Αυξάνονται ιδιωτικό χρέος και τιμές αλλά μειώνεται το εισόδημα
Τουλάχιστον 8 στους 10 ενήλικες βρίσκονται αντιμέτωποι με δόσεις και ρυθμίσεις, τις οποίες σε ποσοστό 75% αδυνατούν να εξυπηρετήσουν
Το ιδιωτικό χρέος κινείται σταθερά ανοδικά, όπως και οι τιμές. Αντίθετα, τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων μειώνονται.
Ο συγκεκριμένος συνδυασμός ισοδυναμεί με… βραδυφλεγή βόμβα, σύμφωνα με την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που αναλύει η Ένωση το ιδιωτικό χρέος στην χώρα αγγίζει τα 250 δισ. ευρώ. Αν σε αυτό προστεθούν άλλα 367 δισ. ευρώ που είναι το δημόσιο χρέος, τότε η «μαύρη τρύπα» που δημιουργείται, φτάνει στο αστρονομικό ποσό των 617 δισ. ευρώ!
Από τα υπόλοιπα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ, ξεχωρίζουν τα εξής:
- Τουλάχιστον 8 στους 10 ενήλικες βρίσκονται αντιμέτωποι με δόσεις και ρυθμίσεις, τις οποίες σε ποσοστό 75% αδυνατούν να εξυπηρετήσουν προς εφορία, τράπεζες, funds και ασφαλιστικά ταμεία.
- Στα 111 δισ. ευρώ από μόλις 9 δισ. ευρώ το 2000, ανήλθαν οι οφειλές σε εφορίες και τελωνεία.
- Σχεδόν 4 εκατ. Έλληνες πολίτες οφείλουν προς το Δημόσιο, όταν το 2000 οφειλές είχαν 910.000 πολίτες.
- Περίπου 2 εκατ. πολίτες, έχουν αποφάσεις για κατασχέσεις σε βάρος τους.
- Tο μέσο χρέος οφειλής έχει εκτιναχθεί στις 29.300 € από 9.900 € το 2000.
- Το ¼ του πληθυσμού (τουλάχιστον 1 εκατομμύριο νοικοκυριά), έχει εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ το χρόνο και βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.
- 1,7 εκατ. νοικοκυριά ήδη από τις αρχές του 2020 διέθεταν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για δαπάνες στέγασης.
Όλα αυτά, ενώ από τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ, προκύπτει ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι (περίπου το 43%), λαμβάνουν καθαρή κύρια σύνταξη έως 658 ευρώ.