«Εκρήξεις» ακρίβειας λόγω ουκρανικής κρίσης
Φόβοι για νέο κύμα ανατιμήσεων
Την ώρα που οι εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική κρίση τρέχουν με αμείωτο ρυθμό και απροσδιόριστη έκβαση, στην Ελλάδα φτάνουν καθαρά οι ήχοι από τα τύμπανα του πολέμου, ανεβάζοντας τον ρυθμό αύξησης των τιμών σε ενέργεια και αγαθά.
Η χώρα μας επηρεάζεται, και αυτή, από το γεωπολιτικό παιχνίδι και δημιουργούνται φόβοι για νέο κύμα ανατιμήσεων, λόγω αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος, που καθιστούν επιβεβλημένα νέα μέτρα.
Χθες, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, όπου έγινε ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, ενώ εξετάστηκαν και οι πιθανές επιπτώσεις για την Ελλάδα, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διαταραχή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο δεν αποκλείεται αν κλιμακωθεί η κρίση να υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές. Σε κάθε περίπτωση η χώρα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και στο πλαίσιο αυτό:
-Γίνεται προγραμματισμός για διασφάλιση εφοδιασμού των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα με συνεχή εκφόρτωση πλοίων. Η χρήση της Ρεβυθούσας είναι ήδη αυξημένη εφέτος και αν χρειαστεί θα αναζητηθούν περισσότερα φορτία ΥΦΑ.
-Υπάρχει ετοιμότητα για τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα. Έτσι αν χρειαστεί θα μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο με προορισμό την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και θα διασφαλιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ελληνικό σύστημα διαθέτει σήμερα τέσσερα σημεία εισόδου φυσικού αερίου. Είναι το Σιδηρόκαστρο που κάλυψε πέρυσι το 45,5 % των εισαγωγών, η Ρεβυθούσα (31,8 %), η διασύνδεση με τον αγωγό ΤΑΡ στη Νέα Μεσημβρία (17,51 %) και ο ελληνοτουρκικός αγωγός (Κήποι Έβρου) που κάλυψε το 5,17 %.
Το ρωσικό φυσικό αέριο διοχετεύεται στην Ελλάδα μέσω αγωγών που διέρχονται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.
Η «πρόβλεψη» του Μεντβέντεφ εκτοξεύει το ράλι τιμών
Χθες, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έγραψε στο twitter ότι η τιμή του φυσικού αερίου για την Ευρώπη θα εκτιναχθεί στα 2.000 ευρώ για την αγορά 1.000 κ.μ φυσικού αερίου, λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2, την οποία «πάγωσε» με απόφασή του ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.
Παράγοντες στην ελληνική αγορά εκτιμούν πως έρχονται ανατιμήσεις από 5% έως και 15% σε βασικά αγαθά, τα οποία θα φανούν πολύ σύντομα στα ράφια και θα φέρουν αναταράξεις στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.
Η τιμή του πετρελαίου σκαρφάλωσε σε υψηλό επταετίας, αγγίζοντας τα 100 δολάρια, με τις εκτιμήσεις να την τοποθετούν ακόμα και πάνω από τα 110 – 120 δολάρια, που θα έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκουμε την αμόλυβδη βενζίνη στα 2 ευρώ.
Ανατιμήσεις και σε αγροτικά προϊόντα
Η αυξημένη ζήτηση, η ενεργειακή κρίση, το ενδεχόμενο περαιτέρω όξυνσης της ουκρανικής κρίσης και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανεβάζουν τις τιμές και στα αγροτικά προϊόντα.
Όλα αυτά την περίοδο που η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση του πληθωρισμού στο 6,2% τον Ιανουάριο του 2022, από άνοδο 5,1% τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι μείωσης 2% τον Ιανουάριο του 2021, σημειώνοντας ρεκόρ 25ετίας.