Εφορία: Κατάσχεση μέχρι και ...αποζημίωση απόλυσης
Οι ρυθμίσεις των 36 ή 72 δόσεων "ασπίδα" για τους οφειλέτες
Σε κατάσχεση ακόμη και αποζημίωση απόλυσης, μπορεί να προχωρήσει η Εφορία από φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.
Ο κίνδυνος χιλιάδες οφειλέτες να χάσουν μισθούς, συντάξεις ακόμη και επιδόματα από κατασχέσεις που μπορούν να τους επιβάλλουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί του Κράτους είναι υπαρκτός.
Oσοι, μάλιστα, από αυτούς τους φορολογουμένους χρωστούν στις ΔΟΥ ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ κινδυνεύουν επιπλέον και να χάσουν κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους
Εφορεία: Ποια εισοδήματα μπορεί να δεσμεύσει
Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η αρμόδια ΔΟΥ έχει τη δυνατότητα να κατασχέσει τα ακόλουθα ποσά που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:
- Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ
- Eως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα
- Eως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
- Eως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, Ι.Χ. αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.)
- Το 20% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων
- Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα
Παράλληλα από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
Εφορία: Κατάσχεση μέχρι και …αποζημίωση απόλυσης
Σύμφωνα με την νομοθεσία “η αποζημίωση απολύσεως δεν θεωρείται μισθός, ώστε να υπόκειται στους περιορισμούς του ακατάσχετου και ασυμψήφιστου που ορίζει το άρθρο 664 του Αστικού Κώδικα”, συνεπώς η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτού του εισοδήματος.
Εφορία: Πότε ειδοποιεί και πότε όχι
- Σε περίπτωση κατά την οποία επιλέγεται να ληφθεί το μέτρο της κατάσχεσης ακινήτου ή κινητού περιουσιακού στοιχείου, η Φορολογική Διοίκηση πριν από τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης πρέπει να κοινοποιήσει στον οφειλέτη ατομική ειδοποίηση με την οποία του υπενθυμίζει την υποχρέωση καταβολής της οφειλής και των συσσωρευμένων τόκων υπερημερίας και προστίμων και του δίνει χρονικό περιθώριο για την ολοσχερή εξόφληση του χρέους ή την υπαγωγή του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής
- Η κατάσχεση χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, δηλαδή η κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων, εφάπαξ βοηθημάτων, απαιτήσεων από πελάτες κ.λπ., γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση του οφειλέτη
Πότε γίνεται άρση κατάσχεσης
Η άρση κατάσχεσης και η εξάλειψη υποθήκης επί ακινήτου για χρέη προς το Δημόσιο είναι δυνατή μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
Οι ρυθμίσεις των 36 ή 72 δόσεων “ασπίδα” για τους οφειλέτες
Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 72 και 120 δόσεων αλλά και η νέα έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για συνεπείς οφειλέτες αποτελούν τα νέα «όπλα» των φορολογούμενων απέναντι στις κατασχέσεις.