Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του workenter.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026; Το εορτολόγιο τιμά την Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, τους Αγίους Μάρτυρες της Νικομήδειας και σειρά Αγίων που μαρτύρησαν ή αφιέρωσαν τη ζωή τους στη χριστιανική πίστη.

Σήμερα γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα:

  • Διάδοχος
  • Αϊδανός
  • Φιλέορτος
  • Cuthburge (Κάθμπεργκ)

Εάν γνωρίζετε κάποιον που έχει σήμερα την ονομαστική του εορτή, μην ξεχάσετε να του ευχηθείτε «χρόνια πολλά».

Η Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Στο επίκεντρο της σημερινής ημέρας βρίσκεται η Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, μία από τις σημαντικότερες θεομητορικές εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, η ανακομιδή της Τιμίας Ζώνης πραγματοποιήθηκε είτε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο είτε από τον γιο του, Θεοδόσιο Β΄. Στη συνέχεια, το ιερό κειμήλιο μεταφέρθηκε από την Ιερουσαλήμ στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε μέσα σε χρυσή θήκη, η οποία έλαβε την ονομασία «Αγία Σορός».

Περίπου 410 χρόνια αργότερα, ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ΄ ο Σοφός άνοιξε την Αγία Σορό για χάρη της συζύγου του, Ζωής, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρή πνευματική δοκιμασία.

Όταν άνοιξαν τη θήκη, σύμφωνα με την παράδοση, αντίκρισαν την Τιμία Ζώνη να ακτινοβολεί με υπερφυσικό τρόπο. Επάνω της υπήρχε μία χρυσή σφραγίδα, η οποία κατέγραφε τον χρόνο και την ημέρα μεταφοράς της στην Κωνσταντινούπολη.

Αφού οι παρευρισκόμενοι προσκύνησαν το κειμήλιο, ο Πατριάρχης το τοποθέτησε επάνω στην αυτοκράτειρα. Εκείνη θεραπεύτηκε αμέσως και όλοι δοξολόγησαν τον Χριστό, ευχαριστώντας παράλληλα την Παναγία, την οποία οι πιστοί θεωρούν προστάτιδα, καταφυγή και σκέπη τους.

Η περιπετειώδης πορεία του ιερού κειμηλίου

Με το πέρασμα των αιώνων, η Τιμία Ζώνη χωρίστηκε σε τμήματα, τα οποία τοποθετήθηκαν σε διαφορετικούς ναούς της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204, ορισμένα τμήματα μεταφέρθηκαν στη Δύση. Ωστόσο, ένα μέρος παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και, μετά την ανακατάληψη της πόλης από τον Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο, φυλάχθηκε στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών.

Η τελευταία γνωστή αναφορά σε αυτό το τμήμα προέρχεται από ανώνυμο Ρώσο προσκυνητή, ο οποίος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1424 και 1453. Μετά την Άλωση του 1453, τα ίχνη του χάθηκαν.

Σήμερα, το γνωστό σωζόμενο τμήμα της Τιμίας Ζώνης φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος. Η παράδοση περιγράφει μία ιδιαίτερα περιπετειώδη διαδρομή μέχρι να φτάσει εκεί.

Πώς έφτασε η Τιμία Ζώνη στη Μονή Βατοπαιδίου

Ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε κατασκευάσει έναν χρυσό σταυρό, τον οποίο έπαιρνε μαζί του στις στρατιωτικές εκστρατείες. Στο κέντρο του σταυρού είχε τοποθετήσει τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, ενώ στις ειδικές θήκες του φυλάσσονταν λείψανα Μαρτύρων και μέρος της Τιμίας Ζώνης.

Την ίδια πρακτική ακολούθησαν αργότερα και άλλοι Βυζαντινοί αυτοκράτορες. Ανάμεσά τους βρισκόταν ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος, ο οποίος πήρε τον σταυρό σε εκστρατεία εναντίον του Βούλγαρου ηγεμόνα Ασάν.

Όταν ο βυζαντινός στρατός ηττήθηκε, ένας ιερέας πέταξε τον σταυρό σε ποτάμι, προκειμένου να αποτρέψει τη βεβήλωσή του. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, οι Βούλγαροι τον εντόπισαν και τον παρέδωσαν στον Ασάν.

Έκτοτε, οι Βούλγαροι ηγεμόνες άρχισαν να παίρνουν τον σταυρό στις εκστρατείες τους, ακολουθώντας το βυζαντινό πρότυπο. Σε μεταγενέστερη μάχη, ο Σέρβος ηγεμόνας Λάζαρος νίκησε τον βουλγαρικό στρατό και απέκτησε το ιερό κειμήλιο. Αργότερα, δώρισε τον σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μαζί με το τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης, στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Παράλληλα, οι πατέρες της Μονής διασώζουν μία ακόμη εκδοχή. Σύμφωνα με αυτή, ο αυτοκράτορας Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός αφιέρωσε την Τιμία Ζώνη στο Βατοπαίδι. Ο ίδιος παραιτήθηκε αργότερα από τον αυτοκρατορικό θρόνο, έγινε μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ και ασκήτεψε στη συγκεκριμένη Μονή.

Η Τιμία Ζώνη και η παράδοση για την απόκτηση παιδιού

Πολλοί πιστοί συνδέουν την Τιμία Ζώνη με θαυμαστά γεγονότα και ιδιαίτερα με τη βοήθεια προς ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί.

Η Μονή Βατοπαιδίου προσφέρει, κατόπιν αιτήματος, κορδέλες που έχουν ευλογηθεί στην Τιμία Ζώνη. Οι γυναίκες τις φορούν με πίστη και προσευχή, ζητώντας τη βοήθεια της Παναγίας.

Το Απολυτίκιο της εορτής

«Θεοτόκε ἀειπάρθενε, τῶν ἀνθρώπων ἡ σκέπη,
Ἐσθῆτα καὶ Ζώνην τοῦ ἀχράντου σου σώματος,
κραταιὰν τῇ πόλει σου περιβολὴν ἐδωρήσω,
τῷ ἀσπόρῳ τόκῳ σου ἄφθαρτα διαμείναντα·
ἐπὶ σοὶ γὰρ καὶ φύσις καινοτομεῖται καὶ χρόνος.
Διὸ δυσωποῦμέν σε, εἰρήνην τῇ πολιτείᾳ σου δώρησαι
καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος».

Η Αγία Cuthburge

Η Αγία Cuthburge υπήρξε ιδρύτρια και πρώτη ηγουμένη του διπλού μοναστηριού Wimborne Minster, στο Ντόρσετ της Αγγλίας.

Ήταν πριγκίπισσα και αδελφή του Ινέ, βασιλιά του Ουέσσεξ. Παντρεύτηκε τον Άλντφριθ, βασιλιά της Νορθουμβρίας. Αργότερα, όμως, οι δυο τους αποφάσισαν από κοινού να χωρίσουν, ώστε εκείνη να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον μοναχισμό.

Η Αγία Cuthburge κοιμήθηκε ειρηνικά στις 31 Αυγούστου 725. Ανήκει στους τοπικούς Αγίους της προ του Σχίσματος Δύσης και η μνήμη της τιμάται από ορθόδοξες κοινότητες της Διασποράς.

Η 31η Αυγούστου συνδέεται, επίσης, με τον Άγιο Κουθβέρτο. Σύμφωνα με την παράδοση, τη νύχτα της κοίμησης του Αγίου Αϊδανού, το 651, ο νεαρός τότε Κουθβέρτος είδε σε όραμα την ψυχή του Αγίου να ανεβαίνει στον ουρανό. Το γεγονός αυτό τον παρακίνησε να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο.

Ο Άγιος Φιλέορτος

Ο Άγιος Φιλέορτος ομολόγησε με θάρρος τη χριστιανική πίστη και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 31 Αυγούστου.

«Φιλῶν ἑορτήν, Φιλέορτε, σοῦ τέλους,
καὶ σὴν τελευτὴν τὴν ἀπὸ ξίφους γράφω».

Ο Άγιος Διάδοχος

Στο ορθόδοξο εορτολόγιο συναντάμε δύο εκκλησιαστικές μορφές με το όνομα Διάδοχος.

Ο Μάρτυρας Διάδοχος είναι ο Άγιος που τιμάται στις 31 Αυγούστου. Παρότι δεν έχουν διασωθεί πολλές πληροφορίες για τη ζωή του, παλαιοί εκκλησιαστικοί κώδικες και ο Συναξαριστής του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη καταγράφουν τη μνήμη του.

Αντίθετα, ο Άγιος Διάδοχος, Επίσκοπος Φωτικής, υπήρξε σημαντική πατερική προσωπικότητα του 5ου αιώνα. Έζησε ως ασκητής, υπηρέτησε ως ιεράρχης στην Παλαιά Ήπειρο και ανέπτυξε αξιόλογο συγγραφικό έργο.

Τα «Εκατό Γνωστικά Κεφάλαια» συγκαταλέγονται στα γνωστότερα έργα του και περιλαμβάνονται στη «Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών». Η Εκκλησία τιμά τη δική του μνήμη στις 29 Μαρτίου.

Οι Επτά Παρθένοι από τη Γάζα

Οι Επτά Παρθένοι από τη Γάζα παρέμειναν σταθερές στην πίστη τους και μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό.

«Τιμῶσιν ἑπτὰ Παρθένοι τετμημέναι,
τὸν ἑπτὰ τιμήσαντα κόσμον ἡμέραις».

Οι Άγιοι Ανδρέας ο Στρατηλάτης, Ηράκλειος, Φαύστος, Μηνάς και η συνοδεία τους

Οι ειδωλολάτρες συνέλαβαν τους Αγίους επειδή ομολόγησαν δημόσια την πίστη τους στον Χριστό. Οι διώκτες τούς ζήτησαν να αρνηθούν τον χριστιανισμό και να προσφέρουν θυσία στα είδωλα. Εκείνοι, ωστόσο, αρνήθηκαν κατηγορηματικά.

Για τον λόγο αυτό υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια. Ο Άγιος Ηράκλειος και οι συναθλητές του ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, επισφραγίζοντας με το αίμα τους την ομολογία της πίστης τους. Η Εκκλησία μνημονεύει ξανά τους συγκεκριμένους Αγίους στις 12 Ιουλίου.

Οι Τέσσερις Μάρτυρες από την Πέργη της Παμφυλίας

Οι τέσσερις Μάρτυρες από την Πέργη της Παμφυλίας θανατώθηκαν αφού οι διώκτες τους τούς ανάγκασαν να περάσουν μέσα από τη φωτιά.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης παραθέτει στον Συναξαριστή του επεξηγηματική σημείωση για το δίστιχο που συνοδεύει το μαρτύριό τους, ενώ σχετική αναφορά συναντάται και σε συναξάρι της Μονής Διονυσίου.

Οι 366 Μάρτυρες της Νικομήδειας

Στις 31 Αυγούστου η Εκκλησία τιμά και τους 366 Μάρτυρες της Νικομήδειας. Οι Άγιοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χριστιανική πίστη και μαρτύρησαν με αποκεφαλισμό.

Η θυσία τους αποτελεί μία ακόμη μαρτυρία των σκληρών διωγμών που αντιμετώπισαν οι πρώτοι χριστιανοί.

Ο Άγιος Αϊδανός

Ο Άγιος Αϊδανός κοιμήθηκε το 651, λίγο μετά τον θάνατο του φίλου και διαδόχου του Αγίου Οσβάλδου, του Αγίου βασιλιά Οσγουΐνου.

Οι πιστοί ενταφίασαν το σώμα του στη Μονή του Λίντισφαρν. Την ώρα της κοίμησής του, ο νεαρός βοσκός Κουθβέρτος, ο οποίος αργότερα έγινε επίσκοπος Λίντισφαρν, βρισκόταν στους λόφους πάνω από τη Μονή.

Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, είδε την ψυχή του Αγίου Αϊδανού να ανεβαίνει στον ουρανό μέσα σε υπερκόσμιο φως. Το όραμα σημάδεψε τη ζωή του και τον οδήγησε στην απόφαση να αφιερωθεί στον Θεό ως μοναχός.

Η Παναγία Λυκουρισιώτισσα στη Σκουτερά Αγρινίου

Στις 31 Αυγούστου πραγματοποιείται και η Σύναξη της Παναγίας Λυκουρισιώτισσας στη Σκουτερά Αγρινίου.

Η ιστορία της Ιεράς Μονής Παναγίας Λυκούρισσας περιλαμβάνει γεγονότα που η τοπική παράδοση διατηρεί ζωντανά έως σήμερα. Τόσο την εικόνα της Παναγίας όσο και τα λείψανα των Αγίων φέρεται να τα εντόπισαν κυνηγοί.

Σύμφωνα με την παράδοση, ένας κυνηγός βρήκε την εικόνα της Μονής κοντά σε έναν «ρίσσο», δηλαδή ένα άγριο σκυλί που τη φύλαγε. Μόλις αποκαλύφθηκε η εικόνα, το ζώο άφησε την τελευταία του πνοή.

Η ονομασία «Λυκούρισσα» αποδίδεται στον συνδυασμό των λέξεων «λύκος» και «ρίσσος», οι οποίες παραπέμπουν σε ιδιαίτερα άγριο ζώο.

Αντίστοιχα, ο Μπάρμπα-Χαράλαμπος, φύλακας και εφημέριος του μοναστηριού, φέρεται να ανακάλυψε τα λείψανα έπειτα από ένα όραμα. Όπως διηγείται η παράδοση, είδε μία μαυροντυμένη μορφή της Παναγίας να του υποδεικνύει το σημείο όπου βρίσκονταν.

Την επόμενη ημέρα, πηγαίνοντας για κυνήγι, άκουσε στο σημείο εκείνο ένα χτύπημα στο αυτοκίνητό του. Θυμήθηκε τότε το όραμα και άρχισε να σκάβει. Αρχικά εντόπισε ένα μικρό μεταλλικό κάλυμμα κάτω από ξύλινη επιφάνεια και στη συνέχεια αποκάλυψε τα ιερά κειμήλια της Μονής.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Ακολούθησε το workenter.gr στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!
Daily Review

ΜΗΤ: 232509

Αποστολή δελτίων τύπου: enimerosi@workenter.gr

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr

Domain Name:workenter.gr
Νόμιμος εκπρόσωπος:Παναγής Γκιόλμας
Ιδιοκτησία:GATEWORK Α.Ε.
ΑΦΜ:800904236
ΓΕΜΗ:144568701000
Αρμόδια ΔΟΥ:ΦΑΕ Αθήνας
Διαχειριστής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Ιστοσελίδας:Παναγής Γκιόλμας
Διευθυντής Σύνταξης:Πέτρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση:Ζωοδόχου Πηγής 1Α &
Ακαδημίας 70, Τ.Κ. 10678,
Αθήνα
Tηλεφωνικό κέντρο:2119555050
Email: enimerosi@workenter.gr
Πρακτορείο Φωτογραφιών:Eurokinissi
Cookies