Αναπτυξιακός νόμος: Αλλαγές στα όρια για τις ενισχύσεις
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Τροπολογία που αλλάζει τα όρια των ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη Βουλή. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα Τετάρτη.
Η τροποποίηση αφορά τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στις ειδικές ρυθμίσεις.
Η τροπολογία με τις νέες αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο του 2016, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την κύρωση της από 24.12.2019 πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων» (Α΄ 212).
Μέσω της τροπολογίας, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιδιώκει τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και της υλοποίησης περισσότερων επενδύσεων.
Ειδικότερα η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του ν.4399/2016, αντικαθίσταται ως εξής: «Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις που παρέχονται σε κάθε φορέα, δεν μπορεί να υπερβαίνουν σωρευτικά τα 10 εκατ. ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα 20 εκατ. ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων κατά το ποσοστό συμμετοχής τους ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και για χρονική περίοδο 3 ετών από την αίτηση του φορέα για υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου. Ως ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο, λαμβάνεται υπ’ όψιν το εγκριθέν με την απόφαση υπαγωγής. Το υπερβάλλον ποσό ενίσχυσης περικόπτεται αναλογικά κατά είδος ενίσχυσης και ομάδα δαπανών».