ΑΣΕΠ: Αντιδράσεις για τις ποινές αποκλεισμού σε όσους δεν αποδεχτούν διορισμό
Όλες οι αλλαγές στους χρόνους πρόσληψης και παραίτησης
Σε μεγάλες αλλαγές στους χρόνους αποδοχής διορισμού, παραμονής στον φορέα και σε ποινές παραίτησης προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ.
Οι αλλαγές έχουν ήδη συγκεντρώσει μεγάλες αντιδράσεις των υποψηφίων στην πλατφόρμα της Ανοικτής Διακυβέρνησης, στην οποία δημοσιεύονται σε διαβούλευση τα σχέδια νόμου πριν την είσοδό τους στη Βουλή για ψήφιση.
ΑΣΕΠ: Όλες οι αλλαγές στους χρόνους διορισμού και παραίτησης
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εισάγονται οι εξής αλλαγές:
- Αυξάνεται από πέντε (5) σε δέκα (10) έτη το απαιτούμενο διάστημα που πρέπει να έχει παρέλθει από τον διορισμό ή την πρόσληψη ενός δημοσίου υπαλλήλου, προκειμένου να έχει δικαίωμα συμμετοχής σε νέα διαδικασία πλήρωσης θέσεων ίδιας ή κατώτερης κατηγορίας από αυτή στην οποία ήδη υπηρετεί. Με λίγα λόγια, αν ένας διοριστέος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) θέλει να πάρει μέρος σε προκήρυξη με θέσεις ΔΕ ή Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του 10 χρόνια
- Μειώνεται από είκοσι (20) σε δεκαπέντε (15) ημέρες η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών διορισμού υποψηφίου
- Μειώνεται από τριάντα (30) σε είκοσι (20) ημέρες η προθεσμία πρόσληψης ή διορισμού από την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών
Εντοπιότητα
- Αυξάνεται από δέκα (10) σε δεκαπέντε (15) χρόνια η υποχρέωση παραμονής στον φορέα στον οποίο διορίζεται υποψήφιος, εφόσον κάνει χρήση της εντοπιότητας σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας, όπως αντίστοιχα προτείνεται και για την πλήρωση θέσεων με διαγωνισμό. Επιπλέον, η υποχρέωση υποβολής βεβαίωσης μόνιμης κατοικίας αντικαθίσταται από την άντληση της σχετικής πληροφορίας από το Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.
Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός
Στην παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), περί του δικαιώματος συμμετοχής στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, η λέξη «πενταετίας» αντικαθίσταται από τη λέξη «δεκαετίας» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
Τακτικοί υπάλληλοι των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 2 έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων των φορέων αυτών, μετά από την παρέλευση δεκαετίας από την ημερομηνία διορισμού ή πρόσληψής τους, με εξαίρεση τη συμμετοχή σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων κατηγορίας ανώτερης αυτής του διορισμού ή της πρόσληψής τους».
Ποινές αποκλεισμού
Από εδώ και στο εξής, οι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους θα αντιμετωπίζουν ποινή αποκλεισμού.
Η νέα ποινή αποκλεισμού για τους υποψηφίους που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους προβλέπει αποκλεισμό από μελλοντικούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, όσοι δεν αποδεχθούν τον διορισμό τους δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε καμία προκήρυξη του δημοσίου για μόνιμο ή εποχικό προσωπικό για το διάστημα αυτό.
Το Άρθρο 9 του νομοσχεδίου καθορίζει ότι οι επιτυχόντες των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ και του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους, ή αποδέχονται αλλά δεν εμφανίζονται να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτούνται μέσα σε 12 μήνες από την ημερομηνία πρόσληψης ή διορισμού τους, θα αποκλείονται από διαδικασίες πλήρωσης θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου για τρία χρόνια.
ΑΣΕΠ: Αντιδράσεις για τις ποινές αποκλεισμού
Ήδη οι σχετικές ρυθμίσεις έχουν συγκεντρώσει μεγάλες αντιδράσεις από τους υποψηφίους, ενώ οι περισσότεροι εστιάζουν στο κατά πόσο θα εφαρμοστεί αναδρομικά η ρύθμιση, δημιουργώντας πρόβλημα σε υποψηφίους παλαιότερων διαγωνισμών.
Δείτε σχετικές αντιδράσεις: