Αγορά εργασίας: Κερδίζουν 150 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέχρι το 2031 οι άνω των 55
Την ολοένα και πιο σημαίνουσα θέση των ατόμων άνω των 55 ετών στην αγορά εργασίας διεθνώς υπογραμμίζει η τελευταία έκθεση της Bain & Co.
Την ολοένα και πιο σημαίνουσα θέση των ατόμων άνω των 55 ετών στην αγορά εργασίας διεθνώς υπογραμμίζει η τελευταία έκθεση της Bain & Co, τονίζοντας πως η εν λόγω ηλιακή ομάδα κερδίζει έδαφος στην εξασφάλιση θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% των εργαζομένων στις ΗΠΑ μέχρι το 2031 θα είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, ενώ τα επόμενα χρόνια οι οι εργαζόμενοι μέσης ηλικίας θα «κερδίσουν» περίπου 150 εκατ. θέσεις εργασίας από τους νεότερους εργαζόμενους παγκοσμίως.
Όπως μετέδωσε το MarketWatch, οι 55+ ήδη αποτελούν σχεδόν το 1/4 του συνολικού εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, ενώ το ποσοστό της Generation Z (ηλικίας 15 έως 24 ετών) έχει υποχωρήσει κάτω του 13%. Τα παρόμοια στατιστικά είναι περισσότερο έντονα σε χώρες με μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα από τις ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία.
«Η δημογραφική τάση είναι ξεκάθαρη. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι θα αυξηθούν επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, όπως και σε ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού» ανέφερε ο Τζέιμς Ρουτ της Bain.
Populations are aging, and work lives are lengthening.
— Bain & Company (@BainandCompany) July 13, 2023
Discover key strategies and insights that firms can leverage to empower and integrate this valuable group of workers into their talent systems. https://t.co/taEnyyCGz5 pic.twitter.com/2JLU5SnLGr
Παράταση του εργασιακού βίου
Η… παράταση του εργασιακού βίου αποτελεί καλά νέα για όσους εργάζονται σε θέσεις εργασίας όπου μπορούν να διατηρήσουν ικανοποιητική απασχόληση στα επόμενα χρόνια, και όχι τόσο καλά νέα για όσους εργάζονται σε σωματικές εργασίες (blue-collar workers) που είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν καθώς γερνάνε.
Η έκθεση της Bain διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι παρακινούνται πρωτίστως από την αμοιβή, αλλά αυτό αλλάζει στα 60, όταν η «ενδιαφέρουσα εργασία» γίνεται υπ’ αριθμόν 1 κριτήριο. Μετά από αυτό το σημείο, η αυτονομία και η ευελιξία αυξάνονται επίσης σημαντικά σε σημασία.
«Οι white-collar workers (που δεν απασχολούνται σε χειρωνακτικές εργασίες) έχουν πιθανώς ένα πλεονέκτημα στο να εργάζονται αργότερα. Μπορούμε να πούμε ότι η μετατόπιση από την ιεράρχηση της αποζημίωσης στην ιεράρχηση της ευελιξίας μετά την ηλικία των 60 ετών είναι σημαντική μεταξύ των αποφοίτων πανεπιστημίου και λιγότερο έντονη μεταξύ των ατόμων χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο» σημειώνει ο Ρουτ.
Η Bain λέει ότι επικεντρώθηκε σε εργαζόμενους 55 ετών και άνω για την παρούσα έκθεση, επειδή αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα στην οποία άρχισαν να παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές σε ό,τι οι άνθρωποι αναζητούν στην καριέρα τους. «Θεωρήσαμε επίσης ότι αυτό είναι ένα λογικό σημείο στο οποίο οι άνθρωποι γενικά θεωρούν ότι κάποιος είναι “ηλικιωμένος” εργαζόμενος» υποστήριξε ο Ρουτ.
Η έκθεση της Bain περιγράφει λεπτομερώς πολλούς τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να παρατηρούν τη δημογραφική μετατόπιση προς τους ηλικιωμένους εργαζόμενους και να αναπτύσσουν προγράμματα για την πρόσληψη και τη διατήρηση των ηλικιωμένων εργαζομένων. Για παράδειγμα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ έχουν ένα πρόγραμμα για την πρόσληψη ατόμων που αναζητούν μια δεύτερη καριέρα, ιδίως πρώην στρατιωτικών και ακαδημαϊκών, ενώ η CVS Health έχει το πρόγραμμα Snowbird, που επιτρέπει στους φαρμακοποιούς που δουλεύουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες να περνούν μέρος του έτους εργαζόμενοι σε θερμότερα μέρη.