Αποκρυπτογραφήθηκε ο αρχαιότερος χάρτης του κόσμου
Τι αποκάλυψε για την κιβωτό του Νώε
Ο «αρχαιότερος χάρτης του κόσμου» που βρίσκεται σε μια πήλινη πινακίδα της Βαβυλωνίας αποκρυπτογραφήθηκε μετά από πολλούς αιώνες για να αποκαλύψει μια εκπληκτικά οικεία ιστορία.
Η σφηνοειδής πινακίδα του 6ου αιώνα π.Χ. δείχνει έναν χάρτη αεροφωτογραφίας της Μεσοποταμίας – όπου βρίσκεται το σημερινό Ιράκ – και τι πίστευαν οι Βαβυλώνιοι ότι βρισκόταν πέρα από τον τότε γνωστό κόσμο.
Μυστήριο για αιώνες
Το αρχαίο τεχνούργημα, που ανακαλύφθηκε στη Μέση Ανατολή, αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1882, αλλά παρέμεινε μυστήριο για αιώνες μέχρι που οι επιμελητές βρήκαν ένα κομμάτι που έλειπε και μετέγραψαν την σφηνοειδή γραφή του.
Η πινακίδα έχει αρκετές παραγράφους της σφηνοειδούς γραφής στην πίσω πλευρά της και πάνω από το διάγραμμα του χάρτη που περιγράφει τη δημιουργία της Γης και τι πίστευε ο δημιουργός της ότι υπήρχε πέρα από αυτήν.
Ο χάρτης δείχνει τη Μεσοποταμία να περιβάλλεται από έναν διπλό δακτύλιο – τον οποίο ο αρχαίος γραφέας ονόμασε «πικρό ποταμό», έναν ποταμό που δημιούργησε τα σύνορα γύρω από τον γνωστό κόσμο των Βαβυλωνίων.
Μέσα στον πικρό ποταμό, μικροί κύκλοι και ορθογώνια αναπαριστούν διάφορες πόλεις και φυλές στη Μεσοποταμία, συμπεριλαμβανομένης της Βαβυλώνας και ένα άλλο ορθογώνιο αναπαριστά τον ποταμό Ευφράτη.
«Έχετε εγκλωβίσει σε αυτό το κυκλικό διάγραμμα, ολόκληρο τον γνωστό κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι έζησαν, άκμασαν και πέθαναν», δήλωσε σε βίντεο ο επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου και ειδικός σε σφηνοειδή δρ Ίρβινγκ Φίνκελ. «Ωστόσο, υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτόν τον χάρτη από αυτό», επισήμανε.
Η αναφορά στην κιβωτό του Νώε
Ο Βαβυλώνιος γραφέας χαρτογράφησε το τι πίστευαν ότι υπήρχε έξω από τον κόσμο τους, συμπεριλαμβανομένων μυθικών πλασμάτων και χωρών, ενώ έκανε και αναφορά σε μια γνωστή σήμερα ιστορία. Την βαβυλωνιακή εκδοχή της ιστορίας της κιβωτού του Νώε.
Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι τα απομεινάρια της γιγάντιας κιβωτού που κατασκεύασε το 1800 π.Χ. η δική τους εκδοχή του Νώε, ονόματι Ουτναπιστίμ, κατόπιν εντολής του θεού, βρίσκονταν πέρα από τον πικρό ποταμό στην πίσω πλευρά ενός βουνού – το ίδιο βουνό στο οποίο συνετρίβη η κιβωτός του Νώε, σύμφωνα με τη Βίβλο.
«Αυτό είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον για να το σκεφτεί κανείς, καθώς δείχνει ότι η ιστορία ήταν η ίδια και πως το ένα οδήγησε στο άλλο», κατέληξε ο Φίνκελ.
Διαβάστε επίσης: Φρίκη στην Ελβετία: Επιχειρηματίας στραγγάλισε και πολτοποίησε τη σύζυγό του