Διευθέτηση χρόνου εργασίας: Τι σημαίνει

Επαφές Κ. Χατζηδάκη με ΣΕΤΕ
Πρόσθετες ώρες εργασίας χωρίς αμοιβή σε υπό ψήφιση σχέδιο νόμου

Τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και σε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Αντικείμενο της συζήτησης, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ελέω πανδημίας και πώς αυτά θα ξεπεραστούν και με τη συνδρομή της Πολιτείας.

Στο πλαίσιο αυτό ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για τα εργασιακά, διάταξη για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Τι σημαίνει όμως ο όρος «διευθέτηση» σε σχέση με το χρόνο εργασίας;

Σύμφωνα με το προσχέδιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα αναλάβει η κυβέρνηση και το οποίο είχε παρουσιαστεί προ διμήνου στο υπουργικό συμβούλιο, επί υπουργείας Γιάννη Βρούτση, ο συγκεκριμένος όρος σημαίνει καταρχήν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Προϋπόθεση βέβαια εντός εξαμήνου να εξοφλούν τις ώρες που έχουν προσθέσει στο 8άωρο του κάθε εργαζόμενου, με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας.

Επίσης, ο όρος «διευθέτηση» σημαίνει και ενδεχόμενη αύξηση των ωρών νόμιμης υπερωρίας.

Ο Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε συνοπτικά τόσο τα γενικής εφαρμογής υποστηρικτικά μέτρα (αναστολές συμβάσεων εργασίας, πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών), όσο και τις πρωτοβουλίες που είναι στοχευμένες στις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως τον μηχανισμό για την επιδότηση αποζημίωσης των αποδοχών αδείας εργαζομένων σε ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας για το 2020.

Επί τάπητος τέθηκε και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου –ο οποίος παρουσίασε στον ΣΕΤΕ την φιλοσοφία της μεταρρύθμισης του συστήματος των επικουρικών συντάξεων, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητά της-, η Γενική Γραμματέας Εργασίας Άννα Στρατινάκη και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Υποθέσεων Παυλίνα Καρασιώτου.

crosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram