Εορτολόγιο: Δείτε ποιοι γιορτάζουν σήμερα (20/8)
Δείτε αναλυτικά ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Κυριακή 20 Αυγούστου 2023.
Σήμερα γιορτάζουν
- Οσίων τριανταεπτά μαρτύρων εν Βιζύη
- Οσίου Θεοχάρους Νεαπολίτου, Προφήτου Σαμουήλ
- Άγίων Ρηγίνου και Ορέστη των εν Κύπρω
Γιορτάζουν τα ονόματα:
- Ηλιόδωρος
- Ηλιοδώρα
- Έλντα
- Θεοχάρης
- Θεοχαρούλα
- Χαρούλα (γιορτάζει και 2 Φεβρουαρίου)
- Σαμουήλ
- Σαμουήλης
- Σαμουηλία
- Σαμάνθα
- Ορέστης
- Ορεστιάς
- Ορεστιάδα (γιορτάζει και 10 Νοεμβρίου)
Οι Άγιοι:
Άγιοι Τριανταεπτά Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Βιζύη της Θράκης
Απ’ αυτούς τους Αγίους, άλλοι μεν ήταν από το Βυζάντιο, άλλοι δε από την Φιλιππούπολη.
Συνελήφθησαν στη Βιζύη της Θράκης από τον έπαρχο Απελλιανό, και επειδή ομολόγησαν με θάρρος την αληθινή πίστη τους στον Χριστό, στην αρχή τους έκοψαν τα πόδια και τα χέρια και έπειτα τους έκαψαν ζωντανούς μέσα σε αναμμένο καμίνι.
Ο δε Παρισινός Κώδικας 1587, αναφέρει και κατάλογο ονομάτων τους ως εξής: Σευήρος, Ωρίωνας, Αντιλίνος, Μολίας, Ευδαίμονας, Σιλουανός, Σαβίνος, Ευστάθιος, Στράτωνας και Βόσβας από το Βυζάντιο, από δε τη Φιλιππούπολη Τιμόθεος, Παλμάτος, Μεστός, Νίκωνας, Δίφιλος, Δομετιανός, Μάξιμος, Νεόφυτος, Βίκτωρας, Ρίνος, Σατορνίνος, Επαφρόδιτος, Κερκάς, Γάιος, Ζωτικός, Κρονίονας, Ανθάνας, Εύρος, Ζωΐλος, Τύραννος, Αγαθός, Πανσθένης, Αχιλλέας, Πανθήριος, Χρύσανθος, Αθηνόδωρος, Παντολέοντας, Θεοσεβής, Γενέθλιος και Μέμνονας.
Στο δε Πατμιακό Κώδικα 266, αναφέρονται την 24η Αυγούστου και στο σύνολο τους 33 και με κάποιες διαφορές στα ονόματα τους, σε σχέση με τον Παρισινό Κώδικα. «ὴ αὕτη ἥμερα ἄθλησις τῶν ἁγίων μαρτύρων Σεβήρου καὶ Μέμνονος τῶν ἐν Θρᾴκῃ μαρτυρησάντων, ὧν τὰ ὀνόματα εἰσὶ ταῦτα: Ρίων, Ἀνειτυλλιανός, Σαβίνος, Εὐστάθιος, Στρατῖων, Βόσβας, οὗτοι εἴσι Βυζάντιοι. Τιμόθεος δὲ καὶ Παλμάτιος, Μεστός, Νικῶν, Δίφιλος, Δομέτιος, Μάξιμος, Νεόφυτος, Βίκτωρ, Βίνος, Σατορνίνος, Ἐπαφροδίτης, Κέρκος, Γάιος, Ζωίλος, Τύραννος, Ἀγαθός, Παρθένος, Ἀχιλλεύς, Πανθήριος, Χρύσανθος, Ἀθηνόδωρος, Παντολέων, Θεόσεβρος, Γενέθλιος, Ὧρος, οὗτοι Θράκες ὑπῆρχον ἐπὶ Διοκλητιανοὺ καὶ Μαξιμιανοὺ τῶν βασιλέων».
Άγιος Θεοχάρης
Ο Θεοχάρης ήταν ορφανός από γονείς. Γύρω στο 1740 το Οθωμανικό κράτος βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση και ο Θεοχάρης συνελήφθη μαζί με άλλα αγόρια χριστιανών σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί τον ξεχώρισε, ο καδής (ισλαμικός δικαστής) της Νεαπόλεως (Νέβσεχιρ) Καππαδοκίας και του ανέθεσε εργασία στο υποστατικό του.
Ο δικαστής και η σύζυγός του αποφάσισαν να το κάνουν γαμπρό τους με τη θυγατέρα τους, με την προϋπόθεση όμως να γίνει μουσουλμάνος. Ο Θεοχάρης αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει.
Ο Θεοχάρης με θάρρος απάντησε: «Αφέντη μου, εγώ γεννήθηκα χριστιανός, και δεν μπορώ να αρνηθώ την πίστη του Σωτήρα μου και των πατέρων μου».
]Ο δικαστής εξέλαβε την απάντηση ως προσβλητική και τον απείλησε με πείνα, βασανιστήρια και θάνατο.
Ο Θεοχάρης κατέφυγε στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στον αρχιμανδρίτη πατέρα Γεώργιο, όπου εξομολογήθηκε και μετάλαβε της Θείας Κοινωνίας. Όταν επέστρεψε, και αφού έμεινε σταθερός στην απόρριψη της πρότασης, ο δικαστής τον φυλάκισε, αφήνοντας τον για αρκετό χρόνο χωρίς τροφή και με ελάχιστο νερό.
Τον χρόνο αυτό ο Θεοχάρης τον πέρασε προσευχόμενος. Μετά από αρκετό καιρό, και αφού ο άγιος πάλι δεν δέχθηκε να αλλαξοπιστήσει, τον έδεσαν σε άλογο και τον οδήγησαν σε απόσταση μίας ώρας μακριά από την Νεάπολη, όπου υπήρχε μία λεύκη. Εκεί οι δήμιοι τον απαγχόνισαν λιθοβολώντας τον και τον έθαψαν μπροστά στη λεύκη.
Τότε ο ουρανός σκοτείνιασε και ξέσπασε μεγάλη καταιγίδα με βροντές και αστραπές, πού έκανε το απόσπασμα να αποπροσανατολισθεί και να παρασυρθεί από το ρεύμα, ενώ ο καιρός μέχρι τότε ήταν αίθριος. Τα ανωτέρω συνέβησαν το μεσημέρι της 20ης Αυγούστου 1740, και ήταν μεσημέρι όταν ο μάρτυρας παρέδωσε το πνεύμα. Η λεύκη εκείνη ονομάστηκε «κανλί-καβάκ», το οποίο σημαίνει «λεύκη αίματος», και για αρκετό χρόνο από τα σπασμένα κλαδιά της έρεε αίμα.
Η λεύκη έγινε τόπος προσκυνήματος Οθωμανών και Ορθοδόξων. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών της συνθήκης της Λωζάνης, το 1923, τα λείψανα του Αγίου Θεοχάρους μεταφέρθηκαν στον ιερό ναό της Αγίας Αικατερίνης Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται και σήμερα. Στο ναό εκτίθεται μόνιμα μέρος του δεξιού χεριού του αγίου, η δε μνήμη του εορτάζεται με περιφορά των λειψάνων στις 20 Αυγούστου.
Άγιοι Ρηγίνος και Ορέστης «οι εν Κύπρω»
Όταν έφθασε στην Κύπρο η ομάδα αυτή των πιστών δούλων του Χριστού, σκορπίσανε σε διάφορους τόπους και ασκήτευαν μακριά από τον κόσμο. Ο γενναίος Ρηγίνος και ο φίλος του Ορέστης διάλεξαν το ιεραποστολικό έργο. Έφθασαν στα μέρη της Νεαπόλεως Λεμεσού και με πολλή παρρησία εκήρυτταν τον Χριστό. Κάποτε έφθασαν στο χωριό Φασούλα, 8 χιλιόμετρα από τη Λεμεσό.
Στο χωριό υπήρχε κέντρο της ειδωλολατρίας, όπως φαίνεται από παλιά ερείπια. Εκεί τους συνέλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής, τους βασάνισαν και τους αποκεφάλισαν.
