Δίκη για δολοφονία Καμπανού: «Ήθελαν να σκοτώσουν», κατέθεσε ο πατέρας του
«Ας ζητήσουν συγχώρηση από το Θεό»
Για προσχεδιασμένο, οργανωμένο και ψυχρό έγκλημα μίλησε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, στην κατάθεσή του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, με την οποία άνοιξε ο κύκλος της εξέτασης των μαρτύρων, στη δίκη για τη δολοφονική επίθεση, με οπαδικά κίνητρα, εναντίον του 19χρονου φοιτητή, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022.
Κάνοντας επίκληση στην ιδιότητά του ως πρώην στρατιωτικός και αναφερόμενος στον τρόπο που ενήργησαν οι δώδεκα κατηγορούμενοι, ο Αριστείδης Καμπανός χρησιμοποίησε εκφράσεις, όπως «επιχείρηση ανορθόδοξου πολέμου», «φάλαγγα» και «σιγή ασυρμάτου». «Ήθελαν να σκοτώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αριστείδης Καμπανός, υπογραμμίζοντας ότι μαζί με τη ζωή του Άλκη κατέστρεψαν τη ζωή όλης της οικογένειάς του.
Συγκινησιακά φορτισμένος, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στα τελευταία λόγια του Άλκη, όταν ο άτυχος πρωτοετής φοιτητής εκλιπαρώντας τους κατηγορούμενους φώναξε «μη με χτυπάτε άλλο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «δεν ξέρω πώς είναι ο ψυχισμός του ανθρώπου και πώς φτάσαμε στο σημείο αυτό».
Ανέφερε δε, ότι ουδέποτε έχει πάει στο σημείο της δολοφονίας, ενώ για τη συγγνώμη που ζήτησαν κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, ο Αριστείδης Καμπανός τόνισε: «Άλλο η συγγνώμη κι άλλο η συγχώρηση. Ας ζητήσουν συγχώρηση από το Θεό».
Περιγράφοντας τον χαρακτήρα του γιου του, ο μάρτυρας είπε ότι ήταν ένα παιδί ήσυχο, ήρεμο που δεν έκανε ποτέ φασαρίες και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα. «Δεχόμασταν ευμενείς σχολιασμούς για την ποιότητα του χαρακτήρα του», κατέθεσε, αποκαλύπτοντας πως ο 19χρονος υπήρξε πνευματικός του πατέρας. «Πιθανόν να ακουστεί ειρωνικό. Ήταν ο πνευματικός μου πατέρας, η φωνή της συνείδησης», ανέφερε και εξήγησε: «Εγώ ως στρατιωτικός συγχυζόμουν και θύμωνα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μου συνιστούσε να συμπεριφέρομαι φιλικά προς τους ανθρώπους, να μην συγχύζομαι, να μην θυμώνω».
Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας για το εάν ο γιος του ήταν οπαδός, ο Αριστείδης Καμπανός κατέθεσε: «Ήταν απλός φίλαθλος του Άρη, αγαπούσε τον Άρη. Ζήτημα να είχε πάει πέντε φορές στο γήπεδο. Δεν ανήκε σε κανέναν σύνδεσμο».
Χωρίς να γυρίσει να κοιτάξει ούτε στιγμή τους 12 κατηγορούμενους, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο μάρτυρας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην τελευταία επικοινωνία που είχε με τον γιο του, λέγοντας τα εξής: «Η τελευταία επικοινωνία μας ήταν στις 31 Ιανουαρίου, στις 8.15 το βράδυ. Προσπάθησα να επικοινωνήσω μέσω εφαρμογής και μου είπε ότι βρισκόταν στην φοιτητική λέσχη και θα επέστρεφε για να συνεχίσει το διάβασμα καθώς έγραφε την επόμενη μέρα μάθημα. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκε βγήκε για βόλτα με τους φίλους του στη Χαριλάου. Ο αδελφός μου επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου, για να μού πει για το περιστατικό».
«Είμαι η μητέρα του Άλκη. Κοιτάξτε με, σηκώστε το κεφάλι!», είπε στους 12 κατηγορούμενους η μάνα του 19χρονου
«Είμαι η μητέρα του Άλκη. Κοιτάξτε με, σηκώστε το κεφάλι!». Με αυτά τα λόγια, η Μελίνα Κακουλίδου, μητέρα του 19χρονου φοιτητή Άλκη Καμπανού, απευθύνθηκε από το βήμα του μάρτυρα προς τους δώδεκα κατηγορούμενους για τη δολοφονία του γιου της, γυρνώντας προς το μέρος τους ώστε να τους κοιτάξει στα μάτια.
«Εάν είχαν μια σταγόνα αλήθειας θα με κοιτούσαν στα μάτια γιατί στα μάτια μου θα βλέπανε και τον Άλκη», τόνισε η κ. Κακουλίδου, στην κατάθεσή της, στη δίκη που διεξάγεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.
Καταθέτοντας αμέσως μετά τον σύζυγό της, μίλησε για «κτηνωδία την οποία έζησε το παιδί μου» και απήθυνε ένα τεράστιο «γιατί» προς τους κατηγορούμενους. «Τι σας έφταιξε ο λεβέντης μου; Ήταν 1,90…», ανέφερε χαρακτηριστικά και σχολιάζοντας τα ιατροδικαστικά ευρήματα, που περιγράφουν αναλυτικά τα χτυπήματα που δέχθηκε ο 19χρονος, τόνισε: «Τριάντα χτυπήματα πολτοποίησαν το κρανίο του. Και δεν το έκανε κανένας; Αυτό με ξεπερνάει από μόνο του».
Αναφερόμενη στους κατηγορούμενους, τους οποίους κατονόμασε έναν προς έναν, είπε ότι κανείς δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη, ενώ περιγράφοντας το χαρακτήρα του γιου της, είπε ότι «από πολύ μικρός αποδεχόταν τους πάντες, είχε διαμορφωμένη προσωπικότητα, γνώριζε τα όρια του».
Ήταν, όπως τόνισε, «ένα παιδί γεμάτο χαρίσματα, χαμόγελο, ειλικρίνεια, έλλειψη εγωισμού. Δεν υπήρχε περίπτωση στο σπίτι να υπάρξει καβγάς ανάμεσα σε μένα και στο σύζυγό μου και να μην πει (ο Άλκης): “βρείτε τρόπο να λύσετε τα προβλήματά σας στην ηλικία που είστε”».