Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα (25/8)
Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023.
- Βαρθολομαίου Αποστόλου, Τίτου Αποστόλου
Γιορτάζουν τα ονόματα:
- Βαρθολομαίος (γιορτάζει και 11 Ιουνίου)
- Τίτος
- Τίτα (γιορτάζει και 2 Απριλίου & 12 Ιανουαρίου)
Οι Άγοι:
Απόστολος Βαρθολομαίος
Ο επονομαζόμενος και Ναθαναήλ. Ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 11 Ιουνίου και στις 25 Αυγούστου. Ο επονομαζόμενος και Ναθαναήλ. Ένας από τους 12 μαθητές του Χριστού, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 11 Ιουνίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 24 Αυγούστου από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Βαρθολομαίος και Ναθαναήλ. Οι μελετητές της Καινής Διαθήκης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το όνομα του Αποστόλου είναι Ναθαναήλ και το Βαρθολομαίος είναι το επώνυμό του. Πατρίδα του ήταν η Κανά της Γαλιλαίας και διατηρούσε φιλία με τον Φίλιππο, τον μετέπειτα Απόστολο. Μια μέρα, συναντήθηκε με τον φίλο του Φίλιππο, ο οποίος του λέει: «Άκουσε φίλε μου. Εκείνον για τον οποίο έγραψε ο Μωυσής στο Νόμο και προφήτευσαν οι προφήτες, τον βρήκαμε. Είναι ο Ιησούς, το παιδί του Ιωσήφ, από την πόλη Ναζαρέτ».
Ο Βαρθολομαίος απορεί και διερωτάται: «Είναι δυνατό να βγει κάτι καλό από τη Ναζαρέτ;». «Έλα και θα δεις» του αντέτεινε ο φίλος του. Ο Βαρθολομαίος, υπακούοντας στην παράκληση του Φιλίππου, πήγε να δει τον Χριστό, με αποτέλεσμα να πιστέψει και να γίνει μαθητής του.
Τίποτε δεν αναφέρει η Καινή Διαθήκη για τη ζωή και τη δράση του Βαρθολομαίου. Από εκκλησιαστικές, όμως, παραδόσεις έχουμε την πληροφορία ότι κήρυξε το Ευαγγέλιο στις Ινδίες, άγνωστο πού ακριβώς, στη Μικρά Ασία, τη Μεσοποταμία, την Παρθία και την Αρμενία, όπου αποκεφαλίστηκε ή σταυρώθηκε από τον βασιλιά Αστυάγη. Το λείψανό του κλείστηκε σε λίθινη σαρκοφάγο, ρίχτηκε στη θάλασσα και εκβράστηκε στις Αιολίδες Νήσους της Ιταλίας.
Απόστολος Τίτος
Ο Απόστολος Τίτος, ήταν Έλληνας ειδωλολάτρης από την Αντιόχεια, που παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς τη διδασκαλία και τα θαύματα του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ήταν πολύ μορφωμένος. Έγινε χριστιανός από τον Απόστολο Παύλο, με τον οποίο και συνεργάστηκε, στην διάδοση του Ευαγγελίου. Τον ακολούθησε στην Ιερουσαλήμ και κατόπιν επιφορτίστηκε να πάει στην Κόρινθο για να δει την κατάσταση της εκεί Εκκλησίας. Στην επιστροφή του, συνάντησε τον Απόστολο Παύλο στην Μακεδονία και μετά πήγαν μαζί στην Κρήτη, όπου εκεί ο Παύλος τον έκανε επίσκοπο του νησιού και του είπε να κάνει και ιερείς για όλο το νησί.
Ο Παύλος του έστειλε και την γνωστή προς Τίτον επιστολή, από την οποία γνωρίζουμε, ότι ο Έλληνας μαθητής του Παύλου είναι «τέκνον του γνήσιον». Από την ίδια επιστολή του μαθαίνουμε ότι ο Τίτος είχε λαμπρούς συνεργάτες στην Κρήτη, τον Ζηνά τον νομικό και τον περίφημο Απολλώ από την Κρήτη, και να τους προμηθεύσει τα αναγκαία για το ταξίδι τους, έτσι ώστε να μην τους λείψει τίποτα (Τίτος 3,13). Αν και δεν αναφέρεται εάν ο Τίτος συνάντησε τον Παύλο στη Νικόπολη, αλλά σύμφωνα με το εδάφιο Β’ Τιμόθεου 4,10, πρέπει να είχε πάει εκεί, καθώς αναφέρεται ότι πήγε στη Δαλματία που βρισκόταν βόρεια και όχι πολύ μακριά από τη Νικόπολη.
Ο Τίτος πρέπει να βρισκόταν και στη Ρώμη κατά την δεύτερη φυλάκιση του Παύλου. Σύμφωνα με μια παράδοση ο Τίτος επέστρεψε από τη Δαλματία στην Κρήτη, όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του, υπηρετώντας το Ευαγγέλιο. Ο νομικός Ζηνάς σε χειρόγραφά του αναφέρει τον Τίτο ως επίσκοπο Γόρτυνας, την τότε πρωτεύουσα της Κρήτης. Απεβίωσε το έτος 105 μ.χ.
Τα λείψανα του Τίτου μεταφέρθηκαν από τη Γόρτυνα στη Βενετία, στη βασιλική του Αγίου Μάρκου, και από εκεί το 1966 στο Ηράκλειο της Κρήτης, στον ναό του Αγίου Τίτου. Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμάει την μνήμη του στις 25 Αυγούστου.