Αλλαγές στο «μίνι» ασφαλιστικό
Αναμορφώνεται το πλαίσιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους
Αλλαγές της τελευταίας στιγμής φέρνει το νέο «μίνι» ασφαλιστικό για συνταξιούχους και Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας, οι οποίες θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου του 2024.
Μπαίνουν στη ζωή μας οι προπληρωμένες κάρτες, μειώνεται το όριο ηλικίας για όσους οφείλουν αλλά έχουν συμπληρώσει 40 έτη εργασίας, ενώ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και όταν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος ηλικίας.
Δείτε επίσης: Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για επιδόματα και προπληρωμένη κάρτα
Την ίδια ώρα με το σχέδιο νόμου επιχειρείται αναδιάρθρωση του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης, ενώ αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο απασχόλησης των συνταξιούχων εξ ιδίου δικαιώματος, λόγω γήρατος ή αναπηρίας, του e-ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα
- Ενθαρρύνεται η νόμιμη απασχόληση των συνταξιούχων με την κατάργηση της παρακράτησης 30% των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2024 για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται. Ως αντιστάθμισμα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός φόρος υπέρ ΕΦΚΑ, που θα ισούται με 10% επί των ετήσιων αποδοχών από τη μισθωτή εργασία γι’ αυτούς τους συνταξιούχους.
- Στην περίπτωση που πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους, ο πόρος θα φτάνει στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει. Πλέον και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να λάβουν επικουρική σύνταξη ασφάλισης έως την 31.12.2014.
- Μειώνεται το όριο ηλικίας για όσους οφείλουν αλλά έχουν συμπληρώσει 40 έτη εργασίας καθώς δεν χρειάζεται να έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο των 67, αλλά μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και να συνταξιοδοτηθούν ακόμη και όταν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος ηλικίας.
- Χορήγηση επιδόματος μητρότητας ύψους 780 ευρώ τον μήνα, δηλαδή ποσό ίσο με τον κατώτατο σήμερα μισθό, και για χρονική διάρκεια 9 μηνών, στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες νέες μητέρες. Το επίδομα επεκτείνεται και σε μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές και είναι ασφαλισμένες στα π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ.
- Από το νέο έτος θα δίνεται σύνταξη σε ορφανά τέκνα, αφού οι κανόνες και οι προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα τέκνα ενοποιούνται. Έτσι θα μπορούν και δικαιούχοι προ του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16) να εισπράττουν την παροχή έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους.
- Χορήγηση εφάπαξ ποσού έως 200 ευρώ για τους περίπου 730.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα το λάβουν με τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2024, δηλαδή πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
- Ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κληρικών δίνοντας τους τη δυνατότητα να λάβουν το εφάπαξ τους εφόσον έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους και διακοπή της σύνταξης αναπηρίας που δικαιούνται. Παράλληλα, ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία συνταξιούχων – εργαζόμενων δεν θα επιβάλλεται ούτε ο πόρος 10% επί των εισοδημάτων τους.
- Πλέον και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να λάβουν επικουρική σύνταξη, με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης (και όχι 25 ετών όπως ίσχυε έως τώρα), κατά τα πρότυπα που εφαρμόζονται και για ασφαλισμένους οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Όμως στις περιπτώσεις που χορηγείται μειωμένη κύρια σύνταξη, θα εφαρμόζεται ανάλογη μείωση και στο τμήμα της επικουρικής, ενώ απαλλάσσονται από την παρακράτηση και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αφορούν στον κλάδο του εφάπαξ.
- Αυξάνεται το όριο των οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες και δίνεται η δυνατότητα σε σχεδόν 13.000 επιπλέον δικαιούχους να λάβουν τη σύνταξή τους. Ειδικότερα, αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές ασφαλιστικών εισφορών έως και 30.000 ευρώ και αγρότες με οφειλές ασφαλιστικών εισφορών έως και 10.000 ευρώ, θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν εφόσον βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης των συγκεκριμένων οφειλών τους.
Προπληρωμένη κάρτα
Εφεξής τα επιδόματα που χορηγούν η ΔΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας, πλην μερικών εξαιρέσεων (π.χ. αναπηρικά, ανεργίας). Οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λιγότερο το 50% από τα ποσά που θα μπορούν να εισπράξουν, μέσω της συγκεκριμένης κάρτας, με ηλεκτρονικό τρόπο. Το υπόλοιπο 50% θα μπορούν να το λάβουν σε μετρητά. Ειδικά για τη ΔΥΠΑ, εισάγεται σύστημα διορισμού και προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών, αλλά και εκπαιδευτικών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Δημιουργείται επίσης μητρώο, για να γίνεται καλύτερη η επιλογή προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες της ΔΥΠΑ σε έκτακτο προσωπικό.
- Θεσπίζεται η δυνατότητα οι άνεργοι να μπορούν να εργαστούν σποραδικά και να συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Ειδικότερα, ένας άνεργος που παίρνει επίδομα θα μπορεί πλέον να εργάζεται έως 3 φορές την εβδομάδα και συνολικά έως 2 φορές τον μήνα και παράλληλα θα λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
- Παρέχεται για πρώτη φορά ασφαλιστική κάλυψη σε φοιτητές κατά τη διάρκεια της άσκησής τους για τη λήψη του πτυχίου τους.
- Διατηρείται μέχρι τον Σεπτεμβρίου του 2025 η αναστολή αύξησης του επιτοκίου που ισχύει για τις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επιτόκιο ρύθμισης διατηρείται στο 5,5% για ρυθμίσεις χρεών με 24 δόσεις και θα ισχύει για ενεργές ρυθμίσεις χρεών αλλά και για νέες, που θα υποβληθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
- Επιβραβεύονται τα κλιμάκια και οι ομάδες εργασίας του e-ΕΦΚΑ που εργάζονται για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων, εφόσον επιτευχθούν οι ποιοτικοί στόχοι, λαμβάνοντας ετήσια αποζημίωση μέχρι και 7.200 ευρώ.
- Διατηρούνται έως το τέλος του 2023 σε χαμηλά επίπεδα οι εισφορές για τους αγρότες που λειτουργούν παράλληλα τουριστικά καταλύματα έως 10 δωματίων, ενώ από την 1 η Ιανουαρίου 2024 θα καταβάλλουν τις εισφορές που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτός εάν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών, οπότε θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις εισφορές του ΟΓΑ και να διατηρούν καταλύματα έως 10 δωματίων.
- Για όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους εξαιρείται από το δηλούμενο εισόδημα, που υπολογίζεται για την ένταξη στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το ειδικό βοήθημα που τους χορηγείται.
- Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενώ δίνεται η δυνατότητα οι ασφαλισμένοι να κατοχυρώνουν από την επαγγελματική τους ασφάλιση, η οποία είναι προαιρετική, μία συμπληρωματική παροχή κατά τη συνταξιοδότησή τους και να αυξήσουν έτσι περισσότερο το εισόδημά τους.
Διαβάστε επίσης: