Δικαίωση συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους: Η Εφορία διαγράφει πρόστιμα

Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη καταβάλει τα ποσά
Η υπόθεση, μετά από αγωγές που κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κατέληξε στα αρμόδια δικαστήρια

Διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις από συνταξιούχους που δικαιώνονται μετά τις προσφυγές που κατέθεσαν σε βάρος της ΑΑΔΕ!

Ήδη, στη βάση τελεσίδικων αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τουλάχιστον δύο Εφορίες αποφάνθηκαν θετικά και διέγραψαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις συνταξιούχων.

Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες των αναδρομικών που είχαν λάβει οι δικαιούχοι, που είχαν συνταξιοδοτηθεί την περίοδο 2009 – 2014. Λόγω καθυστερήσεων στην απονομή της σύνταξης, όταν αυτό κατέστη εφικτό, οι συνταξιούχοι έλαβαν και τα αναδρομικά για το διάστημα της αναμονής. Το 2020 όμως, η ΑΑΔΕ θεώρησε σκόπιμο να επιβάλλει ποινές σε αυτούς τους χιλιάδες συνταξιούχους, επειδή δεν είχαν πληρώσει φόρο! Παρά το γεγονός ότι είχε παρέλθει πενταετία, περίπου 95.000 συνταξιούχοι έλαβαν «ραβασάκια» από την Εφορία, ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Η υπόθεση, μετά από αγωγές που κατέθεσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κατέληξε στα αρμόδια δικαστήρια. Σε τρεις περιπτώσεις τα Εφετεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης δικαίωσαν τους συνταξιούχους. Η τελική δικαίωση όμως ήρθε από το ΣτΕ. Παρά τις τελεσίδικες αποφάσεις του αρμόδιου Ανώτατου Δικαστηρίου, το υπουργείο Οικονομικών απέφευγε να διαγράψει τα πρόστιμα. Έτσι, υπήρξαν συνταξιούχοι που υπέβαλλαν στις κατά τόπους ΔΟΥ, ενδικοφανείς προσφυγές. Τελικά, οι Εφορίες τους δικαίωσαν και, έστω και έτσι, τα πρόστιμα διαγράφηκαν.

Μένει τώρα να αποσαφηνιστεί με ποιον τρόπο θα πάρουν πίσω οι συνταξιούχοι τα ποσά που έχουν ήδη καταβάλλει. Υπήρξαν συνταξιούχοι οι οποίοι κατέβαλλαν άπαξ την οφειλή από το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε. Άλλοι επέλεξαν τη λύση της ρύθμισης και την καταβολή μηνιαίων δόσεων. Τώρα, όλοι αυτοί οι χιλιάδες συνταξιούχοι, αφού με τη σειρά τους καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή, θα πρέπει να λάβουν πίσω τα ποσά που τους αναλογούν.

Όλα τα νέα για Συντάξεις - Ασφάλιση

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram