Χατζηδάκης: «Μοντέλο ΔΕΗ» στις ΔΕΚΟ με σκιώδεις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ
Τα golden boys κάνουν "ρεσάλτο" σε όλο το Δημόσιο
«Μοντέλο ΔΕΗ» στις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου φέρνει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με ιδιωτικό μάνατζμεντ και πλήρη ευελιξία σε προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, αμοιβές, και προμήθειες.
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών, η επερχόμενη νομοθετική παρέμβαση αφορά τη μεταρρύθμιση του Υπερταμείου και της διακυβέρνησης των ΔΕΚΟ που έχει στην εποπτεία του, δίνοντας μάλιστα τον ευφάνταστο τίτλο «Μοντέλο-ΔΕΗ σε 8 φορείς του Υπερταμείου για καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».
Στις ΔΕΚΟ οι… γνωστές προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ
Τι προβλέπει λοιπόν το «μοντέλο ΔΕΗ», σύμφωνα με όσα αδρώς παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών (με την επιφύλαξη ότι ουδείς γνωρίζει τι άλλους δράκους θα κρύβει το τελικό νομοσχέδιο):
- Στις θυγατρικές του Υπερταμείου ΟΑΣΑ (και οι θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ) ΕΛΤΑ, ΔΕΘ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές και Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ) εισάγεται η μέγιστη ευελιξία στη στελέχωση, τις προσλήψεις και τις προμήθειες. Θα μπορούν να προσλαμβάνουν στελέχη με 4ετή θητεία από τον ιδιωτικό τομέα με απλή διαδικασία: με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου κάθε εταιρείας.
- Στις αμοιβές των στελεχών των φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνηση θα υπάρχει απόλυτη ευελιξία, ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. συγκοινωνίες) οι αμοιβές θα είναι σύμφωνα με το πρότυπο του ΕΦΚΑ
- Για τις προσλήψεις του προσωπικού ο έλεγχος του ΑΣΕΠ περιορίζεται στη νομιμότητα της εκάστοτε προκήρυξης
- Οι ΔΕΚΟ του Υπερταμείου υποβάλλουν κανονισμό προμηθειών στην ΕΑΔΗΣΥ, η οποία θα μπορεί να εκφράσει γνώμη εντός 60 ημερών.
- «Εξορίζονται» από τα πειθαρχικά συμβούλια των ΔΕΚΟ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι
- Το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ απορροφώνται από το Υπερταμείο και συγχωνεύονται με αυτό.
- Το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου μετονομάζεται σε Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΣΕΔ), που γίνεται όργανο εποπτείας με θεσμική εκπροσώπηση του Δημοσίου από έναν από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος και τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ. Την καθημερινή διοίκηση θα ασκεί το Δ.Σ. του Υπερταμείου.
- Συστήνεται νέο «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο» με σκοπό τη χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων με σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της χώρας. Για τη δημιουργία του το Υπερταμείο θα διαθέσει 300 εκατομμύρια ευρώ, το μισό του ποσού που θα εισπράξει από την επαναμεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.
Ετσι απετράπη μεν η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, όπως επέβαλε η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, αλλά ιδιωτικοποιούνται (εν μέρει) οι αξίες των μετοχών τους.
Καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του εθνικού Fund αναμένεται να διαδραματίσει η Blackrock, η οποία έχει ήδη προσληφθεί από το Υπερταμείο.
Η Blackrock θα εισηγηθεί για την πιο κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση του νέου Επενδυτικού Ταμείου και στη συνέχεια θα την υποβάλει ην εισήγησή της προς έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών.