Διάκριση της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. σε Διεθνή Έκθεση
Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18 έως 20 Μαρτίου, στο MEC Παιανίας.
Η Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., συμμετείχε στην τρίτη Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίες Περιβάλλοντος VERDE TEC, η οποία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18 έως 20 Μαρτίου, στο MEC Παιανίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., η συμμετοχή της στην Έκθεση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επιτυχημένη.
Ειδικότερα το Εργαστήριο με θέμα: «Δευτερογενή υλικά από την επεξεργασία Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) – προοπτικές χρήσης στα δημόσια και ιδιωτικά έργα» το οποίο διοργάνωσε προσέλκυσε το ενδιαφέρον δεκάδων εκπροσώπων όλων των κλάδων οι οποίοι συμμετείχαν και παρακολούθησαν την Έκθεση.
Παράλληλα, στην ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. απονεμήθηκε το Βραβείο Greek Green Awards 2022 στην κατηγορία Επιδόσεων στην Ανακύκλωση, από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Δρ. Αδαμάντιο Σκορδίλη.
Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. διατυπώθηκαν προτάσεις σχετικά με τη διαχείριση και αξιοποίηση των ΑΕΚΚ, προτάθηκαν λύσεις για την υπέρβαση των προβλημάτων και των εμποδίων που υπάρχουν σήμερα, ενώ παρουσιάστηκαν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον τομέα των κατασκευών.
Ειδικότερα, στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τόνισε ότι «η κυβέρνηση έκανε σημαντικά νομοθετικά βήματα, όσον αφορά στον τομέα διαχείρισης των ΑΕΚΚ, αλλά απαιτείται και συνέχεια.
Πρέπει να κάνουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τα ΣΣΕΔ, με την επιστημονική κοινότητα, με τη βιομηχανία και να βάλουμε ως στόχο μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, αν όχι να τα διορθώσουμε όλα, τουλάχιστον να διορθώσουμε πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν άμεσα».
Ο κ. Γραφάκος είπε ότι μαζί με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη, «το θέμα αυτό θα το πάρουμε πολύ πολύ ζεστά, ώστε αυτά τα οποία παρουσιάστηκαν εδώ στο Εργαστήριο και αποτελούν την κοινή λογική, να τα κάνουμε πράξη. Τελειώσαμε με κάποιες άλλες προτεραιότητες στη διαχείριση των αποβλήτων, βάλαμε τη χώρα σε μια άλλη εποχή, με τις μονάδες διαχείρισης και άλλες παρεμβάσεις που κάναμε και τώρα θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις μας στην κατεύθυνση όσων ακούστηκαν εδώ».
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαγωνισμών Δημοσίων Συμβάσεων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Βασιλική Κούρου, παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην διαχείριση των ΑΕΚΚ, καθώς και τις δράσεις που έχει σε εξέλιξη το υπουργείο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Όπως είπε, «η γενική γραμματέας Υποδομών, συγκρότησε ομάδα εργασίας τον Νοέμβριο 2021, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με σκοπό την υποβολή προτάσεων για την υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στις πράσινες δημόσιες συμβάσεις και την επίτευξη του στόχου της χρήσης τουλάχιστον του 15% από τα ανακτόμενα στα δημόσια έργα.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις 2021-2025 προβλέπεται η εκπόνηση υποδειγμάτων τευχών τεχνικού περιεχομένου στα οποία να περιληφθούν και οι σχετικές απαιτήσεις για τα ΑΕΚΚ, καθώς και οι απαιτήσεις του καινούργιου νομοθετικού πλαισίου 4819/21.
Μέχρι σήμερα, στα τεύχη δημοπράτησης των έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνονται απαιτήσεις για τη διαχείριση ΑΕΚΚ στις ειδικές συγγραφές υποχρεώσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
Η κ. Κούρου εξήγησε ότι «σύμφωνα με το νόμο 4412/16 προβλέπεται η έκδοση απόφασης υπουργού ΥΠΟΜΕ, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια που δύναται κάθε αναθέτουσα αρχή να περιλαμβάνει στη διαδικασία σύναψης δημόσιας σύμβασης έργου.
Υποχρεωτικά μεταξύ των κριτηρίων πρέπει να περιλαμβάνεται ως κριτήριο με συντελεστή βαρύτητας τουλάχιστον 10% η πλήρωση των στοιχειωδών κριτηρίων της εργαλειοθήκης της ΕΕ για τις κατασκευές. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα να περιλαμβάνεται μεταξύ των πράσινων κριτηρίων και η χρήση ποσοστού ανακτώμενων υλικών από τα ΑΕΚΚ».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Νίκος Χιωτάκης, αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένα προβλήματα.
«Το πρώτο είναι, γιατί ακόμη υπάρχουν χωματερές από μπάζα μέσα σε ρέματα ή κάτω από γέφυρες. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης τα οποία μοιράζουν βεβαιώσεις χωρίς να κάνουν ανακύκλωση. Το πρόβλημα αυτό το ξέρει και το υπουργείο και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα ΑΕΚΚ θα πρέπει να ανακυκλώνονται και να ξαναγυρίζουν στην παραγωγική διαδικασία».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ΑΝΑΚΕΜ ο κ. Χιωτάκης είπε πως «έχει προχωρήσει πάρα πολλά βήματα αυτά τα δύο χρόνια, αλλά τη συγχαίρω γιατί έκανε τρεις σημαντικές προσφορές: η μία είναι η προσφορά αναπνευστήρων σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στην περίοδο της πανδημίας, η δεύτερη, οι καθαρισμοί που έκανε από μπάζα σε δημόσιους χώρους και η τρίτη, είναι η βοήθεια στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας. Θα ήθελα όλα τα ΣΣΕΔ να έχουν ένα ανάλογο κοινωνικό πρόσωπο».