ΔΥΠΑ: "Κόφτης" στο επίδομα ανεργίας - Ποιοι και πότε θα χάσουν τα ωφελήματα
Ποιες παροχές επηρεάζονται
Σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους μπαίνει από τη ΔΥΠΑ το νέο εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ που βάζει «κόφτη» στις παροχές της κάρτας ανεργίας.
Εισοδηματικά κριτήρια, όμοια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης τίθενται σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου και πλέον αλλάζουν οι παροχές της κάρτας ανεργίας για τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο λειτουργίας, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ορίζει πως το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ που αποτελεί και το όριο, θα είναι με προσαύξηση.
Το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ που μπαίνει ως «κόφτης», θα είναι με προσαύξηση – όπως στο επίδομα θέρμανσης – με 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Στην περίπτωση που υπερβαίνει ο άνεργος το όριο, δεν χάνει το επίδομά του, αλλά άλλες παροχές όπως, οι δωρεάν μετακινήσεις, οι Κοινωνικός Τουρισμός και η μοριοδότηση σε εργασία.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως ο άνεργος που υπερβεί αυτό το όριο θα χάσει το επίδομά του, παράλληλα, το νέο εισοδηματικό κριτήριο δεν θα επηρεάσει το ειδικό εποχικό επίδομα, το επίδομα μακροχρονίως ανέργων και το βοήθημα ανεξαρτήτως και αυτοτελώς απασχολουμένων.
Επίσης, τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν παροχές που ούτως ή άλλως δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την ανεργία.
Συγκεκριμένα, δεν επηρεάζονται:
- η χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος,
- η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και
- το επίδομα θέρμανσης
για αυτές τις παροχές θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που διέπει τη χορήγησή τους.
Ωστόσο ο άνεργος θα χάσει τις επιπλέον παροχές που του προσφέρει η κάρτα ανεργίας όπως: οι δωρεάν μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, ο Κοινωνικός Τουρισμός, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων, στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα και η μοριοδότηση στις Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ και σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.
Σημειώνεται πως τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια τίθενται στις παροχές που έχουν σχέση με κάλυψη ασθένειας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση.
Οι παροχές αυτής της κατηγορίας είναι:
- Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης σε Ανέργους Ηλικίας μέχρι 29 ετών
- Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους Ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών
- Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρονίους Ανέργους, 55 ετών και άνω
- Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος
Πότε «κόβεται» το επίδομα ανεργίας
Η διαγραφή από τα μητρώα της ΔΥΠΑ των ανέργων από 6 μήνες έως 2 χρόνια ενεργοποιείται εφόσον ο άνεργος αρνηθεί εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.
Συγκεκριμένα, αυτό που αλλάζει στο επίδομα ανεργίας είναι πως μπορεί να διακοπεί, εάν προσφερθούν στον άνεργο τρεις κατάλληλες για τον ίδιο θέσεις εργασίας, σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό και εκείνος αρνηθεί και τις τρεις προσφορές. Σε αυτή την περίπτωση διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη.
Σύμφωνα με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ο άνεργος θα φτιάχνει το βιογραφικό και εργασιακό του προφίλ με τον εργασιακό του σύμβουλο, ο οποίος και θα τον ενημερώνει όταν θα βρίσκεται δουλειά που αντιστοιχεί με τα προσόντα και την προϋπηρεσία του. Εφόσον ο άνεργος εμφανιστεί στο ραντεβού με τον εργοδότη και δεν επιλεγεί, παραμένει επιδοτούμενος. Το μέτρο δεν αφορά τους πρώτους 12 μήνες επιδότησης.
Παράλληλα, εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 6 μήνες.
Επισημαίνεται πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους που θα συνεχίζουν να χορηγούνται με τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.