Αυξημένη θα είναι η νέα επιδότηση για την ενέργεια
Αφορά στους πιο ευάλωτους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Αυξημένη θα είναι η νέα επιδότηση – αντίμετρο στις αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια: την προαναγγελία αυτή έκανε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», επιμένοντας εξάλλου ότι θα είναι στοχευμένη, καθώς θα αφορά τους πιο ευάλωτους.
Εξειδικεύοντας ειδικότερα την κυβερνητική γραμμή για την προστασία των εισοδημάτων – ενόψει και των σχετικών ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες -, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «ένα παράπλευρο όφελος» που έχει προκύψει από την αναστάτωση και την ενεργειακή κρίση, το γεγονός, δηλαδή, ότι «αυξάνονται τα έσοδα του ταμείου ενεργειακής μετάβασης, τα έσοδα που λαμβάνουμε από την αγορά ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ)».
Τούτου δοθέντος, συνέχισε, «όσα περισσότερα έσοδα έρχονται στο ταμείο, αυτά θα επιστρέφουν στην κοινωνία, στην οικονομία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Θα αυξήσουμε την επιδότηση στους πιο ευάλωτους, είναι αυτό που πρέπει να γίνει, αυτό είναι το σωστό».
Ενώ θύμισε, παράλληλα, ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις φόρων, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, επιδόματα και έκτακτες ενισχύσεις, «όλα αυτά έρχονται από τα πρόσθετα έσοδα».
Στο ερώτημα δε, αν η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση μηχανισμού, ειδικά για τα καύσιμα, μέσω του οποίου θα επιστρέφονται κάποια ποσά στους πιο ευάλωτους, ο Α. Σκέρτσος επανέλαβε: «ο,τιδήποτε έρχεται πέραν των προϋπολογισθέντων, θα επιστρέφει στην κοινωνία και ειδικά στους πιο ευάλωτους».
Δεν παρέλειψε όμως, να κατηγορήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν μείωση της φορολογίας, για «επιπόλαιη και ανεύθυνη τοποθέτηση».
Οι φόροι αυτοί, επιχειρηματολόγησε σχετικώς, «χρηματοδοτούν τα δημόσια αγαθά. Χρηματοδοτούν τα σχολεία μας, τους δασκάλους μας, τα νοσοκομεία μας, το υγειονομικό προσωπικό, την ασφάλεια, τους αστυνομικούς.
Αν κόψουμε αυτούς τους φόρους, είναι αντιληπτό ότι η χώρα πρέπει να δανειστεί, να βγει στις αγορές, να αυξήσει το έλλειμμα και το χρέος. Και σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για τις διεθνείς αγορές και οικονομία, αλλά και τη δική μας οικονομία, να εκτεθεί σε μια αμφισβήτηση ως προς την αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών.
Τι συνέβη όταν αμφισβητήθηκε η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές τα τελευταία 10 – 12 χρόνια;», διερωτήθηκε και προχώρησε λέγοντας ότι «η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε, μπήκε σε μνημόνιο, όλοι υποφέραμε πάρα πολύ.
Αρα, πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, όταν εισηγούμαστε μειώσεις φόρων χωρίς να έχουμε εναλλακτική πρόταση από πού θα καλυφθούν τα χρήματα που θα κοπούν από τους φόρους».
Σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, «χρειάζεται μια αλλαγή στο μείγμα όταν υπάρχουν φθηνότερες μορφές ενέργειας όπως είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Θα έπρεπε, συνεπώς, όλοι να πιέζουν για να εμπλουτισθεί το ενεργειακό μας μείγμα με ΑΠΕ και να παράγουμε φθηνότερο ρεύμα. Και η Ευρώπη και η Ελλάδα θα έπρεπε να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση από εδώ και πέρα, με σταδιακή απεξάρτηση και από τον άνθρακα και από το φυσικό αέριο».
Στόχος της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, η αποκλιμάκωση
Για την επικείμενη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, ο Α. Σκέρτσος βλέπει «μια ευκαιρία οι δύο ηγέτες, οι δύο χώρες, σε μια πάρα πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία, να δουν πώς μπορούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να εργασθούν για την αποκλιμάκωση της έντασης: αυτός είναι ο βασικός στόχος.
Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει αυτήν την ατζέντα και ταυτόχρονα να εξομαλύνει και τις εντάσεις της προηγούμενης περιόδου».
Στο ερώτημα, όμως, τι μήνυμα παίρνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας από τη διαφαινόμενη επικράτηση της Μόσχας στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, απάντησε ως εξής: «Όσοι ηγέτες του κόσμου έχουν αναθεωρητικές απόψεις, παίρνουν ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα, και η Ρωσία δεν περίμενε αυτήν την πολύ δυνατή και ενωμένη αντίδραση της Δύσης. Έχουν γίνει πράγματα που ήταν δύσκολο να τα φαντασθεί κανείς στη ρωσική οικονομία το τελευταίο 15νθήμερο.
Οι πρώτες επιπτώσεις είναι ορατές στους Ρώσους, είναι πολύ κρίμα αυτό που συμβαίνει στο ρωσικό λαό, με τον οποίον έχουμε ιστορικούς δεσμούς. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι τέτοιες αναθεωρητικές ατζέντες που καταστρατηγούν, χτυπούν βάναυσα το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα κάθε χώρας στον αυτοπροσδιορισμό, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Αυτό είναι το πιο ισχυρό μήνυμα προς οποιοδήποτε αναθεωρητή ηγέτη».