Αppodixi: «Πράσινο φως» για πληρωμή μπόνους σε όσους καταγγέλουν φοροδιαφυγή
Πώς θα έχουν οικονομικό όφελος οι πολίτες - Έχουν γίνει ήδη 135.000 καταγγελίες
Ξεκινά τη λειτουργία της η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για όσους πολίτες καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω του Αppodixi ενώ «ξεπαγώνει» και η πληρωμή του bonus καταγγελίας.
Οικονομικό όφελος θα έχουν όσοι πολίτες καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Αppodixi, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στην διάρκεια της παρουσίασης για την νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ, όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για το οικονομικό όφελος (μπόνους) θα περιλαμβάνονται σε διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.
Να σημειωθεί ότι με βάση την ΑΑΔΕ έχουν στο appodixi έχουν γίνει 215.000 «κατεβάσματα» – downloads της πλατφόρμας. Οι καταγγελίες ανέρχονται σε 135.000, με τις ανώνυμες να φτάνουν σε 75.000 και τις ανώνυμες στις 55.000.
Πώς θα λειτουργεί η νέα πλατφόρμα
Ο υπουργός, μαζί με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και το υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη έδωσαν την επίσημη εκκίνηση της ψηφιακής πλατφόρμας για καταγγελίες πολιτών για θέματα φόρος διαφυγής, λαθρεμπορίου, εικονικών τιμολογίων κτλ. Εκεί με χρήση κωδικών Taxisnet ή ανώνυμα, φυσικά πρόσωπα ή εκπρόσωποι νομικών οντοτήτων θα μπορούν μα καταθέτουν υποθέσεις φοροδιαφυγής η διαφθοράς ή αδιαφανούς λειτουργίας υπηρεσιών.
Να σημειωθεί ότι με βάση την ΑΑΔΕ οι καταγγελίες από διαφορά «κανάλια» ανέρχονται σήμερα στις 25 χιλιάδες ετησίως.
«Οι πολίτες μπορούν να καταγγέλουν παραβάσεις φορολογικές και ζητήματα διαφάνειας με 8 βήματα» ανέφερε ο κ. Πιτσιλής που σημείωσε ότι η καταγγελία μπορεί να να είναι επώνυμη. Θα δρομολογείται, δε, απευθείας στην αρμόδια υπηρεσία ενώ μπορεί να τρέξει η διαδικασία σε πραγματικό χρόνο.
«Σημαντικό το βήμα συνεργασίας με πολίτες» χαρακτήρισε την πλατφόρμα ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αποτελεί στο υγιές επιχειρείν και στη διαμόρφωση κανόνων.
Η πληρωμή που «πάγωσε» στο app Appodixi
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση όταν είχε εξαγγείλει τη λειτουργία της νέας εφαρμογής, είχε ανακοινώσει ότι θα καταβάλει για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ με συντελεστή συντελεστή 44% αποζημίωση 2.200 ευρώ σε μείωση φόρου ελέγχοντας τις “μαϊμού” αποδείξεις λιανικής μέσω της εφαρμογής, ενώ αντίστοιχα θα μειώνονταν και το όφελος για χαμηλότερα κλιμάκια.
Η νέα ρύθμιση που τέθηκε σε εφαρμογή, θα έχει ισχύ μέχρι το 2025 με σκοπό των έλεγχο αποδείξεων από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων. Έτσι οι φορολογούμενοι θα δουν το όποιο όφελος στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν από το 2023 έως το 2026.
Ο μέχρι τώρα σχετικός κατάλογος συμπεριλαμβάνει τα επαγγέλματα:
1. Κτηνιατρικές υπηρεσίες
2. Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
3. Εργασίες ηλεκτρολόγου
4. Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδιίων
5. Εργασίες ξυλουργού
6. Εργασίας τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ
7. Εργασίας σκυροδέματος
8. Υπηρεσίες ταξί
9. Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
10. Υπηρεσίες κηδειών
11. Υπηρεσίες μασάζ
12. Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
13. Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
14. Ανάπτυξη φωτογραφιών
15. Σχολές χορού
16. Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
17. Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
18. Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
19. Νομικές υπηρεσίες
20. Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών
Τα τέσσερα δεδομένα της φοροαπαλλαγής με ηλεκτρονικές αποδείξεις
- Επιπλέον έκπτωση φόρου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούν μπορούν να κερδίσουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα όσοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, οποιαδήποτε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα ή από εκμίσθωση ακινήτου.
- Οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
- Οι δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal].
- Για κάθε φορολογικό έτος από το 2022 έως και το 2025 εκπίπτει από το εισόδημα ποσοστό ίσο με το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιούνται στις 20 κατηγορίες επαγγελμάτων με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ ετησίως. Για δαπάνες 5.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 1.500 ευρώ, για 10.000 ευρώ θα ανέλθει στα 3.000 ευρώ και για 15.000 ευρώ στα 4.500 ευρώ. Αν όμως κάποιος έχει δαπάνες ύψους 20.000 ευρώ δεν θα αφαιρεθεί το 30% δηλαδή 6.000 ευρώ αλλά το ποσό των 5.000 ευρώ που αποτελεί το ανώτατο όριο. Το ποσό που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου. Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ και το ποσό που πρέπει με βάση τις δαπάνες να εκπέσει ανέρχεται στα 5.000 ευρώ αυτό θα περιοριστεί αυτόματα στα 4.500 ευρώ.
Ποιοι δεν λαμβάνουν το φορο-μπόνους
- Την έκπτωση φόρου δεν δικαιούνται ακόμα και αν πληρούν τις προϋποθέσεις οι φορολογούμενοι που εντός του ίδιου έτους έχουν προχωρήσει σε υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας για τις οποίες έχουν λάβει τη σχετική έκπτωση φόρου.
- Η μείωση του φόρου αφορά αποκλειστικά τον φορολογούμενο που πραγματοποιεί τις δαπάνες και το τυχόν πλεονάζον ποσό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης όπως ισχύει με την κάλυψη από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 30% του εισοδήματος. Για παράδειγμα αν η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τις δαπάνες είναι 6.000 ευρώ, δηλαδή ξεπερνά το ανώτατο όριο των 5.000 ευρώ ετησίως, το υπερβάλλον ποσό των 1.000 ευρώ δεν αφαιρείται από το εισόδημα του ή της συζύγου.
Διαθέσιμη σε Google Play Store και AppStore η εφαρμογή της ΑΑΔΕ
Τη δυνατότητα να ελέγξουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους έχουν πλέον οι πολίτες με την εφαρμογή Appodixi. Το app είναι πλέον διαθέσιμη στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λογισμικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λογισμικό iOS).
Ο καταναλωτής, αφού κατεβάσει την εφαρμογή, θα σκανάρει το QR code της απόδειξης και τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ.