ΔΥΠΑ: Οι περιπτώσεις που διαγράφεται το δελτίο ανεργίας
Τι συμβαίνει με την προθεσμία μη ανανέωσης
Διαβάστε αναλυτικά τις περιπτώσεις στις οποίες προβλέπεται η διαγραφή του δελτίου ανεργίας από τους ωφελουμένους, σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ.
Το δελτίο ανεργίας διαγράφεται στις εξής περιπτώσεις:
- Σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, είτε με τη μεσολάβηση της ΔΥΠΑ, είτε με ενέργειες του ίδιου του ανέργου.
- Σε περίπτωση μη αποδοχής προσφερόμενης και κατάλληλης των προσόντων του θέσης εργασίας.
- Σε περίπτωση μη ανανέωσης του δελτίου ανεργίας σε διάστημα 20 ημερών πριν την ημερομηνία λήξης του Δελτίου ανεργίας.
- Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του ανέργου στην αγορά εργασίας (π.χ. ασθένεια, μετάβαση στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει συνολικά τις 20 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, διοικητική κράτηση, φυλάκιση, κ.ά.
- Σε περίπτωση στράτευσης.
- Σε περίπτωση συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος.
- Σε περίπτωση λήξης της άδειας διαμονής ή εργασίας αλλοδαπού (προκειμένου για πολίτες τρίτων χωρών).
- Σε περίπτωση φοίτησης, μαθητείας, πρακτικής άσκησης.
- Σε περίπτωση κύριας ασφάλισης στον ΟΓΑ, ΝΑΤ.
Επίσης, σε περίπτωση που προτίθεται ο ωφελούμενος να συμμετάσχει σε πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ή εκπαίδευσης μπορεί να διατηρήσει την ιδιότητα του ανέργου και να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα τακτικής ανεργίας που πιθανά δικαιούται, εφόσον πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
α) είναι εγγεγραμμένος-η στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον για 4 μήνες αθροιστικά κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την έναρξη του προγράμματος,
β) δηλώσει τα στοιχεία του προγράμματος αυτού/ης στη ΔΥΠΑ το αργότερο εντός 10 ημερών μετά την πρώτη ανανέωση του δελτίου ανεργίας από την έναρξη του προγράμματος ή κατά την πρώτη μετά την έναρξη του προγράμματος αυτοπρόσωπη παρουσία στην αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 και να
γ) έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.
Σε περίπτωση που δεν πληρούνται σωρευτικά οι τρεις ανωτέρω προϋποθέσεις, το δελτίο ανεργίας θα διαγράφεται κατά την ημερομηνία έναρξης της κατάρτισης/εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζουμε ότι η δυνατότητα ανανέωσης αρχίζει 20 ημέρες πριν την ημερομηνία λήξης του Δελτίου ανεργίας και διαρκεί μέχρι την ημερομηνία λήξης του. Μετά την παρέλευση του εν λόγω χρονικού διαστήματος το δελτίο ανεργίας διαγράφεται αυτόματα.
Σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να προβούν στην έκδοση νέου δελτίου ανεργίας, εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο ανέργων.