Eλληνοτουρκικά: Επανέρχεται στην εμπρηστική ρητορική η Τουρκία μέσω Τσελίκ
Την ολική επαναφορά στην εμπρηστική ρητορική κήρυξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΡ.
Την ολική επαναφορά στην εμπρηστική ρητορική – η οποία περιλάμβανε αναφορές σε αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, τουρκική μειονότητα στη Θράκη, δολοφονίες προσφύγων στο Αιγαίο– κήρυξε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, λίγες ώρες μετά το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν και την συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, όπου διαπίστωνε «στροφή» στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.
Μιλώντας στο HaberTürk και αναφερόμενος στη συνάντηση του Βίλνιους ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου είπε σχετικά ότι «οι κυβερνήσεις πραγματοποιούν συναντήσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς εντάσεις. Όταν στρατιωτικοποιείς τα νησιά, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις».
➡️Cumhurbaşkanı Erdoğan neden "AB çıkışı" yaptı?
— Habertürk TV (@HaberturkTV) July 13, 2023
➡️İsveç'e NATO vizesi Türkiye'ye ne sağladı?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü @omerrcelik #NedirNeDeğildir'de soruları yanıtladı. pic.twitter.com/77N09I26zH
Παράλληλα, έστειλε κι ένα μήνυμα σημειώνοντας «εάν φτιάξετε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη που είναι κάτω από τη μύτη μας, αν συνεχίσετε να τρυπάτε τα φουσκωτά στη Μεσόγειο και να σκοτώνετε ανθρώπους ή αν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, τότε θα συμβεί κάτι άλλο».
Ο Τούρκος πολιτικός μίλησε, ακόμη, για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη ζητώντας σεβασμό των δικαιωμάτων της, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συντηρεί την ένταση και είπε «ο πρόεδρός μας λέει “Ας το λύσουμε αυτό στο τραπέζι”. Ο Μητσοτάκης είπε “Μην δώσετε όπλα στην Τουρκία” στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η Πελόζι δίχως καμία λογική είχε σηκωθεί όρθια να χειροκροτήσει. Τότε εσείς δεν βοηθάτε το Αιγαίο να γίνει λίμνη ειρήνης. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν στο τραπέζι».
«Η ελληνική διπλωματία καυχιέται ότι “μετατρέψαμε τα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε θέματα Τουρκίας-Ε.Ε.“. Τότε προκύπτει μια περίπλοκη εξίσωση. Τότε φτάνουμε στο περίπλοκο σημείο που θέτεις [στο τραπέζι] τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αρκεί να λες στην τουρκική διπλωματία και στους διπλωμάτες μας να “παράγουν λύσεις”. Εχουμε τους πιο έμπειρους διπλωμάτες στον κόσμο. Όποιος κάθεται στο τραπέζι πρέπει να κάτσει με στόχο την ειρήνη. Εμείς όλο μιλάμε για “kazan – kazan”(win-win)», κατέληξε ο Τσελίκ.
Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ όπου δήλωνε ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο αποτελεί ευκαιρία για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει «επιβεβαιώθηκε η άποψή μου ότι η Τουρκία φαίνεται να είναι έτοιμη για μια στροφή στην εξωτερική της πολιτική. Η Ελλάδα μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει από μια τέτοια στροφή της Τουρκίας. Όποτε χρειάστηκε υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά είναι καλύτερα να ζουμε σαν φίλοι. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η πολιτική θα έχει συνέχεια, συνέπεια και διάρκεια».
Ερωτηθείς μάλιστα αν ακούστηκε η λέξη «Χάγη» στη συζήτησή τους δεν μπήκε σε λεπτομέρειες και υπογράμμισε -δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες- ότι έχει σημασία να υπάρχουν σχέσεις εμπιστοσύνης. «Οφείλουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο».
Πηγή: efsyn.gr, ΕΡΤ