Κάποιοι ευλαβείς χριστιανοί, που κρυφά παρακολουθούσαν το γεγονός, πήγαν και πήραν κρυφά τους μάρτυρες και τους έθαψαν. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και η ειδωλολατρία είχε παραδώσει τη θέση της στην αγία πίστη του Χριστού. Τότε όπως αναφέρει το παλιό συναξάρι, οι Άγιοι φάνηκαν στο όνειρο ενός ευλαβούς ιερέως, όπου του υπέδειξαν το μέρος που βρισκόταν ο τάφος τους.
Ο ευλαβής αυτός ιερέας έψαξε στο μέρος, που του υπέδειξαν οι Άγιοι και βρήκε τη λάρνακα που φιλοξενούσε την θήκη των λειψάνων τους. Πάνω στη θήκη των λειψάνων ήσαν χαραγμένα με τέχνη τα ονόματα των Αγίων, σύμφωνα πάντοτε με το συναξάρι.
Ο ευσεβής αυτός λευϊτης, για να τιμήσει τους μάρτυρες έκτισε μεγαλοπρεπή ναό στο όνομα των Αγίων, και φρόντισε και ζωγράφισε και εικόνα την οποία τοποθέτησε στο ναό.
Σήμερα ο μεγαλοπρεπής εκείνος ναός είναι χαλασμένος, αλλά σύμφωνα με τα θεμέλια του αρχικού ναού έκτισαν τοίχο με πέτρες ίσα με δύο μέτρα.
Στο χώρο αυτό, σε κάθε επέτειο του μαρτυρίου των αγίων (20 Αυγούστου) λειτουργούσαν και πανηγύριζε η κοινότητα της Φασούλας και πολλοί ευσεβείς πήγαιναν στη μνήμη των Αγίων για να τους ευχαριστήσουν για τις θαυματουργικές δυνάμεις, που ο Θεός τους χάρισε.
Κάτω από το δάπεδο του αρχικού ναού υπάρχει θολωτό σπήλαιο, που βρίσκεται ακόμα η λάρνακα που φιλοξενούσε για τόσο καιρό τα αγιασμένα λείψανα των Αγίων.
Οι Άγιοι Ρηγίνος και Ορέστης απολαμβάνουν μεγάλης τιμής, τόσο στην κοινότητα της Φασούλας όσο και σ’ όλο το νησί μας. Εκτός της Φασούλας, οι Άγιοι τιμούνται ιδιαίτερα στο Απλίκι της Λευκωσίας, και στην Τρεμιθούσα της Πάφου όπου υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στη μνήμη τους.
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων μεγαλομαρτύρων Ρηγίνου και Ορέστη στις 20 Αυγούστου. Κάθε χρόνο στις 20 Αυγούστου, ημέρα εορτής του Αγίου Ρηγίνου, στο χώρο γύρω από το ξωκλήσι πραγματοποιείται το σημαντικότερο πανηγύρι της Φασούλας. Τον υπόλοιπο χρόνο, το ξωκλήσι λειτουργεί μονάχα για την τέλεση βαπτίσεων.
Προφήτης Σαμουήλ
Προφήτης και Κριτής του Ισραήλ, η μνήμη του οποίου τιμάται από τη Χριστιανική Εκκλησία στις 20 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζει ο Σαμουήλ.
Ο Σαμουήλ έζησε τον 12ο π.Χ. αιώνα και υπήρξε τέκνο του Ελκανά και της Άννας, που ήταν στείρα και ζητούσε με πολλές προσευχές να της χαρίσει ο Θεός ένα παιδί.
Η Άννα αφιέρωσε τον μικρό Σαμουήλ στον Θεό, οδηγώντας το παιδί στην πόλη Σηλώμ.
Ο Σαμουήλ υπήρξε ο τελευταίος από τους Κριτές (πολιτικούς άρχοντες) του Ισραήλ και ήταν δίκαιος και υποδειγματικός στην άσκηση των καθηκόντων του.
Ίδρυσε τον θεσμό της βασιλείας στο Ισραήλ και έχρισε βασιλείς, τον Σαούλ και τον Δαυίδ. Προφήτευσε 40 χρόνια και πέθανε σε βαθιά γεράματα.