Εταιρεία παρέχει εξάωρη εργασία με αμοιβές οκταώρου
Είναι ο πρώτος όμιλος που το εφαρμόζει
Εξάωρη εργασία με μισθούς οκταώρου; Είναι δυνατόν; Και όμως, ναι. Μία ελληνική εταιρεία, η πρώτη στη χώρα, το εφαρμόζει ήδη από 1η Ιανουαρίου του 2022.
Στο εξωτερικό ορισμένες εταιρείες εφαρμόζουν αυτό το σύστημα, όμως για την Ελλάδα αυτή η απόφαση μοιάζει «όνειρο θερινής νυκτός» για επιχειρήσεις και, κυρίως, για εργαζόμενους.
Ο άνθρωπος που αποφάσισε να εφαρμόσει την εξάωρη εργασία με αμοιβές οκταώρου στην εταιρεία του είναι ο Κωνσταντίνος Ράικος, ιδρυτής και CEO του ομίλου λογιστικών υπηρεσιών KRS.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η απόφασή του ήταν το αποτέλεσμα προετοιμασίας περίπου δύο χρόνων, από τότε που του ήρθε αυτή η «τρελή ιδέα» όπως την ονομάζει, στη δημοσιογράφο Λίνα Γιάνναρου, στην οποία παραχώρησε τη συνέντευξη.
Τι θα γινόταν αν οι άνθρωποι της εταιρείας του κ. Ράικου εργάζονταν έξι, αντί για οκτώ ώρες και προλάβαιναν να φροντίζουν τις οικογένειές τους και τον εαυτό τους; Αυτό θα βελτίωνε τον τρόπο ζωής τους και κατ’ επέκταση την αποδοτικότητά τους; Ακούγεται περισσότερο «υπολογισμένη» κίνηση από όσο ίσως ήταν πραγματικά.
Το 2017, στα 31 του, ο Κωνσταντίνος Ράικος πέρασε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τους περίπου 10 μήνες που χρειάστηκε να ζήσει σε καραντίνα για να θεραπευτεί δεν σταμάτησε να σκέφτεται την εταιρεία, να φτιάχνει στο μυαλό του σενάρια που την εξελίσσουν, να δημιουργεί.
«Από το νοσοκομείο άρχισα να σκέφτομαι τρόπους πώς να λειτουργώ την εταιρεία μου απομακρυσμένα. Να δημιουργώ εφαρμογές και ένα σύστημα που θα βελτίωνε συνολικά την ποιότητα της δουλειάς μας», θυμάται μιλώντας στην «Καθημερινή».
Είχε μάθει για τα καλά ότι η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά και υποχρεώσεις. «Μήπως υπάρχει λοιπόν κι άλλος τρόπος;».
Η μετάβαση
Από τα τέλη του 2019, η σκέψη γύρω από ένα εναλλακτικό σύστημα εργασίας έγινε πιο εντατική. Ήδη είχε εφαρμόσει το μέτρο του «πρωινού καφέ». Κάθε μέρα είχε και ένα μίτινγκ με διαφορετικό τμήμα με στόχο τη συνεχή βελτίωση του συστήματος.
«Σκοπός μας ήταν να πετύχουμε την εφαρμογή του εξαώρου». Πράγματι, από τον Οκτώβριο ξεκίνησαν με εξάωρη εργασία μόνο τις Παρασκευές και από τις αρχές του χρόνου το μέτρο ισχύει για όλα τα τμήματα και όλες τις ημέρες.
Η αλλαγή δεν ήταν εύκολη. «Τις πρώτες δύο εβδομάδες οι άνθρωποι δεν μπορούσαν εύκολα να συνηθίσουν τους νέους χρόνους, ένιωθαν να πιέζονται. Έχουμε μπολιαστεί τόσο πολύ με την ιδέα του ωραρίου 9-5, που νιώθουμε ενοχές αν εργαστούμε λιγότερο», λέει ο κ. Ράικος.
«Κι εγώ ο ίδιος, έχοντας γαλουχηθεί από εφοπλιστές που πήγαιναν στο γραφείο στις 6 το πρωί, έκανα καιρό να ξεπεράσω ότι μπορώ να πηγαίνω στις 10 στη δουλειά. Είναι μια πεποίθηση που θεωρώ ότι πρέπει να σπάσει. Στην εταιρεία τη σπάσαμε ακαριαία. Δύο χρόνια το δουλεύαμε, αλλά δεν το πίστευαν ότι θα γίνει, τελικά»
Ο Κωνσταντίνος Ράικος έχει ακούσει πολλά «μπράβο» αυτές τις ημέρες για την πρωτοβουλία του, όμως έχει τη διάθεση να διευκρινίσει: «Για όποιον νομίζει ότι είναι λούνα παρκ το γραφείο, να πω ότι δεν είναι. Δεν είμαι ανιδιοτελής άνθρωπος. Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να επιβιώνουμε σε ένα win-win περιβάλλον. Όταν πέρασα καρκίνο, πέρασα κι εγώ μεγάλο άγχος επιβίωσης. Εγώ όμως είχα πρόσβαση σε ανθρώπους που μπορούσαν να με στηρίξουν, κάποιος που ζει με ένα μισθό;».
Το ότι κατάφερε να εφαρμόσει το εξάωρο, αλλά και όλες τις αλλαγές σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής των εργαζομένων του, τα αφιερώνει στη μνήμη της Ανθούλας Κατσαβούνη, της συνεργάτιδός του που το καλοκαίρι έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από τον καρκίνο. Ήταν μόλις 40 ετών.
Πηγή: Καθημερινή