Χοληστερίνη: Οι τροφές που απαγορεύονται
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βοηθά στη μείωση των δεικτών
Όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη απαγορεύεται να καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές.
Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι επίσης η υψηλή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, η παχυσαρκία, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η υψηλή κατανάλωση θερμίδων και απλών υδατανθράκων-σακχάρων.
Τα επιδηµιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι µια διατροφή υψηλή σε κορεσµένα λιπαρά οξέα συνδέεται µε υψηλά επίπεδα της συνολικής χοληστερόλης, τα οποία, συσχετίζονται µε υψηλή συχνότητα στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων.
Χοληστερίνη: Οι τροφές που απαγορεύονται
Κορεσμένα λιπαρά
Απαγορευμένες τροφές για την χοληστερίνη και πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά είναι τα ζωικά προϊόντα. Ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας, τα εντόσθια, τα λιπαρά τυριά, το βούτυρο και το γάλα. Η υπερκατανάλωση αυτών των τροφίμων οδηγεί σε αύξηση της ολικής χοληστερόλης αλλά και της LDL χοληστερόλης.
Επεξεργασμένο κρέας
Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, περιέχουν μεγάλη ποσότητα ορατού λίπους, όχι μόνο κορεσμένο λίπος αλλά και αλάτι, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν περίπου 400% υψηλότερο νάτριο από τα μη επεξεργασμένα κρέατα για τη βελτίωση της γεύσης αλλά και την διατήρησή του.
Έχει αποδειχθεί ότι τα ζώα που τρέφονται με περίσσεια αλατιού για 15 μήνες έως τέσσερα χρόνια έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στον ορό.
Υδρογονωμένα λιπαρά και trans λιπαρά
Τα κρυμμένα λίπη στα σνακ κι άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τροφές που απαγορεύονται και συμβάλλουν σημαντικά στην πρόσληψη λίπους και χοληστερόλης. Τα trans λιπαρά είναι προϊόντα της υδρογόνωσης που κάνει τα φυτικά έλαια λιγότερο ευπαθή. Τα υδρογονωμένα λίπη χρησιμοποιούνται στα επεξεργασμένα τρόφιμα ώστε να διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο χρόνο αλλά και λιγότερο λιπαρή υφή.
Τρόφιμα τα οποία περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά είναι τα μπισκότα, έτοιμα κέικ, κράκερ και τηγανισμένα τρόφιμα όπως πατάτες, ντόνατς.
Δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες, απουσία φρούτων και λαχανικών
Οι ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών ινών λειτουργούν μέσω ενός ποικίλου φάσματος μηχανισμών σε όλο το πεπτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου του στόματος, του στομάχου και του λεπτού και του παχέος εντέρου.
Η ημερήσια σύσταση για πρόσληψη φυτικών ινών απαιτεί αρκετές καθημερινές μερίδες φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως.
Κατανάλωση επεξεργασμένων αλεύρων, απουσία οσπρίων
Οι φυτικές ίνες είναι συστατικά που εκτός των φρούτων, λαχανικών περιέχονται σε δημητριακά και όσπρια. Η επεξεργασία των δημητριακών αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος των φυτικών ινών επηρεάζοντας την διατροφική αξία του προϊόντος αλλά και τα οφέλη του όσον αφορά τις τιμές της χοληστερόλης.
Απουσία ξηρών καρπών από την διατροφή
Οι ξηροί καρποί, είναι καλές πηγές “υγιών” μονο- και πολυακόρεστων λιπών που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα και περιέχουν μια ποικιλία άλλων καρδιοπροστατευτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, σελήνιο, μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο, β-σιτοστερόλη, και ω-3 λιπαρά οξέα.
Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση 42,5 g ανά ημέρα ξηρών καρπών, ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Χοληστερίνη: Συμπέρασμα
Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι επίσης παγκόσμια προβλήματα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως αντικαθίστανται από εύκολα προσβάσιμα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και εξευγενισμένους υδατάνθρακες.
Δεδομένου ότι η νοσογόνος παχυσαρκία σχετίζεται με τις πιο σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, η συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και περιφερικών αγγειακών παθήσεων θα αυξηθεί σημαντικά στο μέλλον.
Η τροποποίηση του τρόπου ζωής συστήνεται ως πρώτος στόχος για ανθρώπους µε χαµηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης. Η παχυσαρκία, το κάπνισµα και ο καθιστικός τρόπος ζωής µειώνουν τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της ενώ αντίθετα η απώλεια βάρους, η διακοπή καπνίσµατος και η άσκηση προωθούν την αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης.
Η American Heart Association προτείνει την κατανάλωση δύο γευµάτων µε ψάρια την εβδοµάδα, µε έµφαση στα λιπαρά ψάρια (σολοµό, ρέγκα, σκουµπρί), ωστόσο αποθαρρύνουν την κατανάλωση τηγανιτού ψαριού εξ αιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε trans λιπαρά και της χαµηλής σε ω- 3 λιπαρά οξέα.