Ένα μεταπτυχιακό μοναδικό στο είδος του (απ΄ όλες τις απόψεις)
Μιλάει στο workenter ο κ. Ιωάννης Νικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ποια είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία ενός επιτυχημένου μεταπτυχιακού προγράμματος; Αποτελεσματικότητα (για όσους το παρακολουθούν), ευελιξία (στα ωράρια), εμπειρία (διδασκόντων). Τα διαθέτει και τα τρία το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ).
Νομίζετε ότι υπερβάλλουμε; Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος, όπως τα παρουσιάζει στο workenter ο διευθυντής του μεταπτυχιακού, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Νικολάου, αρκεί.
Ο κ. Νικολάου, στην συνέντευξη που μας παραχωρεί, τονίζει ότι το μεταπτυχιακό της σχολής του είναι το μοναδικό στο είδος του. Οι απόφοιτοί του, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ακολουθούν καριέρα στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Όπως λέει ο διευθυντής του προγράμματος, αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ανεξαρτήτως αντικειμένου.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ερώτηση: Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα, τους στόχους του και τις επιτυχίες του
Απάντηση: Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δημιουργήθηκε το 2002 αποτελώντας τότε και παραμένοντας ακόμη το μοναδικό μεταπτυχιακό στο αντικείμενό του στην Ελλάδα σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Σκοπός μας είναι «η ανάπτυξη στελεχών ικανών να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις σύγχρονες προκλήσεις που συνδέονται με τους ανθρώπους στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς».
Ερ.: Ποιες είναι οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του προγράμματος;
Απ.: Οι απόφοιτοι του ΜΠΣ στην μεγάλη τους πλειοψηφία ακολουθούν καριέρα στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του προγράμματος (2016), το 75% των αποφοίτων του προγράμματος πλήρους φοίτησης έχουν βρει εργασία σε λιγότερο από 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, ενώ το 67% αυτών απάντησε ότι βρήκε απασχόληση σχετική με το αντικείμενο της ΔΑΔ. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (64.2%) δηλώνει ότι η επαγγελματική του πορεία ως σήμερα είχε πολύ μεγάλη σχέση με το αντικείμενο της ΔΑΔ, όπως και η σημερινή του εργασία (66.2%). Συνεπώς, το 70% περίπου θεωρεί ότι το συγκεκριμένο ΜΠΣ βοήθησε πολύ ή πάρα πολύ στην επαγγελματική του πορεία, το 87% δηλώνει ότι είναι πολύ ευχαριστημένο από τις σπουδές του στο πρόγραμμα συνολικά και θα σύστηνε μετά βεβαιότητας το πρόγραμμα σε άλλους υποψήφιους σε ποσοστό 94%.
Ερ.: Ποιες είναι οι νέες τάσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν καταστήσει τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού κρίσιμη παράμετρο διαρκούς ανταγωνιστικότητας και επιτυχίας στις σύγχρονες επιχειρήσεις;
Απ.: Πλέον έχει γίνει κατανοητό και από τις μικρότερες επιχειρήσεις της χώρας μας ότι η επένδυση στο Ανθρώπινο Δυναμικό δεν λογίζεται πλέον ως «κέντρο κόστους», αλλά ως πραγματική επένδυση, όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωση της επιχείρησης. Για παράδειγμα, η δυσκολία εξεύρεσης νέων ταλαντούχων εργαζομένων, η σημασία της εργασιακής δέσμευσης αλλά και οι παραδοσιακές πρακτικές ΔΑΔ, όπως η κατάλληλη προσέλκυση, επιλογή και εκπαίδευση των εργαζομένων αποτελούν, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα για την ελληνική ΔΑΔ. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, στον βαθμό που μπορούν και που τους αναλογεί, συνεισφέροντας στην μείωση της ανεργίας και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποφεύγοντας τον «εύκολο δρόμο» των μειώσεων ή χαμηλών μισθών και των απολύσεων. Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν ο ρόλος της ΔΑΔ δεν είναι απλά κρίσιμος αλλά απαραίτητος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Ερ.: Ποιο είναι το προφίλ των φοιτητών του προγράμματος;
Απ.: Στο πρόγραμμα πλήρους φοίτησης μπορούν να κάνουν αίτηση απόφοιτοι πανεπιστημίων/ΤΕΙ ανεξαρτήτως αντικειμένου, με καλό βαθμό πτυχίου και πολύ καλή γνώση Αγγλικών. Μας ενδιαφέρει η ποικιλομορφία στο μείγμα των φοιτητών/αποφοίτων μας εφόσον και η ΔΑΔ είναι η διεύθυνση που ασχολείται κατά κόρον με την διαχείριση της ποικιλομορφίας στους οργανισμούς. Το πρόγραμμα Μερικής Φοίτησης απευθύνεται σε ήδη εργαζόμενους που είτε έχουν ήδη εμπειρία στην ΔΑΔ είτε επιθυμούν να ξεκινήσουν καριέρα στην ΔΑΔ. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν ήδη εργασιακή εμπειρία δύο ετών πριν την έναρξη του μεταπτυχιακού τους. Το μεγάλο πλεονέκτημα του προγράμματος μερικής φοίτησης (το οποίο διεξάγεται τρία απογεύματα την εβδομάδα και ξεχωρίας από το πρόγραμμα πλήρους φοίτησης) είναι ότι οι φοιτητές που το παρακολουθούν είναι όλοι εργαζόμενοι, κάτι που αντικατοπτρίζεται ανάλογα στον σχεδιασμό των μαθημάτων από τους έμπειρους διδάσκοντες του προγράμματος.
Πρέπει να διαβάσετε: