Δημ. Μπούρλος: Υψηλή κατηγορία σημαίνει καλύτερη σύνταξη
Μιλάει στο workenter.gr ο γνωστός και διακεκριμένος εργατολόγος
Σαφής και ξεκάθαρος είναι στις τοποθετήσεις του για το νέο Ασφαλιστικό ο γνωστός εργατολόγος κ. Δημήτρης Μπούρλος.
Σε συνέντευξή του στο workenter.gr τονίζει: “Το νέο σύστημα είναι… ανταποδοτικότερο από το προηγούμενο” και “αν επιλέξουμε τη χαμηλή (σ.σ. ασφαλιστική) κατηγορία, χαμηλή θα είναι και η σύνταξη που θα λάβουμε“.
Ο κ. Μπούρλος υπογραμμίζει ότι ισυχρότερες συντάξεις θα πάρουν όσοι επιλέξουν από την 5η ασφαλιστική κατηγορία και πάνω, συστήνοντας ανεπιφύλακτα στους ελεύθερους επαγγελματίες να τοποθετηθούν στα… ψηλά εισφοροδοτικά ράφια, εφόσον βεβαίως διαθέτουν αυτή την δυνατότητα.
- Τονίζεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να αλλάξουν ασφαλιστική κατηγορία, επιλέγοντας υψηλότερη
- Αυτή η επιλογή “ανοίγει” μια φορά το χρόνο
- Για το διάστημα που διανύουμε θα “ανοίξει” στα τέλη του 2020 για να έχει ισχύ και εφαρμογή το έτος 2021
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι είναι οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι» του νέου Ασφαλιστικού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στον τομέα των κύριων συντάξεων κερδισμένοι είναι όσοι θα συνταξιοδοτηθούν έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από τριάντα και έως σαράντα τέσσερα έτη ασφάλισης. Κι αυτό διότι σ΄ αυτές τις κατηγορίες οι συντελεστές αναπλήρωσης με τους οποίους υπολογίζεται το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης είναι βελτιωμένοι, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς (νόμος Κατρούγκαλου).
Η ρύθμιση καταλαμβάνει επίσης τόσο αυτούς που η αίτηση συνταξιοδότησής τους εκκρεμεί, όσο και αυτούς που η σύνταξή τους έχει υπολογισθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου, που θα δουν, εφόσον ανήκουν στις ίδιες κατηγορίες, βελτίωση των ποσών συντάξεων, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Τέλος καταλαμβάνει και όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί με προγενέστερες του νόμου Κατρούγκαλου διατάξεις, των οποίων οι συντάξεις επανυπολογίσθηκαν.
Όσοι από αυτούς συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από τριάντα και έως σαράντα τέσσερα έτη ασφάλισης, θα έχουν νέο επανυπολογισμό, που θα βελτιώσει το ποσό της επανυπολογιζόμενης σύνταξης. Στον τομέα των επικουρικών συντάξεων, αύξηση θα δουν όσοι μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών, τον Ιούνιο του 2016, είδαν σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις τους. Σ΄ αυτή την κατηγορία ανήκουν οι συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα φύγουν από τις επικουρικές τους, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Κερδισμένοι επίσης είναι οι περισσότεροι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, αφού η μείωση της σύνταξής τους από 60% περιορίζεται σε 30%.
Χαμένοι είναι όσοι με βάση το προϊσχύον καθεστώς, έλαβαν την ειδική συνταξιοδοτική παροχή που είχε ονομασθεί δέκατη τρίτη σύνταξη, δεδομένου ότι η σχετική ρύθμιση καταργήθηκε με τον πρόσφατο νόμο.
Στον τομέα των εισφορών, κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που λόγω υψηλού εισοδήματος κατέβαλαν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Πλέον αυτοί μπορούν να ελαφρύνουν την ασφαλιστική τους υποχρέωση, αφού με τον νέο νόμο, ακόμη και την υψηλότερη (6η) ασφαλιστική κατηγορία να επιλέξουν για να καταβάλλουν εισφορές, θα πληρώνουν πολύ λιγότερα απ΄ ότι στο παρελθόν Χαμένοι είναι αυτοί που λόγω χαμηλού εισοδήματος κατέβαλαν την ελάχιστη εισφορά. Με τον πρόσφατο νόμο, η χαμηλότερη εισφορά είναι υψηλότερη κατά περίπου 35 ευρώ το μήνα. Βέβαια συνολικά αθροίζοντας και την φορολογική τους υποχρέωση, οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής επιβαρύνονται λιγότερο απ΄ ότι στο παρελθόν.
ΕΡ.: Είναι όντως ανταποδοτικό το νέο σύστημα; Θα συστήνατε σε έναν ελεύθερο επαγγελματία, αυτοπασχολούμενο ή επιστήμονα να επιλέξει υψηλή ασφαλιστική κατηγορία και αν ναι γιατί;
ΑΠ.: Το νέο σύστημα είναι σαφώς ανταποδοτικότερο από το προηγούμενο. Σε έναν ελεύθερο επαγγελματία κατ΄ αρχήν θα συνέστηνα να δει τις οικονομικές του δυνατότητες και με βάση αυτές να επιλέγει, θα προέτρεπα να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα, στο μέτρο των δυνάμεών του. Δεν είναι δυνατόν να προσδοκούμε υψηλές συνταξιοδοτικές παροχές αν όλοι δεν συνεισφέρουμε στο σύστημα. Είναι προφανές ότι αν όλοι επιλέξουμε την χαμηλή κατηγορία, χαμηλή θα είναι και η σύνταξη που θα λάβουμε. Πάντως ένας ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να συνεκτιμήσει και την φορολογική ελάφρυνσή του. Σε υψηλά δηλούμενα εισοδήματα, η επιλογή υψηλής ασφαλιστικής εισφοράς καταλήγει ως πραγματική επιβάρυνση στο ήμισυ της δηλούμενης.
ΕΡ.: Έως τον προσεχή Ιούλιο θα χορηγηθούν αυξήσεις και αναδρομικά. Υπολογίζεται ότι αφορούν 450.000 συνταξιούχους. Υπήρχε τρόπος να διευρυνθεί η πίτα των ωφελουμένων; Εκτιμάται ότι η πλειοψηφία δεν θα δει αυξήσεις άνω των 60 ευρώ.
ΑΠ.: Ναι, θεωρώ ότι η πλειοψηφία δεν θα έχει αυξήσεις – βελτιώσεις υψηλότερες των 60-70 ευρώ. Για να διευρυνθεί η πίτα των ωφελούμενων θα πρέπει να υπάρξουν νέες βελτιωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις, για τις οποίες δεν είμαι αισιόδοξος, υπό τα σημερινά δεδομένα.
ΕΡ.: Από ποια ασφαλιστική κλίμακα και πάνω ενσωματώνονται σημαντικές αυξήσεις στην προσδοκώμενη σύνταξη;
ΑΠ.: Για βελτιώσεις στον προσδοκώμενη σύνταξη απαιτείται μακρύς χρόνος ασφάλισης και καταβολή υψηλών ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό το βλέπουμε σε κάποιο βαθμό κυρίως μετά την 5η ασφαλιστική κατηγορία. Η υψηλότερη κατηγορία (6η) καταλήγει σε ικανοποιητική σύνταξη, που κάποιοι δεν την θεωρούν υψηλή. Για υψηλότερες συντάξεις βέβαια απαιτείται θέσπιση πρόσθετων υψηλότερων κατηγοριών, δηλαδή αυξημένες εισφορές. Είμαι πολύ επιφυλακτικός στο αν αυτό το αποδέχονται και το επιθυμούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες κ.λπ. υπό τις παρούσες συνθήκες.
ΕΡ.: Ποια είναι η επίδραση του νέου συστήματος στις επικουρικές;
ΑΠ.: Πέραν των όσων αναφέραμε σε σχέση με τις επανυπολογισθείσες επικουρικές, που θα βελτιωθούν, εφ΄ όσον το άθροισμα με τις κύριες υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ, ο νέος νόμος δεν έχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με όσα ίσχυαν. Υπενθυμίζουμε βέβαια την ένταξη του μεγάλου ενιαίου Επικουρικού Ταμείου στον ΕΦΚΑ.