Απασχόληση συνταξιούχων: Τι ισχύει σήμερα και τι πρέπει να προσέξετε
Του Γεώργιου Χ. Αγραπίδη
Η εργασία μετά τη συνταξιοδότηση δεν αποτελεί πλέον εξαίρεση, αλλά ολοένα και συχνότερη πρακτική. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 ισχύει νέο πλαίσιο απασχόλησης για τους συνταξιούχους, όπως ορίζεται από τον ν. 5078/2023, με σημαντικές ασφαλιστικές και οικονομικές συνέπειες.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο – εργατολόγο Γιώργο Αγραπίδη, όλοι οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που συνεχίζουν ή ξεκινούν νέα δραστηριότητα, οφείλουν να πληρώνουν τις προβλεπόμενες εισφορές, καθώς και έναν επιπλέον “πόρο” μη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του e-ΕΦΚΑ.
Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις: πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία, συνταξιούχοι με ειδικά επιδόματα ή όσοι εργάζονται στο Δημόσιο και δεν έχουν κλείσει τα 62 έτη, απαλλάσσονται από τον εν λόγω πόρο. Παράλληλα, η μη δήλωση απασχόλησης μπορεί να οδηγήσει σε βαριά χρηματική ποινή, ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις.
Σημεία-Κλειδιά:
- Υποχρέωση δήλωσης απασχόλησης στον ΕΦΚΑ για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
- Πρόστιμο 12 συντάξεων για μη δήλωση.
- Κανονικές ασφαλιστικές εισφορές + επιπλέον πόρος για όσους εργάζονται μετά τη σύνταξη.
- Εξαιρέσεις για ευάλωτες ομάδες (ΑμεΑ, πολύτεκνοι, ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι κ.ά.).
- Ο πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ δεν είναι ανταποδοτικός, δηλαδή δεν αυξάνει τη σύνταξη.
Πηγή: Εφημερίδα 60Plus
- 43 λεπτά πριν Χρέη στον ΕΦΚΑ: Στα 52,4 δισ. ευρώ οι οφειλές – Σχεδόν 1,5 εκατ. χρωστούν έως 15.000 ευρώ
- 1 ώρα πριν Εγνατία Οδός: Στα 52,20 ευρώ τα διόδια από το 2028 – Οι νέες τιμές
- 3 ώρες πριν Giethoorn: Το «παραμυθένιο» χωριό της Ολλανδίας όπου οι κάτοικοι μετακινούνται με βάρκες (βίντεο)








