Χάνουν το μέρισμα οι συνταξιούχοι για χάρη της μεταρρύθμισης στην επικουρική ασφάλιση
Τι «κρύβει» η αξιοποίηση του ΑΕΠ για την καταβολή
Η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς τίμημα. Το κόστος«μαμούθ» των 78 δισ. ευρώ στην χειρότερη περίπτωση και το υπερβολικά αισιόδοξο προεξοφλητικό επιτόκιο (3,5%), ήταν γνωστό ότι προβλημάτιζαν ιδιαίτερα τους θεσμούς. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιβολής νέων μέτρων, δηλαδή κάποιος νέος φόρος που και δυσβάσταχτος θα ήταν και θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης, έπρεπε να βρεθεί μια «μέση οδός». Η λύση φαίνεται πως είναι το ήδη θεσμοθετημένο μέτρο της αξιοποίησης του 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για να καταβάλλεται κοινωνικό μέρισμα στους συνταξιούχους!
Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει τεθεί σε ισχύ ήδη από το 2020 (ν. 4670, αρ. 47) και εφαρμόστηκε για να αντικαταστήσει την «13η σύνταξη», που είχε χορηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, θεώρησε ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει μια μόνιμη «δεξαμενή» κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, που θα μπορεί κάθε τέλος του έτους να μοιράζει μέρισμα στους έχοντες τη μεγαλύτερη ανάγκη. Ένα μέτρο που σε αρχική φάση κάλυψε δαπάνες προερχόμενες από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Υπενθυμίζεται ότι η 13η σύνταξη μετονομάστηκε σε «συμπληρωματική χρηματοδότηση κοινωνικού προϋπολογισμού», που απευθυνόταν σε χαμηλοσυνταξιούχους και τώρα ουσιαστικά, καταργείται…
Πρακτικά, εάν εφαρμοστεί αυτή η «άτυπη» συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης, τότε, αφού παρέλθει η πρώτη δεκαετία και αρχίσει το νέο σύστημα να παράγει υψηλά ελλείμματα, θα εξαφανιστεί η συγκεκριμένη παροχή για τους συνταξιούχους. Εκτός αν το κονδύλι αυτό αξιοποιηθεί πολύ πιο νωρίς, για να καλυφθούν οι δαπάνες του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί και σε αυτό το πεδίο, δηλαδή των εξόδων που απαιτούνται για τη λειτουργία του νέου Ταμείου, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί…
Το δια ταύτα όμως παραμένει: Για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης, κάτι θα χάσουν οι εν ενεργεία συνταξιούχοι. Πότε θα προκύψει αυτή η απώλεια, θα διαπιστωθεί με την ένταξη του νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς εκεί θα φανεί ποιο είναι το αντισταθμιστικό μέτρο που έχει επιλεχθεί.