Ανοίξτε την πόρτα του διορισμού στο Δημόσιο - ΑΣΕΠ
Τα σημεία "κλειδιά" στις προκηρύξεις μονίμων και εποχικών υπαλλήλων
Διαχειριστείτε “έξυπνα” τις ιδιότητές σας και ακολουθείστε συγκεκριμένη στρατηγική για την διεκδίκηση της θέσης.
Η εμπειρία καταδεικνύει ότι πρέπει να κινηθείτε ως εξής:
(1) Επιλέξτε την ταυτόχρονη συμμετοχή σας σε δύο-τρεις διαγωνισμούς. Το 70% όσων επιτυγχάνουν στο Δημόσιο το κάνουν, καταθέτοντας αίτηση σε διαφορετικές προκηρύξεις. Δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί ο ένας διαγωνισμός για να καταθέσουν αίτηση στον επόμενο.
(2) Μην υποτιμάτε τους διαγωνισμούς που προσφέρουν 1-2 θέσεις. Σε αυτές τις προκηρύξεις ο ανταγωνισμός είναι αισθητά μικρότερος και οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται κατακόρυφα.
(3) Αξιοποιήστε την δυνατότητα των διαγωνισμών πρόσληψης εποχικών υπαλλήλων. Όχι μόνο γιατί δίνουν δουλειά για 8 ή 12 μήνες, αλλά και γιατί προσφέρουν τα κρίσιμα μόρια προϋπηρεσίας για προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού.
(4) Προσέξτε ιδιαίτερα τα «απαραίτητα πρόσθετα» που αναφέρουν οι προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού. Όποιος δεν διαθέτει ένα από αυτά, ουσιαστικά τίθεται εκτός μάχης.
(5) Σωστή αίτηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ το 18,2% των υποψηφίων απορρίπτεται, λόγω ελλιπούς συμπλήρωσης ή λανθασμένης επιλογής εντύπου αίτησης.
(6) Στον φάκελο με τα δικαιολογητικά βάλτε όλες τις βεβαιώσεις που πιστοποιούν τις ιδιότητες που επικαλείστε στην αίτησή σας. Αν λείπει οποιοδήποτε “χαρτί”, δεν λαμβάνεται υπόψη, ακόμη κι αν το αναφέρετε στην αίτησή σας.
(7) Βασικό κριτήριο επιλογής για τις μόνιμες θέσεις είναι η εμπειρία. Ωστόσο, κρίσιμα μόρια αποδίδει και η γνώση ξένων γλωσσών. Αν η προκήρυξη ζητάει μία γλώσσα και εσείς γνωρίζετε περισσότερες, καταθέστε όλα τα έγγραφα που πιστοποιούν την πρόσθετη γνώση. Τα μόρια από τη γνώση ξένων γλωσσών προκύπτουν αθροιστικά.
(8) Η εντοπιότητα είναι το κριτήριο που κάνει τη διαφορά στους διαγωνισμούς εποχικού προσωπικού και μίσθωσης έργου.
(9) Στους γραπτούς διαγωνισμούς την διαφορά μεταξύ των υποψηφίων κάνει η αντιμετώπιση των ερωτημάτων multiple choice (πολλαπλών επιλογών).
(10) Κανένα από τα κριτήρια επιλογής δεν προβλέπει μόρια από σεμινάρια ή κατάρτιση. Είναι προτιμότερο να μάθετε μία δεύτερη γλώσσα, σε πρώτο επίπεδο, από την οποία θα πάρετε 30 κρίσιμα μόρια.