Εισφορά Αλληλεγγύης: Ηττημένοι οι περισσότεροι συνταξιούχοι
Από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Από… ήττα σε ήττα πηγαίνουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου, καθώς διαδοχικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν τους δικαιώνουν, στο βαθμό που θα ανέμεναν για τις διεκδικήσεις τους σε σχέση με τα αναδρομικά, από περικοπές των μνημονιακών χρόνων. «Τελευταίο χτύπημα» ήταν η πρόσφατη απόφαση για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που κρίθηκε συνταγματική από το 2019 και μετά! Μπορεί έως το 2018, η εν λόγω εισφορά να κρίθηκε αντισυνταγματική, όμως είναι περιορισμένα τα οφέλη για τους συνταξιούχους. Είχε προηγηθεί, μία ημέρα νωρίτερα, η πρώτη απόφαση του ΕΣ, με την οποία χαρακτηρίστηκε ως συνταγματική η κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.
Ουσιαστικά, από αυτές τις αποφάσεις, μοναδικοί «σίγουροι κερδισμένοι» είναι μόνο όσοι συνταξιούχοι είχαν υποβάλλει αγωγές προ του 2019. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η απόφαση για την ΕΑΣ της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποτελεί «πιλότο», ώστε να δικαιωθούν και οι ίδιοι και να πάρουν πίσω τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν. Ποσά που θα τα εισπράξουν και με τον αναλογούντα τόκο (6% ετησίως).
Ένας μεγάλος όγκος συνταξιούχων όμως, κοντά στις 100.000, που δεν είχαν κάνει αγωγή, θα πρέπει να περιμένουν να δουν αν η Πολιτεία θα αποφασίσει να τους χορηγήσει αναδρομικά. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο του συμψηφισμού με υπάρχουσες ή μελλοντικές οφειλές για κάποιες περιπτώσεις. Συνολικά, πάντως, το κονδύλι που απαιτείται να εκταμιευθεί για να καλυφθεί αυτή η δαπάνη, προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δεν είναι δεσμευτική η καταβολή αναδρομικών. Μένει να φανεί αν θα τηρηθεί η αρχική δέσμευση, περί εφαρμογής των όποιων δικαστικών αποφάσεων.
Απομένει να αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, επί των περικοπών που έγιναν σε κύριες συντάξεις στο Δημόσιο Τομέα, το 2012, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μειώσεις που έγιναν σε εύρος ποσού, από 1.000 ευρώ μικτά και άνω.
Επίσης, υπάρχει ακόμα σε εκκρεμότητα, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με τις περικοπές που έγιναν, την ίδια περίοδο, σε επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα. Μια απόφαση όμως, που περιορίζεται το χρονικό της εύρος, για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016.