Αυξήσεις στο Δημόσιο μέσω… κατώτατου μισθού
Τι απασχολεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
«Παράθυρο» για αυξήσεις στον Δημόσιο τομέα, προκαλεί ο νέος, βελτιωμένος, κατώτατος μισθός.
Η αύξηση κατά 50 ευρώ, που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου και οδηγεί τις βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, στα 713 ευρώ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να υπάρξει ανάλογη παρέμβαση και στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει εδώ και μία δεκαετία (ν. 4093/12 – δεύτερο μνημόνιο), δεν επιτρέπεται σε κανέναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, ανεξάρτητα εάν εργάζεται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, να αμείβεται με μικρότερο ποσό από τον κατώτατο μισθό.
Ειδικά για τον δημόσιο τομέα, δεν πρέπει να τον ξεπερνάει σε επίπεδο εισαγωγικού μισθού, ο ιδιωτικός τομέας.
Με την αύξηση που εξήγγειλε προ ημερών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι βασικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα έφτασαν τα 831 ευρώ το μήνα (14 μισθοί), ενώ στον δημόσιο παρέμειναν στα 780 ευρώ.
Πρόκειται για μια διαφορά της τάξης των 51 ευρώ, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει απασχολήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).
Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι, σε περίπτωση που δεν αυξηθεί άμεσα ο εισαγωγικός μισθός και στον δημόσιο τομέα, ώστε να υπερβεί εκ νέου τον ιδιωτικό, υπάρχει ο κίνδυνος η υπόθεση να καταλήξει στα δικαστήρια.
Ήδη, για το θέμα έχει αναφερθεί εκτενώς ο γνωστός εργατολόγος, Αλέξης Μητρόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει η ανάλογη προσαρμογή, που ενδεχόμενα να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια του δημοσίου.
Όμως υπάρχει και ένα ζήτημα αύξησης της δημοσιονομικής δαπάνης, που πρέπει να υπολογιστεί με ακρίβεια και να αξιολογηθεί αναλόγως.