Ακίνητα: 117.000 κλειστά σπίτια στο κέντρο της Αθήνας – Γιατί ένα στα τέσσερα δεν κατοικείται

Ακίνητα: 117.000 κλειστά σπίτια στο κέντρο της Αθήνας – Γιατί ένα στα τέσσερα δεν κατοικείται

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθέστε το workenter.gr στις προτιμώμενες πηγές σας στην Gooogle

Μια εντυπωσιακή – και ταυτόχρονα ανησυχητική – εικόνα για την αγορά ακινήτων στην Αττική αποκαλύπτει νέα έρευνα, δείχνοντας ότι περισσότερα από 117.000 σπίτια στο κέντρο της Αθήνας παραμένουν κλειστά.

Με άλλα λόγια, ένα στα τέσσερα διαμερίσματα δεν κατοικείται, την ώρα που η ζήτηση για προσιτή στέγη βρίσκεται στα ύψη.

Η «χαρτογράφηση» των κενών κατοικιών στην Αττική

Η ανάλυση της Redataset του ομίλου Resolute Cepal Greece, βασισμένη στην απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, φωτίζει έντονες αντιθέσεις μέσα στο Λεκανοπέδιο.

Ενώ σε περιοχές όπως τα βόρεια και νότια προάστια τα κενά ακίνητα περιορίζονται, στο κέντρο της Αθήνας το πρόβλημα διογκώνεται.

Κέντρο Αθήνας: Το μεγαλύτερο ποσοστό στην Αττική

  • 117.137 κενές κατοικίες, δηλαδή 26,8% του συνόλου.
  • Πρόκειται για ακίνητα ιδιωτών, δημόσιων φορέων, ιδρυμάτων, αλλά και διαμερίσματα που βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers.

Πειραιάς και δυτικές συνοικίες: Υψηλές συγκεντρώσεις

  • Πειραιάς: 21.712 κενά σπίτια (22,1%)
  • Περιστέρι: 13.212 κενές κατοικίες
  • Ζωγράφου: σχεδόν 10.000 κλειστά ακίνητα (21,6%) – παρά τη μεγάλη ζήτηση λόγω Πανεπιστημιούπολης.

Προάστια: Λιγότερα κλειστά σπίτια

Στην αντίπερα όχθη:

  • Κηφισιά: 18,4% κενών κατοικιών (6.441 σπίτια)
  • Βριλήσσια: μόλις 9%
  • Αγία Παρασκευή: 10,2%

Είναι εμφανές ότι οι περιοχές χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων καταγράφουν πολλαπλάσια ποσοστά κενών κατοικιών σε σχέση με τις πιο εύπορες συνοικίες.

Γιατί παραμένουν κλειστά τόσα σπίτια;

Παρότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει κίνητρα για να επιστρέψουν αυτά τα ακίνητα στην αγορά, η πραγματικότητα δεν αλλάζει εύκολα. Και ο λόγος είναι απλός: το κόστος.

Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι την περίοδο της κρίσης «έλειψαν» από την αγορά 35 δισ. ευρώ για εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης.

Το αποτέλεσμα; Περίπου 250.000 κατοικίες πανελλαδικά έχουν πλέον υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρούνται μη κατοικήσιμες.

Άρα, ακόμη και η πρόσφατη φοροαπαλλαγή τριετίας για ιδιοκτήτες που θα επαναφέρουν κλειστά σπίτια στην ενοικίαση, δύσκολα μπορεί να φέρει ουσιαστική αλλαγή.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Μικρή ανάσα, μεγάλος δρόμος

Το πρόγραμμα έχει δεχθεί θετικές αντιδράσεις, όμως παραμένει σαφώς περιορισμένο για το μέγεθος του προβλήματος. Με προϋπολογισμό μόλις 50 εκατ. ευρώ, δεν αρκεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες ανακαίνισης χιλιάδων διαμερισμάτων.

Και αυτό γιατί πολλά από τα κενά σπίτια χρειάζονται:

  • ανακαίνιση μπάνιου και κουζίνας,
  • επισκευές ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών εγκαταστάσεων,
  • παρεμβάσεις σε δομικά στοιχεία,
  • αλλαγή πλακιδίων, χρωματισμών και θυρών.

Με λίγα λόγια, απαιτούν επενδύσεις που συχνά ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες του προγράμματος.

Τι σημαίνει αυτό για την αγορά ακινήτων;

Η μεγάλη «δεξαμενή» των κλειστών κατοικιών θα μπορούσε να ανακουφίσει την πίεση στην αγορά ενοικίων. Ωστόσο, χωρίς ουσιαστικά κίνητρα ανακαίνισης και ευρύτερη χρηματοδότηση, ο δρόμος φαίνεται μακρύς.

Η έρευνα ανοίγει ξανά το δημόσιο διάλογο για την προσβασιμότητα στη στέγη, το υψηλό κόστος ανακαίνισης και την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές που θα αναζωογονήσουν το οικιστικό απόθεμα της πρωτεύουσας.

Τελευταία Νέα
Ακολουθήστε το workenter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για εργασία, προσλήψεις, ΑΣΕΠ, προκηρύξεις και επιδόματα
Daily Review
Background decoration Background decoration
Διορισμός Τώρα!
01

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα

Κάνεις εγγραφή στην πλατφόρμα (μηνιαία ή ετήσια) για να μαθαίνεις όλες τις θέσεις ανάλογα με τα προσόντα σου.

02

Μάθε πρώτος τις προκηρύξεις

Μάθε πρώτος ποιες προκηρύξεις θα εκδώσουν ΑΣΕΠ και φορείς. Έλα ένα βήμα πιο κοντά στον διορισμό.

03

Επιλέγεις τη θέση που σε ενδιαφέρει

Αξιοποιείς πλήρως τη μοριοδότηση ΑΣΕΠ με προκηρύξεις που ταιριάζουν στην ειδικότητα και την περιοχή σου.

04

Κάνεις την αίτηση σωστά και έγκυρα

Μεγιστοποιείς το χρόνο δημιουργίας σωστής αίτησης για προκηρύξεις μονίμων «Κ» και ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ).

Αγγελίες

Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Μαρκόπουλο )

Η Αθηναϊκή Στρωματοποιία ΑΕΒΕ αναζητά έμπειρο Εργάτη Αποθήκης για να ενταχθεί στην δυναμική τους ομάδα στις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο Αττικής.

Μαρκόπουλο Λήξη: 28-06-2026
Οικιακές Εργασίες – Καθαριότητα

Προσωπικό Καθαριότητας – Αττική (Χαϊδάρι)

Η Εταιρεία καθαρισμού Alpha Clean Services με έδρα το Χαϊδάρι αναζητά έμπειρη καθαρίστρια για στελέχωση συνεργείου καθαρισμού πολυκατοικιών.

Χαϊδάρι Λήξη: 26-06-2026
Υγεία – Ομορφιά

Φαρμακοποιοί – Αττική (Κηφισιά)

Τα Φαρμακεία Παντελής Μαλιωτάκης - Pamepharmacy στα βόρεια προάστια της Αττικής αναζητούν συνεργάτες με επαγγελματισμό, ομαδικό πνεύμα και θετική διάθεση για την θέση του Φαρμακοποιού.

Κηφισιά Λήξη: 26-06-2026
Τεχνικοί – Τεχνίτες - Εργάτες

Αποθηκάριοι – Αττική (Αθήνα)

Η εταιρεία Βενέτης Α.Β.Ε.Ε.Τ., κορυφαία αλυσίδα στον κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής, των έτοιμων γευμάτων και του καφέ αναζητά Αποθηκάριο – Πικαδόρο (Picker) Μαναβικής με έδρα τις κεντρικές εγκαταστάσεις της στη Λυκόβρυση.

Αθήνα Λήξη: 26-06-2026
Εστίαση – Εξυπηρέτηση

Ζαχαροπλάστες – Αττική (Αθήνα)

Το βραβευμένο με Michelin Plate εστιατόριο «VEZENÉ» επιθυμεί να εντάξει στην ομάδα του Pastry Chef.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Αθήνα)

Η Εταιρεία ανακύκλωσης ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., επιθυμεί να στελεχώσει την ομάδα της στο έργο της μεταφοράς και αναζητά υποψήφιους Οδηγούς με δίπλωμα Ε΄ κατηγορίας.

Αθήνα Λήξη: 25-06-2026
Οδηγοί – Μηχανοτεχνίτες

Οδηγοί – Αττική (Πειραιάς)

Η εταιρεία Kordoni.gr με έδρα τον Πειραιά, με πολυετή δραστηριότητα στην εισαγωγή και διανομή ναυτιλιακών προϊόντων αναζητά οδηγό για διανομές εντός Αττικής.

Πειραιάς Λήξη: 16-06-2026
Πωλητές

Πωλητές – Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη)

Η εταιρία Συμβούλων Upgrade για λογαριασμό πελάτη της, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επαγγελματικής αισθητικής και της διανομής premium beauty brands, αναζητά Πωλήτρια.

Θεσσαλονίκη Λήξη: 12-06-2026

Ενημερώσου Πρώτος

ΜΗΤ: 210521

Αποστολή δελτίων τύπου: [email protected]

Designed by Sinc.

Developed by Whiskey

© Copyright 2026 workenter.gr