Έκτακτα μέτρα για το ρεύμα μέχρι το τέλος του 2023
Αντιδράσεις από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
Έκτακτα μέτρα για το ρεύμα μέχρι το τέλος του 2023 αποφάσισε η Κυβέρνηση.
Σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους θα παραμείνουν τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί οποιαδήποτε αρνητική αλλαγή στις τιμές και να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών.
Έκτακτα μέτρα για το ρεύμα μέχρι το τέλος του 2023
Η απόφαση της Κυβέρνησης έρχεται σε μια χρονική περίοδο που ούτως ή άλλως παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών των επιδοτήσεων και κατά συνέπεια το μέγεθος των επιδοτήσεων έχει περιοριστεί καθώς οι διεθνείς τιμές ενέργειας έχουν μειωθεί συμπαρασύροντας προς τα κάτω και την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Με αποτέλεσμα οι πάροχοι να διαμορφώνουν χαμηλές ανταγωνιστικές χρεώσεις.
Το πλαφόν
Το μέτρο του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά (μηχανισμός ανάκτησης εσόδων) αποτελεί ένα μέρος του συνολικού πακέτου που έλαβε εκτάκτως η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2022. Κεντρικός πυρήνας των παρεμβάσεων είναι η εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης μέρους των εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.
Κάθε μήνα ορίζονται ανώτατες αμοιβές αποζημίωσης όλων των τεχνολογίων των μονάδων και τα πρόσθετα έσοδα αντλούνται και κατευθύνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο κι επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Υπογραμμίζεται πως τους τελευταίους μήνες τα έσοδα που ανακτούνται είναι από ελάχιστα έως και μηδαμινά, λόγω της ραγδαίας πτώσης των τιμών ενέργειας.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής
Η παράταση του θεσμικού πλαισίου θα θέσει αυτόματα ανενεργή και τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα ανεστάλη για 12 μήνες καθώς με την εφαρμογή της νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιβαρύνονταν υπέρμετρα από τους παρόχους. Το επιπλέον κόστος των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας πέρναγε αυτόματα στους λογαριασμούς μέσω της ρήτρας η οποία και ίσχυε μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2022.
Σύμφωνα με το νόμο του Αυγούστου του 2022, αντί της ρήτρας αναπροσαρμογής ορίστηκε πως οι πάροχοι θα έπρεπε να ορίζουν και να ανακοινώνουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του επόμενου μήνα στις 20 του τρέχοντος.
Με τον τρόπο αυτό, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν εκ των προτέρων το ύψος των λογαριασμών τους και σε συνδυασμό και με άλλες διατάξεις έχουν την ευχέρεια να μετακινούνται αζημίως (χωρίς ποινή πρόωρης αποχώρησης) από πάροχο σε πάροχο, επιλέγοντας τις συμφερότερες για εκείνους τιμές.
Αντιδράσεις
Η απόφαση της Κυβέρνησης πάντως βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους τους ηλεκτροπαραγωγούς και του προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς έχουν ήδη ζητήσει την άρση της εφαρμογής των έκτακτων αυτών μέτρων.
Σύμφωνα με τοποθετήσεις των εκπροσώπων των δύο σημαντικότερων συνδέσμων ΕΣΑΗ και ΕΣΑΗ “η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και συνεπώς δεν χρειάζεται η εφαρμογή των μέτρων”.
Προτάσσουν μάλιστα ότι “τα έκτακτα μέτρα προκαλούν στρεβλώσεις σε μια κανονική αγορά, που η ενίσχυση των εισαγωγών ρεύματος έναντι της εγχώριας παραγωγής αλλά και το πρόσθετο κόστος που επωμίζονται οι προμηθευτές προκειμένου να προβλέπουν τη διακύμανση των τιμών του επόμενου μήνα 2023″.