Αύξηση κατώτατου μισθού
Τι προτείνεται
Για να ξεπεράσουν τον κίνδυνο φτώχειας που διατρέχουν, οι εργαζόμενοι πρέπει να αυξήσουν άμεσα το εισόδημά τους. Γι’ αυτό και η ΓΣΕΕ προτείνει ο κατώτατος μισθός, από 650 ευρώ που είναι σήμερα, να φτάσει εντός του έτους, αρχικά στα 751 ευρώ και στη συνέχεια στα 809 ευρώ!
Πρακτικά, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας (ΙΝΕ), ότι από τα 650 ευρώ που έχουν «παγώσει» οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει άμεσα να αυξηθούν κατά 159 ευρώ.
Ο ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που άλλαξε στάση και πλέον θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός επαρκούς και δίκαιου κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τον εργαζόμενο, αλλά και για την οικογένειά του.
Υπάρχει η εκτίμηση ότι στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ, θα προκύψει σύντομα σημαντική αύξηση στις κατώτατες αποδοχές. Ήδη το α’ τρίμηνο του 2021, 17 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό, τρία κράτη μέλη τον διατήρησαν σταθερό, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό του αναβλήθηκαν…
Έτσι, ο κατώτατος μισθός στη χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στα επίπεδα του 2019. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η υψηλότερη αύξηση έγινε στη Λετονία (16,3%) και ακολουθούν η Σλοβενία (8,9%) και η Πολωνία (7,7%). Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα έχει την 5η χαμηλότερη επίδοση στην ΕΕ, σε σχέση με την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού.
Σε σχετική Οδηγία της αρμόδιας Επιτροπής, τονίζεται μεταξύ άλλων και η ανάγκη να στηριχθεί, δια αυτής της οδού, η Ατζέντα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την αειφόρο ανάπτυξη το 2030. Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζεται η πρωταρχική σημασία, που πρέπει να δοθεί στην πλήρη απασχόληση, στην ισότητα αλλά και στην προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανισότητα.
Το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ αναφέρεται σε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο δείκτη (Kaitz), από τον οποίο φαίνεται πώς θα περιοριστεί ο κίνδυνος το εισόδημα των εργαζομένων να κυμαίνεται κάτω από τα επίπεδα φτώχειας της χώρας.
Αρχικά, χρησιμοποιείται το όριο του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος, που αφορά τον κίνδυνο σχετικής φτώχειας, ενώ αντίστοιχα το 50%, είναι ένδειξη απόλυτης φτώχειας. Παρά την αύξηση στην Ελλάδα των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα το 2019 κατά 10,9% στα 650 ευρώ μικτά, ο κατώτατος μισθός παραμένει κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας, αφού αντιστοιχεί στο 48,2% του διάμεσου μισθού.
Η πρόταση της ΓΣΕΕ κωδικοποιείται ως εξής:
- Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στο ύψος των 751 ευρώ. Για να φτάσουν όμως οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στο επίπεδο του 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος, το Ινστιτούτο προτείνει αύξηση στα 783 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και ακόμα περισσότερο, στα 809 ευρώ ευρώ, αν αξιοποιηθούν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να παρθεί απόφαση για αύξηση 133 ευρώ και στη δεύτερη κατά 159 ευρώ.
- Συνεπώς η Συνομοσπονδία προτείνει για το τρέχον έτος να υπάρξει αρχική αύξηση στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να γίνει προσαρμογή στο 60% του διάμεσου μισθού, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ.