Χανιά: Κύκλωμα εμπορίας βρεφών με επικεφαλής γνωστό γυναικολόγο
Την παράνομη δράση που είχε στηθεί γύρω από κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στην πόλη αλλά και σε όλη τη χώρα, εξετάζουν οι αρχές.
Στην Εισαγγελία Χανίων αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα, Τετάρτη (9/8) εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γνωστοί γιατροί της πόλης, μετά τις καταγγελίες για παράνομες υιοθεσίες και υποθέσεις με παρένθετες μητέρες, αλλά και για την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθούνταν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε περίπου –σύμφωνα με τις πληροφορίες- 350 περιπτώσεις.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκων κατ’ επάγγελμα, εφαρμογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, απάτη, πλαστογραφία πιστοποιητικών.
Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας κλινικός εμβρυολόγος, τέσσερις γυναίκες που εργάζονταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ιδιοκτησίας τους ενός γιατρού που συνελήφθη, μια γυναίκα με καταγωγή από τη Ρουμανία και δύο γυναίκες από τη Γεωργία, που λειτουργούσαν ως ενδιάμεσες για την προσέλκυση φτωχών γυναικών που ήταν πρόθυμες να κυοφορήσουν έναντι αμοιβής.
Τα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος που όπως φαίνεται λειτουργούσε σε ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας, σοκάρουν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών μέσων, ο γυναικολόγος που φέρεται να ήταν η «κεφαλή» του παράνομου κυκλώματος, έβαζε «μεσίτριες» να στρατολογούν γυναίκες από πρώην ανατολικές χώρες προκειμένου να γίνουν παρένθετες μητέρες, είτε να πουλήσουν τα ωάριά τους.
Ο γιατρός έφερνε τις γυναίκες στα Χανιά και τις κρατούσε σε σπίτια όπου το περιβάλλον ήταν ελεγχόμενο, έτσι ώστε να μην γίνει αντιληπτή η δράση του κυκλώματος.
Ενδεικτικό της έκτασης της παράνομης δράσης της κλινικής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ότι προσέρχονταν για απόκτηση τέκνου ζευγάρια και από το εξωτερικό και άτομα που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις απόκτησης παιδιού μέσω παρένθετης μητέρες, γνωρίζοντας ότι απευθυνόμενοι στην κλινική αυτή θα υπερκεραστούν τυχόν νομικοί, ηθικοί ή άλλοι σκόπελοι με διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο που έφθανε από 70 έως, κατά περίπτωση, και 120 χιλιάδες ευρώ.
Έχοντας αναπτύξει δίκτυο επαφών – συνεργατών, αποτελούμενο από κλινικές, ιατρικά εργαστήρια, εξωτερικούς ιατρούς, τα μέλη του κυκλώματος παραποιούσαν τα στοιχεία στις καταχωρήσεις ωοληψιών, τους ιατρικούς φακέλους, έβρισκαν γυναίκες για να κάνουν εικονικούς γάμους ενώ είχαν εντάξει στην εγκληματική οργάνωση δικηγόρους και συμβολαιογράφους για να φτιάχνουν τα εικονικά χαρτιά και να παίρνουν το «πράσινο φως» από τα δικαστήρια.
Από τον Δεκέμβριο 2022 που άρχισε η εκ βάθρων έρευνα στην κλινική έως σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφηκαν 71 περιπτώσεις γυναικών από τις οποίες ελήφθησαν ωάρια, και 98 ακόμα –θύματα εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως παρένθετες μητέρες, και παρέμειναν εποπτευόμενες και αποκλεισμένες από το οικογενειακό τους περιβάλλον έως την επίτευξη του τοκετού.
Τέλος, η εγκληματική οργάνωση, φέρεται να εξαπατούσε και γυναίκες που απευθύνονταν στην κλινική για να τεκνοποιήσουν με τις Αρχές να έχουν ταυτοποιήσει τουλάχιστον 11 περιπτώσεις.