Απονομές συντάξεων: Το μεγάλο «αγκάθι» της ελληνικής οικονομίας
Αυτή την περίοδο απονέμονται περίπου 20.000 συντάξεις
Όσο οι εκκρεμείς απονομές συντάξεων θα παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, τόσο η Κομισιόν θα εκφράζει τη δυσαρέσκειά της. Στην έκθεση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και, σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι το πρόβλημα παραμένει, παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει. Ουσιαστικά, η έκθεση σημειώνει τα 500 εκατ. ευρώ που υπάρχουν ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, τονίζοντας ότι η διατήρηση του «εμποδίου» της απονομής των συντάξεων, δεν βοηθάει στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης.
Την ίδια στιγμή βέβαια, η έκθεση αποδέχεται τις ενέργειες που έχει κάνει η Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης του προβλήματος. Τονίζει δε ότι από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο και μέχρι τον Δεκέμβριο, θα προκύψουν και καλύτερα αποτελέσματα. Προφανώς, αναφέρεται στο μέτρο της ένταξης δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία απονομής συντάξεων, ώστε να αυξηθεί η έκδοσή τους και να περιοριστούν οι εκκρεμότητες. Όπως είναι γνωστό έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα, θα συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, 1.200 δικηγόροι και λογιστές. Στη συνέχεια θα δώσουν εξετάσεις, με στόχο όσοι πιστοποιηθούν να «πιάσουν δουλειά» εντός Οκτωβρίου.
Ο στόχος που έχει τεθεί στο υπουργείο Εργασίας είναι άμεσα, να καταστεί εφικτό να απονέμονται το λιγότερο 30.000 κύριες συντάξεις, σε μηνιαία βάση. Αυτή την περίοδο, με την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, απονέμονται κάτι λιγότερο από 20.000 κύριες συντάξεις το μήνα. Η αύξηση αυτή, ως αποτέλεσμα της συνδρομής και των δικηγόρων και των λογιστών, αν προκύψει, θα δώσει άλλο «αέρα», αφού οι εκκρεμότητες θα περιοριστούν με πολύ πιο δυναμικό ρυθμό. Αυτή την στιγμή πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, που αφορούν τον Ιούνιο, δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα 130.510 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μπορεί για 9ο συνεχή μήνα να καταγράφεται μείωση, δεν είναι όμως τόσο μεγάλη, ώστε να βελτιωθεί ραγδαία η κατάσταση.