτεμβρίου) και ο Άγιος Μακάριος Μητροπολίτης Μόσχας (βλέπε 16 Φεβρουαρίου).
Εορτάζοντας αυτούς του Ιεράρχες σε μια κοινή ημέρα, η Εκκλησία, αποδίδει στον καθένα από αυτούς ίδια τιμή σαν προστάτες της Μόσχας και πάσης Ρωσίας.